Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów .

Dzisiaj jadnąc nad wode zaświeciła mi się kontrolka stanu płynu chłodniczego za chwilke zgasła, pomyślałem że moze coś ubyło i zjade na pobocze sprawdze, zjechałęm i zanim zatrzymałem autko wskazówka temeratury wywaliła mi na czerwone pole wyszłęm oglądać auto a tam pękł mi zbiornik wyrównawczy taka rysa na odcinku 5cm .Co mogło by być przyczyną takigo zachowania?? auto na sztywny chol do domu ale teraz pytanie wyczytałem zę dużo osób spawa te zbiorniczki u fachmanów zdaje to egzamin?? dodam zę nie mam masła pod korkiem ani bagnetem oraz nie kopci mi na biało ale wydaje mi sie ze wentylator nie chodzi jedynie jak klime włącze to wtedy się załancza już po rozsadzeniu zbiorniczka temperatura na maxa maska do góry a tam wentylator nie kręci się (mam 1 wentylaor i ponoć on jest od klimy oraz od chłodnicy wody) jak załączyłem klime wentylator wystartował pomocy już naprawde nie mam siły do tego

Opublikowano
U mnie pompa wody zawiniła a zbiorniczek zaspawany i zaklejony poksiliną tak na wszelki wypadek i jak narazie jest ok .
BMW E46 320i
Opublikowano
Kolego a jakie są objawy pompy wody, a jaki korek kupić 1,4 czy 2 bary bo są ponoć 2 rodzaje? Termostat mógły być?? Jaki był by objaw??
Opublikowano
Uszkodzenie pompy daje się poznać przede wszystkim po dźwiękach z jej okolic, przegrzewaniu silnika, rozsadzaniu zbiornika. Korek musi być o takiej samej wartości jak w Twoim aucie. Jest na nim napisana informacja o zakresie.
Opublikowano
pojechałem do gościa który spawa plastyki i powiedział że on tego się nie podejmie bo materiał przegrzany i może to zrobić a moje ryzyk fizyk za 40zł więc sobie odpuściłem mówi że powodem rozsadzenia może być to że ten zbiorniczek już ma materiał przegrzany jak myślicie koledzy może być tego taka przyczyna?? bo nawet jeśłi pompa czy termostat było by nie tak to powinno korkiem odpowietrzyć z tego co mi się wydaje tak?? z góry dizęki właśnie zamawiam nowy zbiorniczek tzn zamiennik bo to ponoć bez różnicy taraz mam drugie pytanie bo wentylator chłodnicy raczej mi się nie załancza jedynie jak włącze klime to tak co może być przyczyną??
Opublikowano

wg mnie - nowy zbiorniczek - oryginał najlepiej (da się chyba znaleźć w cenie nie aż tak masakrycznie wyższej niż zamiennik) + nowy korek.

kwestia czy termostat się otwiera może być sprawdzona po rozgraniu auta i dotknięciu dolnego węża z chłodnicy. co do pompy się nie wypowiem, bo nie przerabiałem ;)

Opublikowano

Pompa kosztuje 145 pln to niewiele każdy mechanik wymienia to za 40 pln i masz po problemie a zbiorniczek kup używany na wyspecjalizowanym szrocie np w Borku Strzelińskim. Ja swój pospawałem, wymieniłem pompę, wąż zalałem świeżutkim płynem co by nie gazowało za mocno i problem znikł .Termostat objawi się raczej wychyleniem wskazówki na czerwone pole .

http://img811.imageshack.us/img811/694/20120726225159.jpg

Ja stawiam na pompę objawy masz jak u mnie.

Dodam że nie wymieniałem korka i zbiorniczka bo po co ? Mechanik mówił że nawet nowiutki korek nie zrzuci w tak krótkim tempie takiego ciśnienia. A termostat może się przywiesił bo resztki łopatek z pompy pływają w obiegu ,do tego wydajność pompy spada do zera, u mnie na 100% coś tam zostało z wirnika :mad2: liczę że są już w bloku silnika i rozpadają się od temperatury nie zaklejając niczego.

BMW E46 320i
Opublikowano

grunt to znaleźć rozwiązanie, które pasuje użytkownikowi - każdy ma swój styl rozwiązywania problemów. aczkolwiek nie od dziasiaj wiadomo, że zbiorniczki w e46 lubią się rozszczelnić. u mnie nie było żadnej awarii w stylu termostat czy pompa, a zbiorniczek zaczął przeciekać; w końcu układ jest pod ciśnieniem.

po co więc wymieniać zbiorniczek na nowy- ano po to że jak pojadę w trasę 600 km, to wolę czuć się pewniej z nowym, niespawanym zbiorniczkiem :)

Opublikowano

witam

też mi pękł zbiorniczek wyrównawczy. Miał ryse na swojej długości.

One tak mają, spawanie i klejenie mogą na długo nie starczyć, lepiej kupic nowy, nie jest drogi.

Wymieniłem i jest wszystko OK

POZDRO

Opublikowano
Pompa kosztuje 145 pln to niewiele każdy mechanik wymienia to za 40 pln i masz po problemie a zbiorniczek kup używany na wyspecjalizowanym szrocie np w Borku Strzelińskim. Ja swój pospawałem, wymieniłem pompę, wąż zalałem świeżutkim płynem co by nie gazowało za mocno i problem znikł .Termostat objawi się raczej wychyleniem wskazówki na czerwone pole .

Nie do końca u mnie termostat padł a wskazówka w pionie...

Opublikowano
I to jest właśnie to ,dlatego łatwo przegrzać bmkę, ciężko jednoznacznie coś zdiagnozować .
BMW E46 320i
Opublikowano
a jak sprawdzić czy wentyl działa kiedyś coś się stało i jak zapalałęm to odrazu chodził pote przestał i niewiem czy wogóle chodzi co steruje wentylatorem domyślam się zę jakiś czujnik ktoś powiedział zę ponoc ten wtyk co idzie do termostatu ?? a pompa raczej u mnie działa bo nie grzeje sie kolega miał tak że się mu grzał jak rozpadłą sję pompa to zaraz temperatura szłą na czerwone pole a umnie cały czas w pionie a i jak odpale oraz odkręce korek to widze że woda w sierodku wpływa pod jakimś ciśnieniem
Opublikowano
Tak będzie przepływać ( wolne obroty i odkręcony korek wlewu ) dałem fotkę pompy, urywa się w połowie cześć nadal przetłacza wodę ale już z minimalną wydajnością. dlatego zdiagnozowanie nie jest proste.
BMW E46 320i
Opublikowano
ale teraz pytanie wyczytałem zę dużo osób spawa te zbiorniczki u fachmanów zdaje to egzamin??

Nie rób tak pod żadnym pozorem. Kup nowy oryginał BMW. Zamiennik moze posypac sie po pół roku.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Tak będzie przepływać ( wolne obroty i odkręcony korek wlewu ) dałem fotkę pompy, urywa się w połowie cześć nadal przetłacza wodę ale już z minimalną wydajnością. dlatego zdiagnozowanie nie jest proste.

przy tak uszkodzonej pompie temperatura wzrasta? wskazówka wychodzi poza pion?

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Nie spawałem kupiłem nowy zbiorniczek co to jest grzałka termostatu czy jakoś tak bo ponoć mam do wymiany czy czujnik
Opublikowano
[quote radE46cki napisał(a):Tak będzie przepływać ( wolne obroty i odkręcony korek wlewu ) dałem fotkę pompy, urywa się w połowie cześć nadal przetłacza wodę ale już z minimalną wydajnością. dlatego zdiagnozowanie nie jest proste.

przy tak uszkodzonej pompie temperatura wzrasta? wskazówka wychodzi poza pion?quote]

Tak będzie się lało i będzie przepływ pod korkiem sam byłem zaskoczony jak by nie patrzył coś tam na wirniku zostało i kręciło się w dobrym kierunku.

tak wskazówka trzymała pion !!! jestem już po wymianie pompy ,płynu i uszczelnieniu zbiorniczka i problem znikł ja już obstawiałem uszczelkę pod głowicą.

BMW E46 320i
Opublikowano
mi dzisiaj pojawił się problem podobnego typu...przejechałem z 7 km i jak dojechałem do celu to zauważyłem że spod auta mi woda wycieka...kipiało z korka jak próbowałem go poluzować... Trochę nie to forum bo 5 mam e39 ale objawy mnie zainteresowały...po jakiejś godzinie niecałej jechałem z powrotem i wskazówka z pionu jak zawsze była zaczęła mi na maksa startować...zatrzymałem a pod maską mokro jak po deszczu...z 2 postojami dojechałem do domu...i diagnozuję na chłopski rozum...jak włączę silnik i pochodzi chwilę to zaczyna mi przybywać wody w zbiorniczku (otwarty jest) i po pewnym czasie się przelewa...coś na pewno jest nie tak tylko co to może być...?? :cry:
Opublikowano
Kolego powiem ci tak umnie był problem taki że podczas jazdy około 30km zapaliła mi się kontlorka ze niski stan płynu za jakieś 50m zjazd był przed samym zjazdem wskazówka odrazu z optymalnej temperatury na max zgasiłem spradzam a tam rozsadziuło zbiorniczek wyrównawczy przed tym zdarzeniem było ok kupiłem nowy zbiorniczek i korek odpowietrzający poskładałem zalałęm wodą na prubę szczelności na starych uszczelkach (łączenie węża z zbiorniczkiem ) najpier woda wyciekała mi z pod korka jak silniek pochodził przejechałem w mieście około 4 km ten wąż górny z termostatu do wyrównawczego mocno twardy jak chcę ścisnąć to może z 0,5cm mogę go ugiąć auto nie kopci w bagnecie oraz na korku oleju niema żadnego masełka ani śladów wody olej w normie nie ubywa nie przybywa pali za pierwszym ostatnio puściła ustrzelka między zbiorniczkiem a wszystkimi przewodami i leci woda gdzie kupię takie uszczelki i jakie tam są średnice niewiem czy u was tak jest umnie jak odkręce korek np jak jest całkowicie cimny odpalę ok ale przygazuje to ta struga płynu wywala na zewnątrz co to może być temperatura non stop na optimum nie grzeje się w samochodzie jest ogrzewanie normalnie ale odpowietrzałem tylko tym przy chłodnicy koreczkiem
Opublikowano

witam :)

ja mam taki problem iż trzeci raz rozerwało mi zbiorniczek i po każdej wymianie po jakimś miesiącu . Wymieniłem korek , termostat i oczywiście zbiorniczek .

czy to dlatego ze wszystkie części to zamienniki tzn termostat 150 , korek 10 a zbiorniczek 180 zł . czy moze to byc pompa wody czy słaba jakość wymienionych części ???

Opublikowano
Wymieńiać pompy kurde to tylko 150pln!!! Ja wymieniłem wąż ,połatałem zbiorniczek, wymieniłem pompę zalałem płynikiem i mam luz . Ile byście chcieli śmigać na swoich pompach do przegrzania silnika?
BMW E46 320i
Opublikowano

Kolego nie mam objawów odnośnie pompy ale wymienie tak jak piszesz profilaktycznie zaszkodzić nie zaszkodzi a możliwe że masz racje bo gdyby rozrząd był do wymiany to ktoś by może i wymieniał a tak to pewnie siedzi w silniku dopuki jest ok powiedz mi kolego sam wymieniałeś pompe wody??? dużo roboty??

2 sprawa dzisiaj uszczelniłem połączenia zbiorniczka z wężami i jest ok ale zwróciłem uwage że na nowym korku zamienniku troszczeczke ciśnienie się robi i odrazu wywala z pod korka wode korek zamiennik febi ma z około 2 tygodnie stary bmw orginał wstawiłem na prube nic nie cieknie nie wylewa nie kipi z pod korka ten wąż z termostatu do zbiorniczka dosyć twardy ale bez problemu mogę go zcisnąć (nie jak baranie jaja ;) ) który lepiej zostawić jak powinno być