Skocz do zawartości

320d automat - pisk z okolic dźwigni zm. biegów

joshua

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Widziałem wiele wątków podobnych do mojego, jednakże mój wydaje się być zgoła inny.

Czasami podczas mocnego przyspieszania słyszę pisk (dźwięk styropianu pocieranego o szkło) wydobywający się z okolic dźwigni zmiany biegów. Występuje na biegach 1 - 4, na wyższych nie słyszałem. Szczególnie mocno słychać jak temp otoczenia jest wysoka (ponad 30 stopni) lub po dłuższej jeździe i rozgrzaniu auta (powiedzmy trasa 100 km). Nie wiem co podejrzewać? skrzynię biegów? coś innego?

dodatkowe informacje:

- miesiąc temu wymieniłem olej skrzyni biegów, filtr

- później wymieniłem gałkę zmiany biegów - co dziwne po jej wymianie zacząłem słyszeć owe piski... wiem, że dziwnie to brzmi, ale może przy jej zakładaniu - energicznym wbiciu - coś się wydarzyło... nie wiem

- podejrzewając skrzynię pojechałem do majstrów, którzy wymieniali mi olej - nic nie cieknie, poziom oraz jakość oleju ok

- skrzynia zmienia biegi płynnie

Co innego może być przyczyną owego pisku? Macie jakieś pomysły/doświadczenia? Czy dolewać jeszcze olej do skrzyni (w którymś z postów na forum czytałem, że komuś to pomogło), boję się jednak, aby nie "przedobrzyć" z ilością oleju.

Chciałbym się pozbyć tego, bo jest mocno irytujący.

Dzięki za pomoc!

• 3 tygodnie później...

Witam,

Zagadka rozwiązana. Okazało się, że pisk ten występuje tylko przy włączonym nawiewie, i to właśnie wentylator wydaje z siebie ten dźwięk.... Dźwięk wydawał się pochodzić z okolic lewarka skrzyni biegów, jednakże może coś nie tak z moim słuchem:) gdyby nie przypadek dalej twierdziłbym, że to skrzynia. W każdym razie kamień z serca;)