Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nieco banalne pytanko:

-powiedzcie mi co ile tys kilometrów powinno wymieniać się następujące elementy eksploatacyjne: olej (full syntetic), filtr powietrza, filtr paliwa, świece

moje autko to bmw e46 320td 150KM-całe życie jeździłem na benzynie więc nie wiem czy te podzespoły szybciej się zużywają w silnikach diesel'a czy nie ma to różnicy? Z góry dzięki za odpowiedz

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano

świece tylko wtedy jak uszkodzone. Służa do odpalania tylko jak temp. spadnie do kilku stopni i w dół.

filtry i oleje ja zmieniam co 10tyś. I zmieniam też filtr paliwa (niektórzy go pomijają nie wiem czemu) i filtr kabinowy. Im olej bardziej świeży tym turbina i silnik bardziej się cieszą. Tym bardziej że przebiegi naszych aut są zaniżone w większości.

myśle że więcej niż 15tyś to już ryzyko i głupia oszczędność.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko zależy jak traktujesz auto, czy jeździsz tylko po mieście, czy większość w trasie.

15 tyś jest optymalne, jak jeździsz dużo w trasie i wlejesz longlife to spokojnie możesz wydłużyć, zważywszy, że pewnie te 10 tyś spokojnie zrobisz w pół roku. Polecam co każdą wymianę oleju wymienić filtr oleju, powietrza, kabinowy i paliwa (dwa ostatnie spokojnie można załatwić co drugą wymianę). Dużo zależy ile km robisz w roku. Pamiętaj o odmie i separatorze oleju (lub filtrze, zależy co tam masz), warto wymienić całość przy pierwszej wymianie, bo nie wiesz czy ktoś tam zaglądał. Jak wymienisz już odmę z separatorem, to co drugą wymianę lub co jakieś 50 tyś należy go przeczyścić, częściej nie zaszkodzi :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Rocznie robie ok 10tys km w tym 30% miasto 70% trasa.

Jakich producentow polecacie zamienniki ww. elementow? Oczywiscie nie chce jakis najtanszych ale cos w granicach rozsadku :wink:

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mann, Bosch, Knecht :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Odma i separator oczywiście w oryginale. Nie może tu być żadnej lipy. Spokojnie do wymiany we własnym zakresie.
Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano
Ja u siebie wszystkie filtry wymieniam co każdą wymianę oleju. Jedynie filtr paliwa wymieniam przed zimą, bo tak mi zalecił znajomy zajmujący się wymianami olejów i filtrów. W serwisie zalecili wymianę kompletnej odmy co drugą wymianę oleju i tak też będę robił. Nie bawię się w czyszczenie odmy, bo wydać 180zł na średnio 2 lata to wg. mnie nie jest dużo. Chyba że ktoś ładuje dużo km to może kombinować ale po co szkodzić silnikowi?
Opublikowano
powiedzcie mi za co odpowiedzialna jest ta odma i separator jak wcześniej napisał Przem777 i jak cenowo wyglądają te 2 elementy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę lektury:

http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana-odma.html

Kpl. odma ok 180-200 zł, sam separator ok 90 zł. Więcej powie Ci allegro..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

10 Tkm rocznie i klekot...

No dobra nie mój cyrk nie moje małpy.

Olej zmieniasz co 25 T km lub co dwa lata, czyli w Twoim przypadku co 20 Tkm. Warunek -musi to być olej spełniający normę LL BMW

Opublikowano
10 Tkm rocznie i klekot...

ale o co chodzi :?: każdy jeździ tym co chce i mu wygodnie...miałem Pb, LPG, a teraz czas na ON i nie żałuję wyboru :!:

Opublikowano
no i nie będziesz żałował.... do czasu pierwszej grubszej awarii diesla. Choc trzeba być dobrej myśli, jak jeździsz tak mało to może nic się nie wydarzy :)
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

i znów to sama dyskusja ... jeden zakłada gaz do pandy, inny do e46 o pojemności 1.8 a inny ma klekota i rocznie do 10 tysi nie dobija

gorzej by było jakby tarcze i amory kupował na szrocie z anglików

już kiedyś wałkowany był temat "co ile " wymiana oleju itd

ja wymieniałem i wymieniam co 10, w tym też pyłkowy, powietrza i oleju, filtr paliwa co 2x wymianę + separator

przy średnio 25- 30 tyś rocznie to może być odczuwalnym wydatkiem - tyle mniej więcej robie km

do pierwszej większej awarii ... ja niefortunnie musiałem wymienić turbo i jeden wtrysk w ciągu 1.5 roku jak mam mojego śmierdziela

innym od razu umiera a inni jeżdżą i nic się nie dzieje

uważam że jak już to 330d 204 konne, ryzyko awarii zbliżone a radość z jazdy dużo większa, robisz 260km i łykasz wszystkie inne e46 poza m a spalanie na trasie i tak pozostaje dosyć niskie

niestety nawet teraz jakbym chciał kupić jakieś 330d to musiałbym się naszukać żeby coś sensownego znaleźć