Skocz do zawartości

Wymiana sterownika silnika w E34 M50B20

Szeldon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki problem. Diagnostyka wykazała uszkodzenie sterownika silnika. Objawy jakie występują to: spadek mocy w górnym zakresie obrotów, słabe wkręcanie się silnika na wysokie obroty nawet na biegu jałowym, silnik lepiej przyspiesza rano po odpaleniu silnika ale po przejechaniu może 300m "łapie muła" i żeby wogóle zaczął jechać trzeba wyłączyć i włączyć zapłon w czasie jazdy. Wtedy problem znika ale nie ma takiej dynamiki jak po pierwszym odpaleniu. Dodatkowo nieregularnie resetuje mi się przebieg dzienny, zazwyczaj po zgaszeniu auta, czasami nawet w trakcie jazdy. Ogólnie rzadko nabija więcej niż 10km.

Spalanie w normie, obroty jałowe w normie, nie faluje nie kicha nie prycha nie smarka..

Silnik to M50B20 vanos 150km osprzęt siemensa, sterownik MS 40.0 co widzę po googlach chyba rzadko się spotyka.

Generalne pytanie brzmi: Czy mogę ten sterownik MS 40.0 wymienić na najczęściej spotykany i najłatwiejszy do zdobycia MS 40.1?? Ma prawo samochód jeździć??

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi :wink:

Edytowane przez Szeldon

• Zasłużeni forumowicze
Witam.Mam opis sterownika ms 40 i ms40.1 i wygląda że to jest to samo.Nie mam pojęcia czym się różnią.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Kolego udostępnił byś ten opis? co on zawiera? Chyba zaryzykuję wymianę na ms 40.1 i jeśli do tego dojdzie to podzielę się wrażeniami.

Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Jak wymienić sterownik bezpiecznie, jaka jest procedura od A-Z by go nie uszkodzić? No i ma ktoś jakieś przypuszczenia co może powodować awarię sterownika? Chcę tego na przyszłość uniknąć..

• Zasłużeni forumowicze

Wyśle na priw bo to pdf i nie mam jak wkleić na forum.Przy wymianie trzeba odłączyć akumulator.Co do awarii sterownika to ciężko wyczuć co może mu zaszkodzić.

Wyślij mi swój e-mail bo z poczty forum tego nie wyślę.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.