Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam nadzieje, chociaż przypuszczam że już było ... kupiłem dziś mpakową niską ori gałkę zmiany biegów, chcę ją czym prędzej wymienić, a że mam tendencję do zbyt siłowego podchodzenia do rzeczy - wielokrotne ukręcenia, urwania itd to wolę tutaj zapytać jak to zrobić

kiedyś przelotem chyba wyczytałem że należy szarpnąć i gałka zejdzie - jak próbowałem szarpać to cały lewarek się ruszał, dalej nie męczyłem bo pewności jak to zrobić nie mam ...

kolejna sprawa czy przy 2 - 3 krotnym zdejmowaniu i zakładaniu gałki może się zrobić jakiś odczuwalny luz ? tzn czy gałka może się lekko kręcić lub pracować lekko góra dół, pytam bo kiedyś tam chce założyć short shiftera od z3, kosztuje ori 210zł a polepsza sprawę a gałkę chce założyć już dziś

Opublikowano
szarpiesz i tyle, możesz z tylnej kanapy złapać i trzeba ją po prostu wyszarpać bo wchodzi na wcisk chyba że ją ktoś przed tobą przykleił. Tylko uważaj żebyś sobie zebów nie wybił bo zaprzesz sie jak pudzian i jak nagle pusci to możesz sie znokautować własną dłonią :D
szukam
Opublikowano

Wymiana wybieraka jest banalnie prosta, nie potrzeba podnośnika ani kanału...po prostu stawiamy auto na kozłach na max wychyleniu lewarka i wszystko spokojnie da się ogarnąć na takiej wysokości.

Najlepiej szukać na allegro albo na szrotach, ale z tego co pamiętam nowy wybierak do Z3 2.8 kosztował ok 140zł, także myślę, że ten będzie coś ok 180zł, chociaż mogę się mylić. Najlepiej zapytać Maćka od części, on na pewno będzie wiedział.

Btw ja mam u siebie od Z3 ale niedługo zmieniam na ten :twisted:

Opublikowano
Niestety nie każdy... Żebyś miał oryginalny shortshifter BMW to MUSI być to część oznaczona tym numerem: 25117546373. Zauważ, że nawet OEM mówi o części jako "Dźwignia zmiany biegów krótka".
Opublikowano

dzięki dzięki, rzeczywiście szarpnąłem i za 1szym razem zeszła ... obyło się bez gramolenia się na tylnej kanapie

co do to short`a to ciekawa propozycja, lookałem jak je montują to niby tylko od wewnątrz wystarczy, chociaż na forum każdy pisze że trzeba od dołu też pogrzebać

mam do wymiany poduchy skrzyni to może przy okazji bym to zamontował, zależy co trzeba zrobić od "dołu"

ciekawi mnie jak jest z precyzyjnością zm. biegów po takim zabiegu albo jak to przy okazji grzebania "tam" poprawić