Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wymienilem 2 tyg temu wszystkie tarcze i klocki hamulcowe!dobrej firmy a wymiana zajal sie zakład który specjalizuje sie tylko w BMW!przejechalem ponad 100 km po mieście i piszczy strasznie przy hamowaniu szczególnie jak hamulce są nagrzane!piszcza takze nieraz jak poprostu jade bez hamowania!co o tym myślicie!pozdrawiam i dzięki!zgory pisze ze hamulców na pewno nie przegrzalem,przez pierwsze kilka dni jeździłem naprawdę spokojnie!pozdro
Opublikowano
No to cudow nie ma - wina klockow/tarcz. Widocznie nie sa tak dobre jak Ci powiedzieli. Zaloz ori 100% nie beda piszczec...poza tym nie wydaje mi sie ze wymiana klockow i tarcz wymaga jakiegos wyspecjalizowanego zakladu:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zaloz ori 100% nie beda piszczec...

Ja ma tarcze i klocki ori i też popiskują przy lekkim hamowaniu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piszczenie może być spowodowane nie właściwym doborem klocków do tarcz. Najlepiej jest zakładać tarcze i klocki tej samej firmy.

Ja mam już rok komplet Zimmerman Sport i nic nie piszczy.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano

Co Wy z tymi ori?

Kiedyś do E46 wsadziłem zestaw Ferrodo DS Performance + tarcze ATE PowerDisc.. hamowało bardzo dobrze, ale piszczały jak szalone, im bardziej rozgrzane tym pisk był głośniejszy.. normalnie jak w starych taxówkach :lol:.

Niestety nie wszystko do wszystkiego pasuje, dowiedz się jakie tarcze i klocki Ci wsadzili..

Kiedyś ktoś mi powiedział: "jak piszczy to znaczy, że hamuje" :) może i jest w tym jakiś sens.. ale cóż mnie osobiście takie zdanie nie przekonuje :)

Druga sprawa... nikt tego nie robi ale.. po przejechaniu ~200 km powinno się klocek wyciągnąć i zetrzeć papierem ściernym, następnie włożyć i jeździć.

Pzdr.

Opublikowano

klocki i tarcze ukladaja sie jakies 200-300km i przez ten okres nie nalezy ostro hamowac - wiadomo czasem jest sytuacja podbramkowa kiedy trzeba ale w miare mozliwosci trzeba z umiarem,

inna rzecz ze w BMW jest takie cos ze jak sie jezdzi tak ze sie delikatnie hamuje dojezdzajac do skrzyzowania/innego pojazdu to po pewnym czasie (nawet dobrze ulozone hamulce zaczynaja piszczec) wtedy nalezy przeprowadzic kilka ostrzejszych hamowan i problem znika... to oficjalne info z BMW - mialem takie cos w x6 i faktycznie jak zaczynalo piszczec, kilka razy ostrzej docisnalem pedal i bylo ok :)

Opublikowano
niektóre klocki w połączeniu z niektórymi tarczami po prostu tak mają, najczęsciej jest tak kiedy są twarde klocki i twarda tarcza. Czasem spowodowane moze to być montażem, należy upewnić sie, ze wszystkie powierzchnie przyelagania klocka w zacisku są dokładnie oczyszczone i nasmarowane. Oprócz tego na "plecy" klocka czasem warto nałożyć preparat typy anti squik czy jak tam on się nazywa zapobiegajacy piszczeniu.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Co Wy z tymi ori?

Kiedyś do E46 wsadziłem zestaw Ferrodo DS Performance + tarcze ATE PowerDisc..

Druga sprawa... nikt tego nie robi ale.. po przejechaniu ~200 km powinno się klocek wyciągnąć i zetrzeć papierem ściernym, następnie włożyć i jeździć.

Pzdr.

ATE PD przy kazdym hamowaniu zdziera klocek.

Jezeli piszcza Ci klocki to napisz jakie masz???

Sportowe zawsze mniej lub bardziej piszcza.

Czyli Ferodo DS-y (wszystkie czyli Perf, DS2500, 3000), Hawki, (niezaleznie czy to beda HPS czy HP+), CL tez piszczy bo to twardy klocek.

Reasumujac, dyskusje trzeba zaczac od tego co tam masz wogole.

Ewentualnie jezeli masz zwykle klocki i one ci piszcza, tzn ze je upaliles i zeszklily sie na powierzchni.

Wtedy pozostaje Ci tylko je wyjac i faktycznie zetrzec zaszklona powierzchnie papierem.

Michał 330xd jak wyglada bicie twoich Zimmermannow Sport? Daly rade nie pogiely sie?

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano

Na początku mają prawo piszczeć, myj często auto i dokładnie płukaj tarcze i klocki pod cisnieniem, bo to pył powoduje piszczenie. Bynajmniej u mnie tak jest.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

• 6 lat później...
Opublikowano

Cześć wszystkim.

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mianowicie co może być przyczyną piszczących hamulców tylko po długim postoju w garażu. Z garażu zawsze wyjeżdżam tyłem popuszczając hamulec, bez dodawania gazu, ale zauważyłem, ze im jest mniejsza temperatura tym piszczenie jest głośniejsze. Podczas dalszej jazdy jest już wszystko dobrze.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)