Skocz do zawartości

CHIP TUNING 525d

Krzysiek BMW Jabłonna

Rekomendowane odpowiedzi

a ja głupi wciąż trzymałem tę samą prędkość :mad2:

Poprostu nie masz kompleksów z tego powodu, że ktoś Cię wyprzedził :wink:

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze

Spoko chłopaki, pojechaliście po mnie trochę, rozumiem, może zbytnio przycwaniakowałem i należało mi się, dodam jedynie, że nie jestem piratem drogowym, prawojazdy ma już 15 lat i dostałem w życiu tylko jeden mandat za przekroczenie prędkości i to przez niedziałający licznik w e34(wada fabryczna), lubię szybką jazdę, ale na przynajmniej dwu-pasmówkach, na drogach lokalnych jeżdżę około 120km/h, a miejscowościach zawsze przepisowo, no może nie po Warszawie, bo tam się nie da, zaraz Cię krawaciarze otrąbią...

Licencję zdobyłem 5 lat temu w Norwegii, mieszkałem tam, mój szef się ścigał i mnie w to wciągnął, pomógł mi zdobyć licencję, choć nie było łatwo,po roku ścigania miałem wypadek i pół roku przeleżałem w szpitalu, tak zakończyłęm "karierę"... to dla tego dopisałem, że to inna bajka..

ar_w, jeżdźąc po mieście też mnie czasem coś wyprzedza, nie dodaje gazy za każdym razem, denerwują mnie jedynie cwaniacu w już przysłowiowym "golfie" baz tłumika, którzy czerpią wielką radość z objechania bmki ruszając ze świateł, czasem gdy jadę sam oczywiście, pocisnę mocniej żeby zmienić ich uśmiechnięte miny..

Przyznam jedynie, że największą moją wadą jest jazda w trasie, nie lubie być wyprzedzany, no tak już mam i zmienić tego nie umiem, ale oczywiście trasa=przynajmniej dwa pasy w jednym kierunku.

Jeśli kogoś uraziłem, to bardzo przepraszam i zakończmy już ten temat.

Pozdrawiam i do zobaczenia na drogach.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

denerwują mnie jedynie cwaniacu w już przysłowiowym "golfie" baz tłumika, którzy czerpią wielką radość z objechania bmki ruszając ze świateł, czasem gdy jadę sam oczywiście, pocisnę mocniej żeby zmienić ich uśmiechnięte miny..

No ciekawe, że osoby tego pokroju na Ciebie w ogóle wpływają... może na tym polega dojrzałość, by do pewnych spraw mieć dystans?

• Zasłużeni forumowicze

Eee, mnie tam bardziej satysfakcjonuje jak po wyprzedzeniu widzę taką golfinę na poboczu gdzie się tłumaczy niebieskim :mrgreen:

Btw, najciekawiej wyglądają momenty kiedy zdzierają folie z szyb, sam wtedy zwalniam żeby popatrzeć :lol:

Post wyedytowany przeze mnie na prośbę moderatora...

Pzdr.

Edytowane przez Manolito77

Krzysiek Jabłonna - jeśli masz licencję kierowcy rajdowego to powinieneś wiedzieć/wręcz wychodzić z takiego założenia, że rywalizację to się zostawia na tor wyścigowy lub rajd bo takie miejsca są do tego przystosowane. Droga publiczna to nie miejsce na takie "rywalizowanie" - tu masz jechać tak, żeby sobie i innym nie zrobić krzywdy.

Co do prędkości to ja święty nie jestem i przekroczyć ją mi się zdarzy ale także wedle zdrowego rozsądku - nie pruje przez wioskę czy miasto 150-200 bo to już zakrawa na totalny debilizm, nie wyprzedzam jak widzę linię ciągłą czy podwójną ciągłą bo nie wyznaję powszechnie panującej wśród polskich kierowców zasady "linia ciągła to nie mur więc gaz w podłogę...". Nie mam nic przeciwko temu, jeśli ktoś na ograniczeniu prędkości mnie wyprzedzi i poleci dalej - skoro musi to niech sobie leci. Nie potrafię jednak zrozumieć debili, którzy wyprzedzają mnie/kogoś objeżdżając lewym pasem (pod prąd! :duh: ) wysepki rozdzieląjące pasy do skrętu w lewo - czy to na moim pasie czy na przeciwnym), wyprzedzają na szerokich pasach kreskowanych wyłączających daną część jezdni z ruchu, wyprzedzają na zakazach wyprzedzania choć widać je z kilometra (oczywiście czasem się komuś zdarzy, że wyprzedza ciężarówkę i ta mu zasłoni taki zakaz). Ostatnio też ręce mi opadły kiedy wracałem do Wrocławia, na liczniku około 110-120 dojeżdżam do jakiegoś Opla Calibry (typowa Calibra zeszmacona przez jakiegoś wioskowego tunera - niebieskie diody w spryskiwaczach szyby, pseudo ksenony świecące panu Bogu w okno, z tyłu skrzydło a'la Alfa 156, spoilery/bajery typu wydmuszka - z badziewnych laminatów no i pod zderzakiem zamiast rury wydechowej komin z elektrowni Turów), wjeżdżam na lewy pas, wyprzedzam i kiedy jestem już trochę przed nim słyszę oczywiście drastyczną redukcję biegów, huk z rury wydechowej i koleś postanawia, że on mi pokaże. No kurna nie potrafię zrozumieć takich debili. Ja wskoczyłem przed niego na prawy pas i jadę znów swoim tempem 110-120. Po 200m oczywiście kretyn wyprzedza mnie z triumfalnym wzrokiem no bo na fotelu pasażera tleniona blond locha-pierdziocha z wiochy więc na wiosce kolo będzie miał szacun bo wyprzedził Beemę... :mad2: :mad2: :mad2:

Pzdr.

A niestety na naszych drogach jest mnóstwo takich sytuacji. Mnie osobiście najbardziej dobija to, że wyprzedzasz kogoś, a on dodaje gazu. Tak, że zaczynam wyprzedzanie koło 100km/h a muszę wciskać kick down aby go wyprzedzić i na liczniku 150...

Piszecie o chip tuningu o dieslu a mnie ciekawi jak to jest naprawdę z benzyną.

Po wypowiedziach Krzysiek BMW Jabłonna to odczułem jakby jego auto po chipowaniu nie jeździło, a już latało :)

Piszecie o chip tuningu o dieslu a mnie ciekawi jak to jest naprawdę z benzyną.

Z beną jest pod tym względem bardziej niż licho. Coś tam pewnie zmianą oprogramowania w kompie zmienić ale nie będzie to zbyt wielki zysk i w osiągach tego pewnie zbytnio nie odczujesz. Może zoptymalizuje się spalanie ale takich zysków jak w klekocie nie osiągniesz samym chipem. W dieslu masz turbinę i to właśnie dzięki niej w głównej mierze można uzyskać takie ilości koni i niutonów.

Prawda jest taka, że aby w benzynie coś mocno zauważalnego uzyskać to albo trzeba ją uturbić albo dość mocno w niej mechanicznie pogrzebać a to już spooooro kosztuje.

No chyba, że się coś zmieniło w tym względzie i o czymś nie wiem - wtedy mogę się mylić...

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze

Wiecie co Chłopaki, miałem się już nie wypowiadać na temay wirusowanie, czepiacie się mni, że moja bmka zaczęła "latać", a nie jeździć, ale ilu z Was myślało o chipie? założę się, że większość jak nie wszyscy (bo jednak czytacie ten temat)... Jest wielka różnica, to tak jakby przesiąść się z 520i na 528i, odczuwasz różnicę! Cieszę się, że to zrobiłem, polecam to innym, bo jak ktoś wcześniej zaznaczył " wreszcie ktoś to zrobił, a nie pytania: a co jakbym, a co Wy nato, jak uważacie..." komuś nie pasuje chipowanie, ok, ale nie wypowiadajcie się źle o tych, którzy to zrobili, to mój samochód, sam na niego zarobiłem, więc beznadziejne cwaniackie komentarze są zbędne, chcesz jeździć serią, ok, nie mam nic do tego, ale nie zarzucaj mi, że ja postanowiłem coś zmienić.. Nie ciskam gazu do dechy cały czas, chcę lub muszę, to wiem, że mam trochę arabów pod nogą, wcześniej mi ich brakowało, teraz nie!

Każdy żyje jak może, ja dałem troche życia więcej mojej baśce i się cieszę, jeśli komuś to przeszkadza, że inni robią chipa, że chcą mieć więcej satysfakcji z jazdy, to niech się zamkną w swoich kwadratach i rozpaczają.. Mógłbym jechać po każdym, że ma serię, że jest słaby, ale to jest nasza decyzja, chcę to mam, nie chcę, to nie mam, nikomu nie dogryzam, utworzyłem ten temat, dla ludzi, którzy się zastanawiają, a jesli ktoś nie chce, to zamiast się tu wypowidać i tracić czas, niech pomogą innemu koledze, któremu szlag trafił silnik, a nie dowalają mi, że chipowanie to głupota, a ja mam słabe ego.... po co to... nie wiem... Ludzie, którzy mnie i innych chipowców obrażają mają chyba problemy, to tak jakby jechać po kimś, że seryjnie felgi 16 zmienił na 18... "pewnie ma małego i musi sie dowartościować".... gadanie bredni i tyle, mam, chcę, mogę, to nikt mi nie zabroni, a jeśli ktoś nie ma, nie chcę lub nie może, to niech się nie udziela w temacie, niech pomoże innemu koledze, któremu zastrzasnęły się kluczuki czy coś w podobnym temacie.

Przez takie jechanie po kimś, obraźanie innych i wyśmiewanie się z innych te forum spada na psy, zalogowałem się tu, bo szukałem pomocy, a nie kilku osób, którzy szukają okazji, żeby komuś dogryźć, mam Was w uszanowaniu tych, którzy mają mnie za cwaniaka i buraka, bo zrobiłem "wirusika", nie podzielacie mojego zdania, to nie czytajcie moich wpisów, po co komentarze typu "proszę nie komentować moich postów.."?, nie będę, a Ty nie udzielaj się w moim temacie..

Pewnie znowu mi się oberwie, ale co tam, jestem prostym człowiekiem, nie będę chował głowy w piasku, forum jest po to, żeby się wypowiadać i sobie pomagać, więc chcę pomóc każdemu niezdecydowanemu, chcecie wirusa, to róbcie, przybliżę kolejną różnicę, jeździłeś 525tds... przejedź się 530d, prawie ta sama różnica, a jak komuś nie pasuje... to nie mój problem...

Jeśli chcesz po mnie pojechac i mnie obrazić, bo sie nudzisz, nie masz co zrobić z weekendem, bo nikt Cię nie zaprosił na grilla, to znajdź inny temat, komuś trzęsie się silnik przy gaszemiu, a ktoś inny nie wie jaki olej ma zalać, to ON potrzebuje pomocy, a nie ja!!

życzę miłej zabawy.. weekend blisko :cool2:

a jak ktoś miałby pytania, to będę pod tel. 880 307 370 nie boję się anonimowości

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze

Przejedz się po kilku stajniach , może gdzieś mają tanio do oddania :D

A tak na poważnie to twój post wygląda mi na prowokacje . Masz na forum setki tematów o ludziach którzy się tym zajmują , nawet w jednym piszesz ,a dalej zadajesz takie pytania :mad2:

tez sie zastanawiam nad chip tuningiem i chybasie skusze :D ale tak dla siebie by poprawic radosc z jazdy... bo i tak do tej pory jest bardzo duza:) tylko gdzie w okollicach zgorzelca (woj. dolnoslaskie) gdzie taki dobry chipownik sie znajduje??? no i ile takie chipowanie kosztuje???

• 4 tygodnie później...
Robienie programu to indywidualna sprawa, jest wielu tuningowców,pytanie czy chcesz zrobić to dobrze czy chcesz zrobić to tanio, do tego przede wszystkim twoje auto powinno być w dobrym stanie bo zrobienie programu przyspieszy zużycie pewnych elementów :-)

Zwariowałeś.

'Nie znasz podstaw i mówisz publicznie ludziom, że wiesz czym grozi chip? Przecież nawet nie wiesz na czym polegają i jakie są zmiany w mapach' :D

Tak samo nie mozesz powiedzieć czy cokolwiek wplywa na zuzycie jakiegokolwiek urządzenia, maszyny, nie mając podstaw o technologii produkcji czy sterowania ;)

No ja dokładnie wiem na czym polega chipowanie i co się robi z mapami i jak to się przekłada na ciśnienie paliwa i powietrza i jeszcze pare innych parametrów.

Jak dla mnie to każdy może zrobić ze swoim autem co chce.

Ja nie żyje z chipowania i jeśli ktoś do mnie przyjeżdża i chce program to wcale nie znaczy że go dostanie.

Poza tym wolę żeby ode mnie ludzie wyjeżdżali sprawnymi autami z myślą że dobrze zainwestowali pieniądze i byli zadowoleni z efektu.

Robienie programu to indywidualna sprawa, jest wielu tuningowców,pytanie czy chcesz zrobić to dobrze czy chcesz zrobić to tanio, do tego przede wszystkim twoje auto powinno być w dobrym stanie bo zrobienie programu przyspieszy zużycie pewnych elementów :-)

Ne wiem czy koledze szatynwroc się wymskło,może miał chwilę szczerości ale to co napisał jest czystą prawdą.

ar_w się zirytowałeś bo dla Ciebie najlepiej by było żeby nieświadomi klienci chcieli wstawiać chipa,obojętnie czy silnik się nadaje czy nie .Na szczęście coraz mniej jest frajerów co robią program na oko bez hamowni.

Pozdrawiam.

@up

już nie przesadzajcie tez z tą hamownią..

Hamownia nie naprawi Ci auta jak masz niesprawne, a zakład z hamownią nie koniecznie odmówi wgrania Ci wirusa jak masz nie do końca sprawne auto.

Wgranie chipa do niesprawnego autka nie jest uzależnione wielkością zakładu tylko osobą robiącą/wgrywającą Ci wirusa..

Niech moc Panowie będzie z Wami!! :)

bogi, nie zrozumiałeś zupełnie ironii.

Jakbys przeczytał cały wątek, to inaczej byś napisał :D choć oczywiscie tego nie polecam, bo cały ten wątek to sterta niepotrzebnego szamba

No ja dokładnie wiem na czym polega chipowanie i co się robi z mapami i jak to się przekłada na ciśnienie paliwa i powietrza i jeszcze pare innych parametrów.

Jak dla mnie to każdy może zrobić ze swoim autem co chce.

Ja nie żyje z chipowania i jeśli ktoś do mnie przyjeżdża i chce program to wcale nie znaczy że go dostanie.

Poza tym wolę żeby ode mnie ludzie wyjeżdżali sprawnymi autami z myślą że dobrze zainwestowali pieniądze i byli zadowoleni z efektu.

Nie wiem na ile jesteś rzetelny i lojalny wobec klientów, bo Ciebie jak i Twoich usług po prostu nie znam, ale zapowiedź zasługuję na wzorową pochwałę.