Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie po dłuższej przerwie wróciłem do marki bmw wczesniej było 320d teraz jest 323coupe mam pytanie poprzedni własciciel jezdził na oleju 10w40 czyli półsyntetyk jaki olej mam wlac czy istnieje jakis półsyntetyk z normą bmw czy wlac 5w40 castrola silnik m52tu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wlej 5W40 ale ja polecam Motul, LM, Valvoline, Millers.
Opublikowano
ja zmienilem castrola edge 5w30 na mobil 3000 x1 5w40 roznicy w pracy silnika nie ma za to jest jedna zasadnicza .... olej przestal mi znikac. Jak dla mnie castrol jest przereklamowany .....
BUNIA :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak możesz, będzie to wskazane.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale to pół syntetyk a taki ma sporo gorsze właściwości smarne i myjące silnik. Bardzo dużo osób przechodzi z pół syntetyków na pełne i są widoczne same plusy, np. poprawa kultury pracy silnika, łatwiejszy rozruch silnika szczególnie w zimie, szybsze rozprowadzenie oleju podczas zimnego rozruchu już nie wspominając o samej ochronie silnika.
Opublikowano
Podstawowa rzecz od jakiej zaczynamy to sprawdzamy jakiego oleju używał poprzednik. Jesli 10w40 ...nie kupujemy takiego "budżetowego" auta
Opublikowano
A co w przypadku kiedy 10w40 był lany przez 100 tys km... teraz przebieg auta 340 tys. Silnik pracuje bez problemu ale nie wiem czy zmiana oleju nie zaszkodzi.
Po co jeździć jak można latać...BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co w przypadku kiedy 10w40 był lany przez 100 tys km... teraz przebieg auta 340 tys. Silnik pracuje bez problemu ale nie wiem czy zmiana oleju nie zaszkodzi.

Jeśli silnik masz w dobrej kondycji to zastosować płukankę jakiejś dobrej firmy i wlać 5W40.