Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ostatnio wymieniłem odme wraz z przewodami i olej valvoline 10v40 bo niewiem co było wczerśniej zalane a autko mam od niedawna po tym wszystkim skończył się dźwięk osła przy odkręcaniu korka od oleju ale auko na postoju jakoś tak drży obroty niby ok ale zaczoł drżeć i ma tak że przy przyśpieszaniu np 3 bieg przy 1,5 obrotów jest takie szarpnięcie jak by przerwał albo coś 5 bieg dalej okololice 1,5 to samo ale przy gwałtownym dodaniu gazu objawia się szarpnięcie co mogło by być tego przyczyną??? a co do postoju to ta jak co jakieś kilka sekund przerwał któryś cylinderek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podstawa to olej 5W40 a nie półsyntetyk :roll: na nim silnik będzie chodził łagodniej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
może i tak kolego ale jednak autko ma ponad 200tyś i lata a biorąc pod uwage że niewiem co było lane to zalałęm 10v40 valvoline max life wiele osób z forum czytałem że polecają ten olej ale mimo wszystko kolego nie wydaje mi się żęby to było to a i dodam zę taką prawdziwą moc jak ciągnie to ma od 4 tyś a na 5 jak wrzuce przy 50 czy 60 to czuć szarpnięcia co jakiś czas ktoś pisał że tak się cewke sprawdza czy jakoś tak
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mówię, że to jest przyczyną, tylko jaki olej powinien być, przebieg ponad 200 tyś nic nie zmienia w kwestii oleju. Zaraz może odezwą się koledzy, którzy mają taki silnik i coś doradzą konkretnego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
a swoją drogą kolego jak kiedyś będe musiał dolewke zrobić i będe lał też valvoline ale 5w40 będzie lepiej? bo olej zmieniłem jakieś 2 tygodnie temu to nie będe zlewał go na nowo a z tym drżeniem auta to jest tak ostatnio myślałem że może dwumas bo mam nowe sprzęgło a dwumas stary ale np drążek zmiany biegów nie drży ani na postoju ani podczas przyśpieszania w żadnym zakresie nie czuje jak "kopie sprzęgło" tzn drży pedał sprzęgłą nie występują takie objawy natomiast prawie nie wyczuwalnie bije budą na niskich obrotach nikt tego w aucie nie wyczuwa ale ja jakoś czuje takie minimalnie drżenie wcześniej tego nie było a i zapytam jeszcze przy okazji żeby nowego tematu nie robić coś mi delikatnie zaczeło skrzypić z tyłu jak puszczam sprzęgło może to bć tylna póka tyko przy ruszaniu dalikatnie trzeszczy dodam że nie poduchy ani zerwana podłoga przy wózku bo ostatnio wymieniałem poduchy i jedno pęknięcie było przy lewym mocowaniu wózka zajoł się tym dobry blacharz i wstawione wzmocnienie 2mm blaszka i już jestem przewrażliwiony
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mieszanie oleju to raczej zły pomysł :roll: jak szkoda Ci kasy na wymianę, to dolewaj już to co masz. Czyli przed wymianą oleju nie było drżenia? Sam wymieniałeś sprzęgło czy mechanik? Od razu widać jak ma się dwumas, nie został sprawdzony?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
nie drzało ale poprzedni włąściciel mówił że niby lał 10w40 a sprzęgło zmieniał poprzedni właściciel pytałem o dwumas mówił żę jest stary mechnik stwierdził że jest dobre a na sprzęgło luka pokazał paragon i dał stare sprzęgło przed wymianą oleju nie ale odrazu odme wymieniałem a wiadomo żę to wiąrze się z rozbieraniem wszystkiego diss itd