Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam posiadam przepłewkę BOSCH nr. 0 928 400 314 trochę mi nawala i chcę zmienic na nową tylko zamienik http://allegro.pl/nowy-przeplywomierz-powietrza-bmw-e46-e39-e38-x5-i2439575196.html

i moje pytanie jest takie czy jak wymienie i nie zrobię adaptacji która jest konieczna ze względu na inny model przepływki to czy moje problemy czyli chwilowe spadki mocy ustopią po wymianie ?? jakie bedą skutki wymiany i nie robienia adaptacji która kosztuje w ASO w Krakowie ok. 300zł

BMW 320D rok. 1998

• Odpowiedzi 259
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

takie dane są w aukcji

PARAMETRY PRZEPŁYWOMIERZA z tej aukcji:

ZAMIENNIK BOSCH: 0 928 400 527

NR OE:

BMW 13 62 2 247 074

BMW 13 62 7 787 076

BMW 13 71 2 247 002

co to jest nr. OE ??????????????????

Opublikowano
W M47 nie ma funkcji adaptacji (jest w M47N). U Ciebie być może, ale nie musi będzie potrzebne zaktualizowanie softu pod nowy typ przepływomierza. Z aukcji wynika, że obudowa to już najnowsza wersja, więc i sam wkład powinien działać podobnie do oryginału. Co ciekawe zamienniki nieraz lepiej mierzą niż oryginał! Z dołu auto ma bardzo dobre przyspieszenie, zatem wybór należy do Ciebie. Aktualizację jest bardzo łatwo samodzielnie wykonać za pomocą DIS. Nr OE = Original Equipment (fabryczne wyposażenie).
Opublikowano

dzieki wielkie za pomoc i jednak kupie tę przepływkę i sprawdzę bo czasami to nerwica mnie bierze jak jadę :P mam nadzieje ze adaptacji nie trzebą bedzie robic bo szkoda 300zł na nią , najwyżej podjade po wymianie na kąputer i każe usunąc wszystkie błędy tylko czy jest taka potrzeba ?? kurczę mam kabel (interfejs) do Audi A3 a do bmw przychodzi inny i tez nie zabardzo mi się opłaca kupywac za stówkę kabla , ogulnie rzecz biorąc po wymianie przepływomierza od razu powinno byc okej ? bmw kupiłem 2 miesiące temu wczesniej miałem audi a przy bmw mam bardzo podobny problem do tego viewtopic.php?f=69&t=149066

do tej pory wymieniłem wszystkie filtry wyczysciłem kolektor dolotowy i wymieniłem uszczelki na nowe zaślepiłem zawór EGR bo strasznie muliło i wymieniłe wszystkie wężyki podcisnienia i większego efektu to nie dało

Opublikowano
Napisałem, że w tym modelu silnika (136KM) nie ma opcji adaptacji przepływki... jest ona dostępna w następnym (150KM). W Twoim jest to tylko aktualizacja softu do wersji D5. Twój interfejs można przerobić pod OBD dla BMW. Nie pamiętam dokładnie jak to się robiło... coś z którymiś pinami, ale nie pamiętam które. Bywa, że montaż przepływki od razu daje efekt, ale bywa i tak że nic nie zmienia i dopiero aktualizacja softu daje uśmiech :D
Opublikowano
hmm no to przy wymianie trzeba się liczyc ze trzeba wydac 300zł w ASO na aktualizację czy mozę tę aktualizację można dokonac samemu ?? jest może gdzieś napisane jak zrobic aktualizacje softu do mojej bmw ? pan w ASO powiedział że przy zmianie przepływomierza i przy tym modelu robiło się adaptację , a jeszcze mam pytanie bo oryginalny przepływomierz kosztuje ok 500zł zamieniki jak patrzyłem na allegro ok. 200zł a ten co podałem wyżej przepływomierz jest wart kupna czy lepiej poszukac czegos innego i te numery OE mają jakieś znaczenie??
Opublikowano

jak zainstalowa ten dis bo po wypakowaniu i otwarciu w wirtualnym napędzie mam takie pliki

DAS

DAT.US

PACKAGES

LABEL

VERSION.SGB

VERSION.SW

i nie ma nigdzie pliku który instaluje dis na komputerze

Opublikowano
czyli muszę najpierw sciągnąc inpe zainstalowac na kąputerze i potem dopiero instalowac DIS?? jest może dokłanie opisane jak to zrobic bo nie mogę nigdzie znaleźc
Opublikowano
lipa nie mogę sobie z tym poradzic inpe zainstalowałem tak jak w opisie przez deamon tools natomiast mam problemy z programem VMware bo robię tak jak w opisie i na końcu wyskakuje czarny ekran cos tam pisze i nagle wyskakuje not found czy cos takiego , nie wiem jak sobie z tym poradzic
Opublikowano

no i zmieniłem przepływomierz i moze opiszę jakie są zmiany otóż samochód wydaje się byc lżejszy i wydaje mi się ze także mniej pali i co najważniejsze jest trochę mocniejszy ale jest pewien dyży problem otóż wcześniej samochód chodził dużo gorzej niż teraz i miał spadki mocy objawiało się tym że samochód się zamulił np. jadąc na 4biegu starcił dosłownie całą moc i przy wdepnięciu gaz do podłogi nic się nie działo nawet przy redukcji do 3 biegu także samochó jechał tak jak by go coś trzymało i obroty ledwo co szły do góry tak samo sekundowe spalanie ledwo coś się podniosło działo się tak przez krótką chwilę ok kilkaset metrów potem znów wszystko było okej teraz po zmianie przepływomierza samochód wydaję się super jechac do momentu gdy znów go nie przymuli tylko teraz zeby się odmulił nie wystarczy kilkaset metrów a powiedział bym ze nawet kilometr i proszę mi powiedziec czy ten wielki problem zniknie gdy zrobię adaptację taką samą jak w tym temacie???

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=90753

czy poprostu problem tkwi gdzie indziej i ta adapcja nie zmieni mojego problemu z zanikiem mocy ?????

posiadam kable obd2 bodajże do audi a3 i chcę kupic przejsciówkę czy może byc np. taka

http://allegro.pl/adapter-obd2-bmw-fiat-opel-renault-mercedes-lt-vw-i2518131154.html

macie jakies pomysły??

Opublikowano
Pytanie trochę z innej beczki.Jak sprawdzić w disie przeplywke w m47 ,bo jakoś nie mogę znalesc tego testu.Jak do niego dojść??
Opublikowano
To wymieniłeś przepływke, a zostawiłeś starą wersje softu?? Sprawdzenie masz w "function selection"/complet/drive/DDE3.0/air supply/air mass sensor.
Opublikowano

tak na 99procent mam stary soft i dopiero zamówiłem adaptera do bmw bo posiadam kabel OBD2 od Audi A3 i chce zrobic adaptację tak jak w tym temacie

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=90753

czy jest szansa ze jak zrobie adaptacje to wszystko bedzie okej??

macie jakies uwagi ??

może byc taki adapter numer 1

http://allegro.pl/adapter-obd2-bmw-fiat-opel-renault-mercedes-lt-vw-i2518131154.html

Opublikowano
Nie jestem pewien czy Ci ten kabel z VAGów połączy się z autem bez uprzednich modyfikacji w nim samym. Programowanie jest proste i powinno dać pozytywny efekt.