Skocz do zawartości

Przesiadka z Ibizy 6L Na BMW E46 320d po lifcie

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
[]=OO"]

w zamian w e46 masz wielowahaczowe zawieszenie, jak byś chciał zrobić cały tył to ok 2000

W E46 nie ma wielowahaczu

A jak to nazwać wg Ciebie?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=33_0840&hg=33&fg=30

Ja tu widzę więcej niż jeden wahacz :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jestem już umuwiony z mechanikiem (lepiej zapobiegać niż leczyć)-nawet nie musiałem tłumaczyć, wiedział o co chodzi :lol: Przy okazji wymienię olej, wszystkie filtry, wyczyszczę EGR i kolektor. Może autko trochę odżyje :wink:

Sugeruję przy okazji wymienić wszystkie przewody podciśnienia na silikony. Koszt znikomy a warto, dojście idealne przy zwalonym kolektorze.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano

Powiedzcie mi czy te zaślepki podejdą do mojej buni: 320td 150KM 2002r compact (widziałem rozmiary 22 i 33mm)

http://allegro.pl/zaslepki-zaslepka-kolektora-ssacego-bmw-22mm-i2488121993.html#tabsAnchor

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego masz napisane, że są do m47tu (to jest Twój silnik), więc będą pasować.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
z tyłu jest wielowahaczowe z przodu pojedyńczy wahacz ...

Co do porownania kosztów eksploatacji miedzy ibiza a e46, to droższe i mniej wytrzymałe w e46 bedzie przede wszystkim zawieszenie (szczególnie tył). Reszta czesci jest chyba na podobnym poziomie cenowym (nie wiem czy ibiza TDI ma dwumas...).

Ogólnie, mimo ze sam mam 323i, to bardzo polecam e46 320d (po lifcie). Podstawa zeby znalezc dobry egzemplarz. Ale piszesz ze bedziesz kupował w Niemczech, to dobry pomysł, zmniejsza ryzyko kupna truposza.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Maciek 323 dzięki za odpowiedź, Ibizę mam z dwumasem.

Będę szukał w Niemczech od prywatnego właściciela, celuje w przebieg około 180000-200000 tysięcy do wydania mam około 6000-7000euro, będę szukał tylko poliftowej wersji i mam nadzieje że się coś trafi ;)

Dodatkowo szukam od maja E90 320d dla ojca, ale jak na razie nie ma nic ciekawego, puki co ludzie na wakacje jeżdżą a nie sprzedają auta, na mobile.de i autoscoucie cały czas te same oferty od handlarzy. W czerwcu coś tam jeszcze nowego wchodziło ale bez szału. Przypuszczam że na jesień powinno się coś ruszyć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To już coś :cool2: większość chętnych celuje w takie 320d za 4 tyś :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Koledzy jeszcze jedno pytanie, czy oprócz tych klapek, należy uważać na coś w silniku 150km 2.0d? Czy wały też często pękają tak jak w 136 konnej odmianie? Ewentualnie co jeszcze lubi się zepsuć oprócz koła dwumasowego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie pękają tak jak w 136km. Koło pasowe może wyskoczyć, tak jak pisałem w pierwszym poście ok 550 pln + rolki paski, tysiak się uzbiera. Poduszki pod silnikiem i skrzynią, ale to już rozsądniejsze koszta, jakieś 300-400 pln. Często ori sprężyny z tyłu pękają, chyba coś koło 260 pln za dwie porządne. Zawieszenie tył: słynna tulejka, kosztuje parę groszy, a roboty za 300-400 pln, warto załatwić wtedy całość i nazbiera się konkretna suma. Częsta przypadłość to szarpanie, stuknięcie z tyłu przy zmianie biegów, czasem pomaga wymiana wcześniej wspomnianej tulejki, czasem łącznik elastyczny, krzyżak, czasem wymiana sprzęgła, wymiana dyfra, różnie z tym bywa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Przypominam o turbo. W zależności od tego czy odbudowujemy czy kupujemy nowe koszt od ok. 1,5 tys. do 4 tys. plus olej, filtry, odma i robocizna :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Opublikowano
Nie wspomnę o tym, że najbardziej to trzeba uważać na najsłabszy punkt samochodów czyli poprzednich właścicieli :mrgreen:

Freude am fahren

Opublikowano
Ok dzięki za odpowiedzi ;) Mam nadzieje że przynajmniej parę miesięcy po zakupie pojeżdżę bez większych awarii. Najważniejsze żeby poprzedni właściciel dbał o samochód i stosował się do zasad korzystania z diesla :)