Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie w sprawie porównania klimy manuanej vs automatycznej w tych f20. Kamazzi proszę napisz czy manualna sama utrzymuje zadaną temperaturę - chodzi mi o to czy tymi pokrętłami ręczymi od temperatury da się ustawić stałą temperaturę nawiewu np. 20 stopni - w sensie w niektórych autach ręczna klima albo chłodzi albo grzeje - nie da się ustawić temperatury pośredniej i czy faktycznie ręczna klima w f20 jest dwustrefowa. Oczywiście wiem że ręcznie musze sobie regulować siłe nawiewu. Jestem własnie przed zakupem a już wyczerpąłem limit kasy na dodatkowe wyposażenie i pozostał mi ten jeden dylemat dotyczacy klimy. Sprzedawca w salonie zapewnia że klima automatyczna jest o tyle lepsza że pojawiają się cyferki temperatury i automatycznie regulowana jest siła nawiewu. Widziałem w postach, że różnic jest więcej typu tylne nawiewy i wentylacja postojowa. dzięki.
  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ta automatyczna regulacja siły nawiewu nie każdemu odpowiada. Owszem można to ręcznie ustawiać w menu idrive, ale jest to niezbyt wygodne. Radzę temat dobrze sprawdzic. Ja z automatycznej klimy zrezygnowałem (miałem w poprzedniej jedynce) i jestem z tego zadowolony.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

• Moderatorzy
Opublikowano
Ta automatyczna regulacja siły nawiewu nie każdemu odpowiada. Owszem można to ręcznie ustawiać w menu idrive, ale jest to niezbyt wygodne. Radzę temat dobrze sprawdzic. Ja z automatycznej klimy zrezygnowałem (miałem w poprzedniej jedynce) i jestem z tego zadowolony.

Po co w f20 wchodzic do menu idrive skoro sile nawiewu mozna regulowac przyciskiem na panelu ?

W idrive w ogole nie ma takich rzeczy w f20.

Opublikowano
Miałem na myśli rozdział siły dmuchania pomiędzy szyba - środek - nogi. Jeśli nie ma to dramat. Mi zwykle automat ustawia za dużo na szybę za mało na nogi. Zreszta sprawdze dziś.

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

• Moderatorzy
Opublikowano

Jest taki podział i to osobny dla kierowcy i pasażera. Tylko wtedy już wyłącza się tryb "Auto". Wtedy sami sterujemy nawiewem i jego siłą.

W trybie auto można regulować tylko siłę nawiewu (jak w każdym BMW chyba).

W Idrive w F20 jeśli chodzi o klime to możemy tylko ustawić czy ma być słabsza w trybie ECO PRO i przewietrzanie wnętrza o określonej porze (ja nie mam webasta).

Opublikowano
Co prawda nie mam jeszcze jedynki ale uwielbiam klime automatyczna przynajmniej w innych samochodach. W zasadzie nie dotykam jej przez caly rok, poza drobnymi wyjatkami. Jedna temperatura ustawiona i po klopocie. Ja zamowilem z automatyczna. Co prawda kilka lat jezdzilem z manualna i dalem rade :-)
Opublikowano

Ja się zrobiłem wybredny. Bardzo nie lubię mocnego nadmuchu na szybę. Nie czuje się tego od razu ale po dłuższej jeżdzie bardzo wysusza to oczy i jest mało przyjemne. Niestety wszystkie klimy auto z ktorymi mialem do czynienia tak działy. Oczywiście ustawienie temp jest fajne i to jest plus, ale nie kosztem tego dmuchania.

Muszę przyznać ze w F20 nie jest źle. Ciut za zimno na nogi a za ciepło na twarz ale poziom nadmuchu na szybę jest w miarę nie za duży.

Ideał jak dla mnie to klima podstawowa w e60. Jest regulacja automatyczna temperatury i ręczna regulacja siły nawiewu z rozbiciem na poszczególne sekcje.

Opublikowano
Rzuciłem ten temat o porównaniu klimu manualnej i automatycznej w f20 ale jakoś posty idą w inną stronę niż moje pytanie. Ja w swoim e60 też mam automatyczną klimę - i wiem jak takie coś działa i oczywiście kazdy z Was napisał kilka słusznych uwag na ten temat za co wielkie dzięki. Mnie jednak interesuje jedna podstawowa rzecz czy manualna klima w f20 potrafi skutecznie utrzymywać temperaturę nadmuchiwanego powietrza i czy uda się tym pokrętłem precyzyjnie ustawiać tę temperaturę - nie chodzi mi oczywiście o dokładność w stopniach tylko dokładność w takim pojęciu, że jak mi wieje za ciepłe to sobie o "jeden ząbek" pokrętełkiem przesuwam i leci delikatnie zimniejsze i tak dalej. Pytanie czy to faktycznie reguluje temperaturę czy przypadkiem nie jest tak, że wieje albo "bardzo" ciepłe albo "bardzo" zimne i nie można skutecznie osiągnąć wartości pomiędzy tymi skrajnymi (b. zmino b. ciepło). Proszę pomóżcie - wczoraj złożyłem zamówienie na 116i automat plus trochę opcji ale tylko (moim) zdaniem bezwzględnie potrzebnych i podstawowych (typu lepsze radio z ekranem, alusy, podgrzewanie foteli) no i cena juz przerasta moje mozliwości ale mam jeszcze dwa tygodnie na ewnetualne zmiany w wyposażeniu - właściwie pozostał mi dylemat tej klimu automatycznej - jak napiszecie, że ta manualna nie działa (nie zapewnia komfortu jazdy, wieje tylko zimnym albo tylko ciepłym itp. itd.) to będę kombinował żeby jakoś wyczarować jeszcze 3 000 na automatyczną (choć ciężko będzie) - a jak dacie znać, że manualana jest ok i spełnia swoje zadanie to zostanę przy tej wersji. Dla jasności ograniczonego budżetu dodam, że z bólem serca zrzygnowałem z ksenonów - choć pięknie wygląda z ksenonami. Proszę pomóżcie.
Opublikowano
Rzuciłem ten temat o porównaniu klimu manualnej i automatycznej w f20 ale jakoś posty idą w inną stronę niż moje pytanie. Ja w swoim e60 też mam automatyczną klimę - i wiem jak takie coś działa i oczywiście kazdy z Was napisał kilka słusznych uwag na ten temat za co wielkie dzięki. Mnie jednak interesuje jedna podstawowa rzecz czy manualna klima w f20 potrafi skutecznie utrzymywać temperaturę nadmuchiwanego powietrza i czy uda się tym pokrętłem precyzyjnie ustawiać tę temperaturę - nie chodzi mi oczywiście o dokładność w stopniach tylko dokładność w takim pojęciu, że jak mi wieje za ciepłe to sobie o "jeden ząbek" pokrętełkiem przesuwam i leci delikatnie zimniejsze i tak dalej. Pytanie czy to faktycznie reguluje temperaturę czy przypadkiem nie jest tak, że wieje albo "bardzo" ciepłe albo "bardzo" zimne i nie można skutecznie osiągnąć wartości pomiędzy tymi skrajnymi (b. zmino b. ciepło). Proszę pomóżcie - wczoraj złożyłem zamówienie na 116i automat plus trochę opcji ale tylko (moim) zdaniem bezwzględnie potrzebnych i podstawowych (typu lepsze radio z ekranem, alusy, podgrzewanie foteli) no i cena juz przerasta moje mozliwości ale mam jeszcze dwa tygodnie na ewnetualne zmiany w wyposażeniu - właściwie pozostał mi dylemat tej klimu automatycznej - jak napiszecie, że ta manualna nie działa (nie zapewnia komfortu jazdy, wieje tylko zimnym albo tylko ciepłym itp. itd.) to będę kombinował żeby jakoś wyczarować jeszcze 3 000 na automatyczną (choć ciężko będzie) - a jak dacie znać, że manualana jest ok i spełnia swoje zadanie to zostanę przy tej wersji. Dla jasności ograniczonego budżetu dodam, że z bólem serca zrezygnowałem z ksenonów - choć pięknie wygląda z ksenonami. Proszę pomóżcie.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Wolalbym chyba poszukać jakiegoś ex-demo niż F20 bez ksenonu :|
Opublikowano

A ja poxbylbym sie podgrzewanych siedzen zeby miec auto klime:-) no prawie :-)

Rzeczywiscie z xenonem sie lepiej prezentuje, ale z praktycznego punktu widzenia jak ktos nie jezdzi w nocy to xenon tylko dla ringow :-)

Opublikowano
Wolalbym chyba poszukać jakiegoś ex-demo niż F20 bez ksenonu :|

A ja nie. Żałuje ze zamówiłem xenony do jedynki. Owszem są ładniejsze i ringi robią za dzienne, ale wielkiej różnicy w jakości światła nie ma.

Jedyne niestandardowe jak dla mnie niezbędne opcje to skrzynia auto i porządna kierownica. Najlepiej performance bo Mka jest droga i sprawia wrażenie gorszej niż w e87/e90.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam kolejne auto z ksenonami ... trzecie chyba i jak wsiadam do samochodu (Astry IV) małżonki, która ma zwykła halogeny to non stop wydaje mi się że albo te światła brudne są, albo żarówka się przepaliła. Jest bardzo duża różnica w oświetleniu drogi ... i chyba to oczywiste że różnicy się w dzień nie obserwuje tylko w nocy ....
Opublikowano
Ja wcześniej miałem halogony w jedynce i wielkiej różnicy nie widzę po przesiadce na xenony. Astra to inne auto.

Poprzednio miałem Giuliette z xenonami skrętnymi i też między Alfą a tą Astrą była duża różnica .... być może jedynka ma rewelacyjne halogeny - nie miałem nie będę się spierał. Jak dla mnie warto dopłacić ... tym bardziej że układ zmywania dość dobrze działa i nie trzeba się ze szmatkami gimnastykować :)

• Moderatorzy
Opublikowano
Na zagranicznych forach pisza ze halogeny swieca beznadziejnie (czyli tak jak myslalem) i juz zaczynaja sie kombinacje z retrofitem..
Opublikowano
Rzuciłem ten temat o porównaniu klimu manualnej i automatycznej w f20 ale jakoś posty idą w inną stronę niż moje pytanie. Ja w swoim e60 też mam automatyczną klimę - i wiem jak takie coś działa i oczywiście kazdy z Was napisał kilka słusznych uwag na ten temat za co wielkie dzięki. Mnie jednak interesuje jedna podstawowa rzecz czy manualna klima w f20 potrafi skutecznie utrzymywać temperaturę nadmuchiwanego powietrza i czy uda się tym pokrętłem precyzyjnie ustawiać tę temperaturę - nie chodzi mi oczywiście o dokładność w stopniach tylko dokładność w takim pojęciu, że jak mi wieje za ciepłe to sobie o "jeden ząbek" pokrętełkiem przesuwam i leci delikatnie zimniejsze i tak dalej. Pytanie czy to faktycznie reguluje temperaturę czy przypadkiem nie jest tak, że wieje albo "bardzo" ciepłe albo "bardzo" zimne i nie można skutecznie osiągnąć wartości pomiędzy tymi skrajnymi (b. zmino b. ciepło). Proszę pomóżcie - wczoraj złożyłem zamówienie na 116i automat plus trochę opcji ale tylko (moim) zdaniem bezwzględnie potrzebnych i podstawowych (typu lepsze radio z ekranem, alusy, podgrzewanie foteli) no i cena juz przerasta moje mozliwości ale mam jeszcze dwa tygodnie na ewnetualne zmiany w wyposażeniu - właściwie pozostał mi dylemat tej klimu automatycznej - jak napiszecie, że ta manualna nie działa (nie zapewnia komfortu jazdy, wieje tylko zimnym albo tylko ciepłym itp. itd.) to będę kombinował żeby jakoś wyczarować jeszcze 3 000 na automatyczną (choć ciężko będzie) - a jak dacie znać, że manualana jest ok i spełnia swoje zadanie to zostanę przy tej wersji. Dla jasności ograniczonego budżetu dodam, że z bólem serca zrzygnowałem z ksenonów - choć pięknie wygląda z ksenonami. Proszę pomóżcie.

Sorry, nie było mnie trochę na forum.

W jednym mam manualną klimę a w drugim automat. Tak. Żałuję, że w pierwszym nie kupiłem automatu. Ręczna działa dobrze... aż nagle zamiast ciepłego wieje zimne.. więc podkręcasz na ciepłe. Potem jest za ciepło, więc regulujesz na troszkę chłodniejsze i jest ok. A po jakimś czasie znów daje zimne więc podkręcasz delikatnie na cieplejsze... :)

Jak masz ustaiwenie na zimne, to jest ok :)

Z drugiej strony.... bardzo się cieszę, że w drugim mam ksenony. To dobrze wydana kasa.

Alu felgi możesz sobie potem założyć. Ksenony czy klimę auto już trudniej.

Opublikowano

Poza tym autko spisuje się świetnie :)

Dzisiaj wróciłem z małej podróży.

Czy ktoś orientuje się, gdzie lub kto może usunąć ogranicznik prędkości? Wkurzające jest zakończenie przyjemności przy 210....

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/574685_10151506211592288_1732357014_n.jpg

Opublikowano
... gdzie lub kto może usunąć ogranicznik prędkości?

Tylko reprogramowanie auta....

Dzięki, ale nie zapytałem "jak", tylko "gdzie lub kto" :)