Skocz do zawartości

BMW E39 530d Wymiana cz. położenia wałka rozrządu i nic...

novik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Przeczytałem tutaj wszystkie posty o problemie kręcenia na ciepłym silniku - BMW E39 530d 2002 automat. Objawy: tylko problem z długim odpaleniem - rozgrzany silnik.

Po odpaleniu pełna kultura - silnik zawsze pracował równo, pełna moc, nigdy nie gasł, trząsł itd. Chodził idealnie. Problem zaczął się tylko z odpalaniem jak silnik był ciepły. Potrzeba była kręcenia 5-6 sec. Po przeczytaniu wszystkich wpisów wymieniłem na nowy czujnik położenia wałka rozrządu - kupiony oryginalny nowy w serwisie BMW - 399 zł. Dodatkowo auto świeżo po serwisie - wymiana filtra paliwa, filtr oleju, powietrza, olej - tylko oryginalne produkty.

Problem - nadal po rozgrzanym silniku problem z kręceniem. Po odpaleniu silnik pracuje tak jak wcześniej - czyli idealnie, perfekcyjnie.

Przeczytałem wiele tutaj postów, analizowałem ale nie mam pojęcia co to może być, Byłem w BOSCH wtryski wykluczone itd. Teraz szukam sam rozwiązania, Może ktoś z Wam ma jakiś pomysł albo miał identyczne objawy. Dziękuje.

Jeżeli chodzi o pompę progową paliwa pod fotelem kierowcy i pompę pod kanapą z tyłu są obie wymienione na nowe - mają ok 6 miesięcy i przebieg 2000 km. Przeczytałem wiele wątków tutaj na forum i nie tylko. Nadal nie mogę rozwiązać problemu, bo w przeciwieństwie do 99% mój silnik nigdy nie zgasł, zawsze równo pracował i pracuje, pełna moc w całym zakresie itd. chodzi idealnie. Dodam, że robię tym autem rocznie ok 5000 km.

Kolego nie ten czujnik :duh: To, że nie możesz auta odpalić na ciepłym to nie wina czujnika wałka rozrządu tylko czujnik wału korbowego. Przerabiałem to u siebie. Też wymieniłem czujnik wałka rozrządu, ale nic się nie stało bo będzie spokój na dłużej. Pamiętaj, że czujnik oryginalny bo mi na zamienniku nawet zapalić nie chciała. Powodzenia :D

jeśli masz wyrobione sekcje w pompie cr to nie będzie wywalało błędów a samochód i tak nie odpali. Na ciepło oczywiście efekt jest potęgowany aż w końcu i na zimnym będzie kaput.

Z tym czujnikiem wału korbowego - nie zawsze trzeba wymieniać od razu, czasem jest po prostu luźny a często ma wyrobione od gorąca izolacje i przebija

Cześć,

A jeżeli na zimnym też trzeba troche pokręcić żeby zapaliło auto to też będzie ten sam czujnik, czy to właśnie może pompy ?

Raczej pompy-podłącz pod kompa i sprawdż ile daje progowa.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg

krys32 - ten czujnik też wymieniłem dzisiaj i nadal nic... zostawiłem auto u mechanika - pasjonaty BMW zwłaszcza E39. Sam uważa to za zagadkę i mega się tym zainteresował. Dzisiaj ten czujnik razem wymienialiśmy i auto zero poprawy - czyli jest ciepłe problem z odpaleniem, po odpaleniu chodzi jak laleczka nowa z salonu. Ale dziękuje za radę.

Nie chce Cie straszyc, ale mialem ten sam problem. Na cieplym krecilem ok. 7 sec. zanim odpalila. Silniczek chodzil cacy, zero spadku mocy, itp. Problemem byly cztery wtryski. Po regeneracji jak reka odjal. Sprawdz korekcje w INPIe. Pozdrawiam.

krys32 - ten czujnik też wymieniłem dzisiaj i nadal nic... zostawiłem auto u mechanika - pasjonaty BMW zwłaszcza E39. Sam uważa to za zagadkę i mega się tym zainteresował. Dzisiaj ten czujnik razem wymienialiśmy i auto zero poprawy - czyli jest ciepłe problem z odpaleniem, po odpaleniu chodzi jak laleczka nowa z salonu. Ale dziękuje za radę.

To jak stoi u mechanika to żeby nie pakować się w koszta niech posprawdza jeszcze przewody od obydwu czujników. U mnie była trochę naruszona izolacja od czujnika wału, więc przewód sam dorobiłem. Trzeba mieć nadzieję, że to nic poważnego. Powodzenia :D

• 1 miesiąc temu...
Hallo. Autko naprawione. Odpala idealnie, silnik chodzi perfekcyjnie. Okazało się, że dwa wtryski były do regeneracji. Niestety, ponieważ ten pojazd mało używam ( w tym roku zrobiłem zaledwie ok 1000-1500 km ) może dojść do pewnych skutków braku użytkowania - a jest to diesel. Generalnie, opiekun auta Artur z Nowego Tomyśla, który zajmował się naprawą w pełni zasługuje na podziękowanie. Serdecznie polecam gościa, bo zna się na temacie i jeżeli ktoś szuka kogoś z zamiłowaniem do BMW to zapraszam na priv - wyślę dane.