Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj uslyszalem niepokojace dzwieki dochodzace od mojego samochodu-jest to brzeczenie jakby kawalki metalu lataly w puszce tlumika tyle ze slychac to pod miejscem gdzie siedzi kierowca z pasazerem. Czy to objawy konczacego katalizatora czy to cos innego/typowe dla tego modelu tzn 320td 150KM od czego zaczac sprawdzanie?

Aha problem ten slychac przy dodawaniu gazu i napewno nie jest to odglos spod maski...

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano

Też tak mam, brzęczy mi w tłumiku środkowym.

Pewnie brzęczy ta śrubka która mi wpadła przy wymianie świec, przeleciała do tłumika :norty:

Opublikowano
Też tak mam, brzęczy mi w tłumiku środkowym.

Pewnie brzęczy ta śrubka która mi wpadła przy wymianie świec, przeleciała do tłumika :norty:

Nie wiem w jaki sposób śrubka od świec może dostać sie do tłumika :? poza tym w dieslach nie ma tlumika srodkowego z tego co zdarzylem poczytac wiec musi to byc cos innego...

Dzwiek nie jest bardzo intensywny ale slychac to

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano

Nie wiem w jaki sposób śrubka od świec może dostać sie do tłumika :? poza tym w dieslach nie ma tlumika srodkowego z tego co zdarzylem poczytac wiec musi to byc cos innego...

Dzwiek nie jest bardzo intensywny ale slychac to

Z tą śrubką to żart. Na poważnie może to być każda z rzeczy wyżej wymienionych. Musisz wejść pod samochód i uderzać w wydech i się dowiesz co to, albo na odpalonych niech ktoś gazuje a ty słuchaj skąd to może być.

Opublikowano

Czy ten dźwięk od łącznika (tzn. te brzęczenie) jest słyszalne tylko we wnętrzu samochodu? Bo u mnie słychać brzęczenie (tak jakby plastik lub metalowa blaszka haczyła o coś od drgań) tylko we wnętrzu, brzęczenie słyszalne jest raczej gdzieś z przodu lub pod przednimi fotelami, niestety na zewnątrz nie jest w stanie tego zlokalizować

aha dodam, że jak jadę powoli po głębokich dołach to słyszę tłuczenie się czegoś, myślałem, że to tłumik ale jak na sucho nim ruszam to nic się nie tłucze

Opublikowano
Tak, jak się otworzy drzwi lub szybę i leciutko doda gazu to słychać tak jakby rdza odpadła i się telepała w zamkniętej puszcze. To zawsze występuje przy wychodzeniu silnika z obrotów jałowych na wyższe - na tej granicy. Na pewno wypalony łącznik elastyczny, bo sprawdzałem z odpiętym wydechem i nic nie wyfrunęło, a po złożeniu wszystkiego znowu się odzywało na progu jałowych i zwykłego obciążenia silnika.