Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zna ktos w małopolsce kogos kto dobrze robi z pompami ?? i ile taka naprawa mniej wiecej moze kosztowac???

ile wam palą te bmw bo dzis przyjechał kumpel tylko ze kombi ten sam model i twierdzi ze jemu pali ok. 5,5 jak jedzie do niemiec a tak to poniżej 6 cos wieżyc mi się nie chce bo mi przy bardzo oszczednej jeździe bierze ok 6.9 a tak średnio to 7,6 nie wiem czy moje spalanie jest spowodowane tą pompką wtrysku czy tyle ma palic ile teraz

• Odpowiedzi 259
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam. Mam problem z przepływką do m43tu, 1895ccm 105km od 316i z 2000r wiadomo ze orginał BOSCH to orginał ale nadaje sie cos takiego http://allegro.pl/bmw-e46-e-46-316-318-i-przeplywomierz-meyle-i2540414508.html bosch kosztuje 500zł, a MEYLE 300pln pytanie czy meile nie bedzie zachowywac sie jak typowe chinskie podróbki?
Opublikowano
Witam. Mam problem z przepływką do m43tu, 1895ccm 105km od 316i z 2000r wiadomo ze orginał BOSCH to orginał ale nadaje sie cos takiego http://allegro.pl/bmw-e46-e-46-316-318-i-przeplywomierz-meyle-i2540414508.html bosch kosztuje 500zł, a MEYLE 300pln pytanie czy meile nie bedzie zachowywac sie jak typowe chinskie podróbki?

dodam ze permanentnie świeci mi się Check engine,ale auto zachowuje sie prawie normalnie (przy dodaniu gazu przyspiesza delikatnymi skokami i pali 11l przy emeryckiej jezdzie) na kompie wyskakuje mi "błąd składu mieszanki" za cholerę nie wiem co robić. czy to jest przepływka, sonda,czujnik temperatury czy jeszcze cos innego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kupuj oryginał :!:

Swoją drogą autor tematu mógłby w końcu poprawnie go zatytułować :roll:

Jest temat o przepływce w 316/318i

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

wkońcu samochód chodzi jak piórko a z własnej głupoty straciłem nie całe 200zł i nerwy

otóż po kupnie samochodu bardzo narzekałem na wiele rzeczy więc postanowiłem kupic przepływkę ale zamienik nie wiedząc ze w samochodzie jest juz nowy model 527 po zmianie na zamienik samochód dużo lepiej chodził jednak pojawiały się czesto zaniki mocy po przejechaniu kilkunastu kilometrów wiec zrobiłem adaptacje a tu zamiast na plus to duży minus samochód ciężko się rozpedzał było uczucie ze waży 10ton i powyżej 120km/h samochód juz wogule nie chciał jechac ogulnie duza lipa wiec w piątek dla porównania włożyłem oryginał bosch 527 tą co miałem na początku i postanowiłem się przejechac ledwo z domu wyjechałem na drogę a już buzia szeroko się usmiechała :D było wrazenie ze samochód waży tyle co piórko szybko się zbiera i prowadzi się poprostu extra wniosek był taki ze po kupnie samochodu wystarczyło zrobic adaptacje a nie kupowac chińską podróbke no ale człowiek uczy się na błędach a co do zaników mocy to zdarzają się ale rzadziej i występują przez pare sekund wiec kiedys trzeba bedzie jechac i zrobic z tą pompką wtrysku ale teraz ogulnie jestem bardzo zadowolony :D wiec nie ma co oszczedzac tylko kupowac oryginał .

pytanie przy okazji z innej beczki , bede wymieniał olej w 320d i ile mniej wiecej wchodzi oleju ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W teorii 5l, ale jak był temat o oleju w m47 to części wchodziło właśnie 4,5l. Tak czy siak musisz kupić 5l, bo na 4l raczej bym się nie nastawiał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bierz 5l tylko nie na allegro, tylko w zaufanym sklepie u siebie w mieścinie, żeby podróby nie kupić, bo castrola często podrabiają.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

dzięki za odp bo właśnie się zastanawiałem ale na jedno by wyszło jak bym kupił na allegro czy w sklepie te same pieniądze a przy okazji trzeba wymienic filtr odmy bo jak wymieniałem filtry paliwa itp. 2 miesiące temu to ten filt był zabrudzony mocno ale go wyczyściełem dobrze i założyłem z powrotem bo wtedy nie miałem go kupionego taki może byc???

http://allegro.pl/filtr-odmy-separator-odma-bmw-e46-e39-e38-x3-x5-i2549728701.html

i co ten filtr wogule daje ??

Opublikowano
O! widzę ceny spadły za to małe dziadostwo... kiedyś życzyli sobie za to 100zł :duh: Filtruje olej, mgłę olejową i produkty spalania ze skrzyni korbowej. Przydatna rzecz, zwłaszcza przy dużych przebiegach Naszych aut. W zimę zamarznięcie odpowietrznika może spowodować uszkodzenie silnika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
niby pisze ze do 330 ale pracuje na silnikach m47 , cały ten separator jest dosc drogi bo chyba cos ponad 200zł ale narazie wymienie sam ten filtr
Opublikowano

Witam.

Przepraszam ze sie podczepie .Poszukuje pomocy gdyz wszelkie naprawy standardowe (zaworki ,podcisnienia ,egr,szczelnosc,kolektor,wtryski,turbina ),nie daja rezultatu z odzyskanie mocy przy e46 320 150KM. 07.2002

Pytanie jakie mnie nurtuje to czy jesli turbina nabija za malo , podpieta na sztywno (omija zaworek sterujacy)takze to samo.A samochod wogole nie kopci , nawet najmniejszego dymka.To jak to mozliwe ?

Czy jest prawdopodone aby przeplywka zmniejszala ilosc paliwa.

Jak odpiety EGR przeplywka pokazywala wiecej niz komp chcial ale i tak 3000RPM i dopiero idzie.

Dodam ze ekonomizer nie schodzi ponizej 10 l. nawet jak sie delikatnie jedzie.

Opublikowano
W przypadku możliwa jest adaptacja przepływki - reset ustawień i być może u Ciebie trzeba także przeprogramować soft do najnowszej wersji.
Opublikowano
W przypadku możliwa jest adaptacja przepływki - reset ustawień i być może u Ciebie trzeba także przeprogramować soft do najnowszej wersji.

Jakis czas temu pisalem do kolegi TC o modyfikacje to moze kolega sie wypowie na ten temat.

Opublikowano
Osobiście uważam, że zresetowanie (adaptacja) przepływki mogłaby tu pomóc. Podobny przypadek opisywał Kolega Szatyn i tam właśnie wartości były szeroko rozjechane. Do tego tak jak napisałem wcześniej aktualizacja oprogramowania za pomocą DIS (M47N również jej wymagają).
Opublikowano

Dziekuje koledzy za podpowiedzi.Poniewaz z diagnostyka mi nie podrodze poczekam na powrot kol.Macika mam nadzieje ze mi jest wstanie to ogarnac.

Jak nie to chyba zostaje mi serwisu szukac.

Opublikowano
W jaki sposób można skasować mapę paliwa w e46 .?.?.? czy może kasowanie mapy paliwa to nic innego jak adaptacja przepływomierza .
Opublikowano

SKALIBROWAĆ :wink: ---> service functions/complete/drive/dde3.0/adjustments/pump charakteristic map/test schedule. Dalej tylko reset to neutral i end with programing settings.

W m47 nie ma czegoś takiego jak adaptacja. Jest tylko aktualizacja oprogramowania sterownika do wersji D5.

Opublikowano
W sobotę sobie kalibracje zrobię a w inpie lub dis gdzie mogę sprawdzic jaki mam aktualnie program wgrany w samochodzie