Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kilka di temu kupiłem BMW e46 2.0d 150PS sedan, ogólnie zadbana, z silnikiem wydaje się być wszystko w porządku prócz tego że nie ma mocy, ten egzemplarz powinien się rozpedzać do 100tki w 8,9s a podejrzewam że ten który kupiłem rozpędzał by się z 13-15 sekund, dzisaj wracając z działki postanowiłem go mocniej docisnąć i sprawdzić czy cos się z mocą zmieni, i tak sie stało, przy około 3,5-4tyś obrotów Beta dostaje takiego turbo jak powinna, i szybciej mi się rozpędza od 80 do 150 przy tych obrotach niż od 0 do 80 przy niższych niz 3tyś, jaka usterke podejrzewacie? pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz tu trochę lektury:

viewtopic.php?f=15&t=29414

A klapki z kolektora ssącego usunięte? Czy nie znasz tematu?

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=55225

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Panowie pomóżcie mi jeszcze w jednej sprawie, 150ps to silnik 2.0d 1995 pojemnosci, a mój ma 1955 i też pisze 150ps, o co tu chodzi?
Opublikowano

1995 150 ps to poliftowy silnik na common railu.

1951 136 ps to przedliftowy silnik na pompie wtryskowej boscha vp44.

poznac można po samym wygladzie osłon silnika, przedliftowe osłony są z 3 częsci czy nawet wiecej i sa całe czarne, poliftowy ma duża jedną osłonę i ma szare wstawki.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzie piszę Ci te 1955? Dawaj VIN do rozkodowania. Masz 150km, ale podrzuć dla pewności.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
1955 pisze w dowodzie rejestracyjnym w podpunkcie P.1 1955,00cm3, a VIN to numer iden. pojazdu o ile się nie myle: WBAAS710X0CH05280
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz pomyłkę w dowodzie, powinno być 1995, a silnik 150km m47n.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Dzięki Ci kolego bo się już zacząłem denerwować.. czyli wszystko jest w porządku jest to oryginalny model po lifcie z jednostka 2.0d 150km? ten błąd w dowodzie trzeba zgłosić czy może tak zostać, i jeszcze jedno jak po tym VIN sprawdziłeś czy wszystko ok?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko jest ok jeśli chodzi o silnik, raczej wypadałoby to poprawić w urzędzie, z drugiej strony pewnie jest sporo takich błędów :roll:

Tak na szybko można sprawdzić tutaj:

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi/

Jeśli chcesz całe wyposażenie to np tu napisz:

viewtopic.php?f=19&t=127871&start=9735

Lub sam, tu masz instrukcję:

viewtopic.php?f=44&t=182523

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skup się na tych dwóch linkach, które wkleiłem w pierwszym poście, najważniejsze zdejmij kolektor ssący i wywal klapki, mam nadzieję, że poczytałeś co może się stać, tu masz ku przestrodze, co się dzieje jak wpada klapka:

viewtopic.php?f=69&t=190721

I powodzenia w odzyskiwaniu mocy :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
tak wiem przeczytałem te tematy wielkie dzięki za nie! jutro właśnie jade je wymontować z kolegą który umie pogrzebać w silniku, zastapie je śrubkami 6stkami jak w linku wyżej, a z tą moca to chyba przepływka, po wakacjach naprawie Betke, pozdro
Opublikowano
sporo się dzisiaj namęczyłem z kumplem żeby to wszystko porozkręcać, gdy to zrobiliśmy okazało się że klapek nie ma, bynajmniej włożyłem napierw cały palec nastepnie cały śrubokręt i nie było oporu, postanowiłem zrobić test, po wrzuceniu biegu dobiłem go do maksimum obrotów czyli do 4 tysięcy, dalej nie chciał iść, rozpędzał się jak samochód o mocy 70-90 km, gdy wrzuciłem trójkę to po 3 tyś obrotów moc gwałtownie rośnie, to samo na 4, na piątce nie wiem bo jechałem tylko 160
Opublikowano

podepnę się pod temat:

-przy jakich obrotach powinna załączać się turbina w e46 150KM? U mnie czuć tak powyżej 2000tys obrotów myślę że koło 2200-czy to dobrze czy coś nie tak? Kurde brakuje mi tego od samego dołu :wink:

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano
podepnę się pod temat:

-przy jakich obrotach powinna załączać się turbina w e46 150KM? U mnie czuć tak powyżej 2000tys obrotów myślę że koło 2200-czy to dobrze czy coś nie tak? Kurde brakuje mi tego od samego dołu :wink:

niestety M47N ma słabszy dół niż M47 ale za to dłużej turbo trzyma ciśnienie ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
M47N jak mniemam to oznaczenie silnika w 320td tak? w japończykach jakoś łatwiej było mi to zapamiętać :wink:
"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano
M47n to silnik po liftingu, czyli od 2001r. Dokładnie który kiedy to znajdziesz na wikipedii albo innych serwisach jak poszukasz.
szukam
  • 4 lata później...
Opublikowano
Witam wznowienie temat BMW 320 2.0 diesel 136 99r auto nie ma mocy do 3tys obrotów (po prostu jedzie ale jakieś takie zamulony) po 3 tys lata aż miło mechanik do którego wstawiłem auto krzyczy że to może być turbina jednak ja wykluczam ponieważ miesiąc temu zakładałem regenerowana posiadam wydruk wszystko ok wiec krzyczy że to jakiś wtrysk z doświadczenia z wtryskami w Mercedesie wykluczam ta opcje. Znalazł więc dziurawy przewód odmy kazałem naprawić nie wiem jeszcze nie odebrałem więc czy pomogło Grodno powiedzieć powiedział że EGR jest zaślepiony ktoś kiedyś kombinowal. Zastanawiam się czy to może być wina przeplywki. Czy ktoś miał taki problem i sobie z nim poradzil?? Proszę o pomoc. Jeżeli coś źle napisałem to proszę o wyrozumiałość jestem tu nowy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może to być wina przepływki, jakiej jest firmy i jaki ma numer? Trzeba auto podpiąć pod komputer z inpa, sprawdzić błędy i parametry podczas jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No właśnie nie wiem podobno bo ja nie widziałem auto stoi cały czas w warsztacie przeplywka Bosch nie wiem jaki numer nie mam pojęcia nawet gdzie ona się znajduje dlatego proszę o pomoc. Ew podpowiedzieć gdzie jest ta przeplywka i czy numer jest widoczny zrobię wtedy zdj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nr 1:

images?q=tbn:ANd9GcQltvcSB2MtmiWLSG4PKGfwtlp9lCiY5gMIUvIYqTS_Vjgy58D7

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Ok przeplywka sprawdzona działanie prawidlowe. Regenerowalem turbinę i teraz pytanie czy może być źle wyregulowana na niskie obroty??? Pompa i reszta działa prawidłowo na inpie pokazuje błąd którego nie mogę usunąć brzmi ... Zawieszony czujnik tempomatu nr błędu 13 nie kminie przecież nie mam tempomatu. Jakaś pomoc bądź sugestie Edytowane przez Adrian320 99r
Opublikowano
Dodam jeszcze że słychać pracę turbiny oraz załącza się już od ok 2000/2200 obr nie mam pojęcia jak było przed wymianą turbo bo kupiłem z uszkodzonym wymieniłem komplet filtrów oraz płyny i olej