Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chetnie przyjme dobre rady na temat wymiany tulei tylnej belki w e30 touring. Znalazlem jeden opis w sieci ale po wykonaniu wszystkiego belka mi sie nie chce opuscic na dol a niby powinna..srube trzymajaca tuleje udalo mi sie wybic do srodka ale belka nadal nie rusyzla sie..narzedzi troche mam, nie mam kanalu wiec musze to zrobic bez sciagania belki...jak ktos sobie poradzil z tulejami bez sciagania belki to bede wdzieczny za jakies sugestie i podpowiedzi :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wybicie tej śruby do środka to najwieksz głupota jaką można zrobić. Ona tam jest wprasowana na stałem, jej pod żadnym pozorem się nie rusza!!! niestety Ale skorą ją wybiłeś i belka dalej trzyma to znaczy że tuleje mocno się zespawały. Nie trzeba mieć kanału, ale i tak bez wyjęcia belki się nie obejdzie. Sam kiedyś raz wymieniałem i dziękuję, wole dać mechaniorowi 200złotych i mieć w zadzie tyle roboty...Zeby wyjąć to bez palnika się nie obeszło...no chyba ze ma się jakiś baaardzo mocny ściagać to tuleji...

Moim zdaniem, to podniesz tył wysoko, nawet bardzo, odkreć amory, wyjmi spirnki...odkręć wał, zdejmij koła, Po czym podłuż pod belkę jakiś klecek, by nie spadał tak szybko, jaką duża łychę i musi się odkleic.

Uwaga na przewód łączący zbiorniki....

PZDR>

p.s. podaj link do stronki gdzie opisano wymianę tuleji belki....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Oto link http://www.bmwklubpoludnie.pl/viewtopic.php?t=626&sid=194d8a8b0bcfa086935c6392cafa773a

Sorry ze po takim czasie ale wyjechalem na troche i nie mialem dostepu do neta. Z tymi tulejami to sobie spokoj chyba dam i oddam do mechaniora jak to tyle grzebania. A powiedz mi jeszcze krissu co moge wsadzic zamiast kata ? bo moj sie w srodku juz posypal i dzwoni. Slyszalem ze sa jakies zamienniki i ze bez zadnych przerobek idzie cos wstawic ale ciezko mi to znalezc po sklepach bo niby cos w katalogu maja ale na hurtowniach pusto. Wiec temat tych tulei zamkniemy a z tym katem to bede wdzeiczny za pomysly :)

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja dałem do mechaniora w sosnowcu, co wstawił mi jakiś uniwersalny tłumik przeloty i nawet to chodzi....

Koleś musiał mieć szczęście ze mu tak to wyszło....u mnie takich szans na to nie było, albo miałem młotek z małej wadze....

PZDR>

Opublikowano
Niewiem jak on to zrobil, mi ta belka 2 cm opadla i dalej sie ruszyc nie chciala..zreszta oddam to do mechaniora i odrazu niech mi tez z tym katalizatorem cos zdziala...i do tego jeszcze dojdzie chyba naprawa zawieszenia bo dzisiaj wjechalem w niezla dziure i zaczelo mi drgac cale auto juz od 60km/h...a najlepsze to ze felga od zewnatrz nie ruszona, czyzby BBSy byly takie twarde ? :D