Skocz do zawartości

Przesiadka z Ibizy 6L Na BMW E46 320d po lifcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam zamiar przesiąść się z Seata Ibizy 6L 130konnej na BMW E46 150 konne diesel 320d.

Mam kilka pytań, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć co do kosztów utrzymania, czy jest zadowolony ogólnie z samochodu, czy coś mu w nim bardzo przeszkadza, jakie są jego największe wady?

Swoją 6L będę sprzedawał na jesień i chciałbym kupić coś równie zwinnego jak 130 konna Ibiza, dlatego myślę nad 320d. Czy silnik 2.0 (150KM) diesla BMW jest równie dobry jak 1.9tdi od VW?

Pozdrowienia i dzięki z góry za odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trudno porównać te auta, bo różnią się o dwa segmenty i jakby nie patrzeć BMW to marka premium, więc nie wiem czy koszty utrzymania ibizy musisz pomnożyć x2,x3..trudno powiedzieć, nie miałem ibizy :P

Ja jestem zdecydowanie zadowolony, w ponad rok włożyłem w części eksploatacyjne (żadnych awarii) niecałe 1500 pln (z wymianą oleju, wszystkie filtry i separator oleju). Nie każdy miał tyle szczęścia po kupnie :norty:

Wymiana oleju + wszystkie filtry ok 400-500 pln, kompletna odma ok 200 pln.

Odpada rozrząd, bo jest na łańcuchu; w zamian w e46 masz wielowahaczowe zawieszenie, jak byś chciał zrobić cały tył to ok 2000 pln.

Może wyskoczyć koło pasowe (tłumik drgań) za 550 pln + napinacze, paski, razem ok 1000 pln.

Jak to w mocnym dieslu może wyskoczyć dwumas + sprzęgło, więc jakieś 2000 pln.

Regeneracja turbiny coś ok 1500 pln.

Spalanie trasa-miasto 50%/50% wg komputera 5,6 l, w moim przypadku zaniża o 0,5 l, więc faktyczne 6,1 l, nie pałuję auta, jeżdżę normalnie, ale dynamicznie. Na autostradzie ok 100-120 km/h jakieś 4,5 l, 140-150 ok 5-5,5 l, miasto w moim przypadku 6-7,5 l, nie mieszkam w wielkiej aglomeracji, więc korki raczej są mi obce :mrgreen:

Wydatki jak w każdym aucie, masz pogląd, porównaj sobie :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, to co do kosztów utrzymania to raczej wyrobię finansowo ;)

Zastanawia mnie jeszcze dynamika obydwóch samochodów 1.9tdi 130 koni w ibizie i 320d, poczytałem trochę o 320d i różnie to oceniają, niestety 330d nie biorę pod uwagę gdyż auto będę sprowadzał z niemiec i akcyza na poziomie 19% skreśla 3.0 z moich poszukiwań...

Może ktoś kto ma 320d 150km może wypowiedzieć się jak zachowuje się na trasie, czy nie ma problemu z brakiem mocy? Wcześniej jeździłem audi a4 b6 1.9tdi i po przeisadce na ten sam silnik - ibiza odpychała się dużo lepiej, nie wiem jak jest w 320d. Może ktoś powie o odczuciach ze strony dynamiki jazdy ?

Opublikowano
Ja sam posiadam 320CD 150KM w coupe, wyprzedzanie to nie problem :) Oczywiście jak masz wszystko sprawne :) Jak byś był z okolic Nowego Sącza to mógłbym Cie przewieźć to byś zapewne nie miał pytań. Co do 3.0 to ja sobie tego nie wyobrażam aczkolwiek kusi mnie zmiana auta na coś nowszego (1 mi się podoba) no i zapewne byłby to już 3.0 :)

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz się przejechać, bo 320d ma całkiem inną charakterystykę, w 1.9 ciągnie od samego dołu a powyżej 3 tyś niewiele się dzieje a tu masz na odwrót, do 2 tyś spokojnie, powyżej 2 ożywa a jazda zaczyna się powyżej 3 tyś :P też jeździłem wcześniej 1.9 i duuuży plus dla 320d, na początku może Ci się wydawać, że słabiej się zbiera (nie czuć tak prędkości), ale jak byś po jakimś czasie wsiadł do 1.9 to poczujesz różnicę :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

maniek21112 dzięki za konkretne odpowiedzi :) Tak jak mówisz najlepiej będzie jak się przejadę 320d i porównam do 1.9.

Jeszcze co do awaryjności - słyszałem o pękających tłokach w 320d... czy to prawda? Bo przed zakupem 1.9tdi wiedziałem, że muszę się liczyć z możliwością padnięcia turbiny, koła dwu masowego, ewentualnie wymianą wtryskiwaczy jakby auto jeździło na złym paliwie, a w 320d jeżeli może mnie spotkać dużo więcej poważniejszych napraw to zaczynam się zastanawiać czy warto kupować bawarkę. Wiem, że wszystko w każdym aucie się może zepsuć,ale chce wiedzieć przed zakupem na co się mam przygotować. Wolę nie ryzykować z kupnem jeżeli po kilku tysiącach kilometrów jest duża szansa na zepsucie się silnika czego skutkiem będzie wydanie kilku tysięcy na naprawę.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc ! :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie słyszałem :roll: pękają wały, ale w przedliftowych 136km, w tym też gdzieś słyszałem, ale raczej jednostkowe przypadki..Najważniejsze to wywalić klapki z kolektora dolotowego, bo jak wpadnie taka klapka to po silniku :cry2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
na youtube masz filmiki z przyspieszania np. 0-220 e46 i możesz sobie zobaczyć jak sie zbiera. Potem pare zł na program i jest 190 koni i pozamiatane :D
szukam
Opublikowano

Ile kosztuje wywalenie klapek z silnika? Nie wpływa to negatywnie na silnik?

Dzięki za pomysł z youtube, faktycznie zupełnie inna charakterystyka niż 1.9tdi jeżeli chodzi o przyspieszenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak byś nie chciał się grzebać to pewnie jakieś 200-300 zł, bo trochę czasu trzeba poświęcić, ale spokojnie polecam zrobić to samemu, żadna filozofia a pewność, że nic nie wpadnie do silnika bezcenne :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc i instrukcję usunięcia klapek ! W takim razie na jesień po zakupie auta pierwsze co to usunę klapki :)

Puki co muszę szukać coś ciekawego na mobile ;)

Pozdrowienia

Opublikowano

powiedzcie mi jeszcze coś nt tych nieszczęsnych klapek: czy wada dotyczyła wszystkich silników 2.0l diesel'a czy tylko niektóre?

Mam 150konnego compacta z 2002r i narobiliście mi strachu :cry2:

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano

w zamian w e46 masz wielowahaczowe zawieszenie, jak byś chciał zrobić cały tył to ok 2000

W E46 nie ma wielowahaczu

http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
no to masz klapki. Radze usunąć bo całkiem niedawno nawet był tutaj temat jak gościowi wpadła klapka pare tygodni po kupnie auta z niemiec :cry: miał w planach usunąc i nie zdążył.
szukam
Opublikowano
Mam 150konnego compacta z 2002r i narobiliście mi strachu :cry2:

I słusznie. Dokładnie taki sam compakt u mnie w rodzinie, klapka przywitała się z tłokiem. Auto jeździ w Niemczech i właściciel deczko zbladł, jak usłyszał koszt naprawy 11.500 EUR :duh: (auto warte pewnie połowę tego :8) ).

Się właśnie zastanawia, czy nie przyprowadzić na lawecie do Polski. Na razie stoi rozgrzebane.

Oczywiście nikt nie mówi, że koszty zawsze będą takie niebotyczne, ale każdy wyrzucony w błoto tysiąc boli dużo bardziej, niż wywalenie w błoto klapek :cool2:

Opublikowano

A powiedzcie mi (bo czytalem rozne opinie) czy po usunieciu klapek z kolektors ssacego zmienia sie jakos praca silnika? Tzn czy wplywa to jakos negatywnie na prace silnika/moc i czy w miejscu klapek trzeba czyms zaslepic?

PS. Ile mechanik bierze za taka operacje?

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano
Ile bierze mechanik nie wiem bo klapki usunąłem sam. Kupiłem zaślepki aluminiowe na allegro koszt około 150zł + uszczelki pod kolektor te okrągłe i prostokątne (chyba nie potrzebnie bo u mnie były w dobrym stanie). Po usunięciu klapek jedyna zmiana w moim odczuciu to taka ze auto ciut lepiej zbiera się od dołu. Natomiast negatywnych zmian nie zaobserwowałem.
Opublikowano
A te zaslepki aluminiowe sa potrzebne czy mozna sie obyc bez nich? Dajcie znac bo jade dzisiaj umowic sie z mechanikiem, nie ma na co czekac :)
Opublikowano

Odpowiedzi na wszystkie te pytania są na forum, nie wiem, czemu liczycie na gotowe, zamiast poszukać.

W prawidłowo działającym silniku nie powinno być żadnych odczuwalnych zmian po usunięciu klapek, chyba, że te subiektywne.

Zaślepić można i zwykłym wkrętem plus silikon termiczny, jak się komuś zaślepek nie chce kupować. Ja tak mam i żyję.

Opublikowano
A jest cos co mozna przeczyscic lub dogladnac podczas sciagania klapek z kolektora? Pytam bo jestem zielony w temacie
Opublikowano
Przeczyścić możesz kolektor oraz zawór EGR. Moja przestroga przy zdejmowaniu lub zakładaniu kolektora uważaj na metalowo-gumowe podkładki pod kolektorem ssącym lubią się zawieruszyć oraz czasami wpaść do silnika :wink:
Opublikowano
Jestem już umuwiony z mechanikiem (lepiej zapobiegać niż leczyć)-nawet nie musiałem tłumaczyć, wiedział o co chodzi :lol: Przy okazji wymienię olej, wszystkie filtry, wyczyszczę EGR i kolektor. Może autko trochę odżyje :wink: