Skocz do zawartości

dodatkowa pompa wody, niedogrzany silnik?

joshua

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że podobnych tematów sporo, oczywiście pewnie wszystkie przeczytałem, jednak ja piszę z prośbą o poradę złożoną, tak więc zakładam nowy temat. Mianowicie chodzi o E90 320d automat.

1. po wymianie oleju, filtrów, etc. w skrzyni biegów po około 2 tygodniach słyszę czasami podczas energicznego przyspieszania "popiskiwanie" wydobywające się ze skrzyni biegów - ktoś fajnie to opisał jako dźwięk styropianu pocieranego o szkło - dokładnie tak to słyszę. Nie jest on ciągłe max kilka około 2-3 sekundy

2. dowiedziałem się od kogoś, że przy automacie (pewnie nie tylko) ważny jest stan termostatu, tak więc z ukrytego menu odpalam test nr 7 i jadę w trasę 25 km (5 km miasto bez korków, 20 km autostrada, godz. 20:00, temp na zewnątrz 23 stopnie). Startuję z temp silnika 75 stopni, do momentu wjechania na autostradę temp podeszła do 85 stopni, później autostrada jazda płynna 160 km/h, po 20 km temp trzyma się na poziomie 75 stopni. Wracam pod blok, parkuję, czekam na odpalonym silniku jakieś 3 minuty - temp znowu wzrasta do 85, idę do domu.

3. Dodam, że mam ponoć niesprawną dodatkową pompę wody

pytania:

czy to co opisuję w pkt. 2 jest normalne?

czy niesprawna dodatkowa pompa wody z pkt. 3 może powodować niedogrzewanie silnika z pkt. 2?

czy niedogrzany silnik może wpływać na "popiskiwanie" skrzyni biegów?

z góry dzięki za odpowiedzi na powyższe pytania

Masz termostaty do wymiany. Dodatkowa pompa wody nie ma wplywu na nagrzewanie silnika, sluzy do pompowania "wody" do nagrzewnicy przy malej predkosci obrotowej silnika. Nie sadze by niedogrzany silnik powodowal popiskiwanie skrzyni.

A dlaczego wymieniales olej w skrzyni? i czy zalany jest prawidlowy olej i dobry jego stan(ilosc)?

Pozdrawiam.

No właśnie termostaty będę wymieniał w przyszłym tygodniu. Olej wymieniałem bo kupiłem auto przy 185 kkm. Wiem, że są różne opinie na temat "wymieniać czy nie" - ja poszedłem tokiem myślenia tych co wymieniają. Olej jak mi wlewali to Ravenol ATF 6HP Fluid, weszło 6,5 L. Jutro jadę na kontrolę skrzyni do warsztatu, gdzie mi go wymieniali.

Czy dodatkowa pompa wody to coś czym powinienem się przejmować? Czy mogę zapomnieć spokojnie o temacie nie obawiając się jakiś niespodziewanych wydatków?

dzięki za pomoc

Olej masz OK. Ja też mam go u siebie i skrzynia śmiga aż miło :) Wymieniałeś też miskę olejową z filtrem?

Dodatkowa pompa wody póki co Ci się nie przyda. Natomiast przy niższych temperaturach (jesień/zima) nie będzie działać funkcja REST.

Jakże mogło być inaczej. W końcu piątek 13-ego. Odpowiedź od speców - wszystko jest ok (brak wycieków, poziom oraz jakość oleju ok) plus cytat szefa mechaników: "ja bym się od skrzyni biegów odwalił..." W takim razie co powoduje ten dźwięk?

Czytałem kilka postów z, jak mi się wydaje, tym samym problemem i ponoć dolanie oleju pomogło zniwelować ten dźwięk. Wierzyć specom czy dolewać? Tylko jak? Z opisów forumowiczów nie jestem w stanie wywnioskować, gdzie jest to miejsce, gdzie powinno dolewać się olej. Macie może jakąś fotkę wskazującą to miejsce? z góry dzięki

Tu http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=183570 I tu poczytaj http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=185001

Masz tam pogladowy rysunek skrzyni i link do serwisówki.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.