Skocz do zawartości

Trwalosc i usterkowosc silników N52

Maciek323

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 278
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Widać że przebieg masz jeszcze mały. U mnie przy 150kkm było z 5 elementów uszczelniających silnika do wymiany. To że ci się poci na przykład uszczelka miski olejowej to wcale nie jest nic poważnego moim zdaniem.

Witam,silnik N52, 180 tyś na liczniku , znam problem z niedostatecznie smarowaniem głowicy, od jakiegoś czasu stuka mi popychacz hydrauliczny, robiłem płukanke, olej Millers 0W30, dalej stuka i strasznie mnie to irytuje jaki jest koszt wymiany popychaczy, ewentualnie może ktoś zna sposób, żeby się pozbyć tego klekotania, może jakiś tani sklep ktoś poleci, dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
mogłeś mineralnej od razu nalać do silnika... dla 3l benzyny najlepiej sprawuje się wysokiej jakości 5W40 na syntetycznej bazie PAO - najlepszy na chwilę obecną w stosunku cena/jakość/parametry jest Ravenol VST 5w40. U mnie wcześniej był Liqui moly TopTec 4100 i klepały popychacze.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Moderatorzy

Jest gdzieś temat na angielskim forum na 50 stron o tzw. ticking noise N52b30. Pojawia się to głównie przy sporadycznie odpalanym aucie i jeżdżeniu na krótkich dystansach.

Ludziom znika po przejechaniu kilku km/zmianie oleju. Popychacze są niby wadliwe i ich konstrukcja nie zapewnia odpowiedniego doprowadzania oleju.

https://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=320299

https://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=791169

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1472621

Na youtubie jest chyba z 50 filmików o tym:

W najgorszym wypadku nowa głowica po poprawkach i to niby znika.

• 3 tygodnie później...
Albo rocznik 2005 wtedy glowica byla jeszcze inna z zewnetrzna odma.

Pozdrawiam

Tak to prawda, były inne głowice, ale wiadomo zmieniając auto chciałoby sie czegoś nowszego i kółko sie zamyka.

odgrzeję kotleta delikatnie, mianowicie robię rozeznanie odnośnie silników N52 i przez str real oem sprawdziłem głowice i takie coś jest

ot7wjpjtbo7b.jpg

czyli jednak wszystkie glowice od 2005 począwszy są jednakowe z tymi wadami ?

• Zasłużeni forumowicze

Też nie rozumiem o co chodzi z tą wadliwą głowicą. To że czasami cyka to taki problem? I to nie wszędzie bo u mnie nie cyka choć ponoć "wadliwa".

Trzeba unikać 2.5 bo mają wadliwe tłoki i wciągają olej ale 3.0 to raczej bezpieczny wybór.

Patrzysz nie na to co trzeba na tym screenie. W górnej sekcji masz jeszcze dwa numery głowic z datami produkcji. Czyli w sumie trzy rewizje tej samej części. Może na US forum znajdziesz informacje co do tego które z tych części są okej. Tutaj nie chodzi o samo cykanie tylko o następstwa tego. Smarowanie jest gorsze i się mogą przez to zacierać elementy głowicy. Np. wałki rozrządu. Gdzie właściwie wycierają się nie wałki a ich łożyskowania. Przy czym tylko jeden wałek ma wymienne łożyskowanie. W przypadku drugiego trzeba wymieniać głowicę.

Patrzysz nie na to co trzeba na tym screenie. W górnej sekcji masz jeszcze dwa numery głowic z datami produkcji. Czyli w sumie trzy rewizje tej samej części. Może na US forum znajdziesz informacje co do tego które z tych części są okej. Tutaj nie chodzi o samo cykanie tylko o następstwa tego. Smarowanie jest gorsze i się mogą przez to zacierać elementy głowicy. Np. wałki rozrządu. Gdzie właściwie wycierają się nie wałki a ich łożyskowania. Przy czym tylko jeden wałek ma wymienne łożyskowanie. W przypadku drugiego trzeba wymieniać głowicę.

rozumiem Cie, że jest problem z smarowaniem itd itd, ale chciałbym po prostu uzyskać info, czy to prawda, że z 2005 roku auta tego problemu nie miały w ogóle? widzę na górnej części ss-a są dwa numery, ale jest wyraźnie napisane od 2004 do 2007, a rzekomo tylko z 2005 są inne głowice niż te 2006+

Tak to prawda Jest taka przypadłość z camshaft ledges ale ile jest takich przypadków? Z tego co kojarzę, to na tym forum bardzo mało.

Bo mało kto chyba to sprawdza. U mnie w N52B30 z 2005 roku nie ma żadnych problemów. U ojca w N52B25 z 2006 roku było stukanie, można było pomyśleć że to popychacze w głowicy, a okazało się właśnie że wałek rozrządu miał 1mm luzu w obudowie. Nowa obudowa 1700.

• 4 tygodnie później...
To może coś ode mnie. Wcześniej miałem M40, M52, M54 i teraz N52 B25 218koni.

Mały update od mnie po 2 miesiącach od ostatniego posta.

Ściągnięta pokrywa zaworów, zostały sprawdzone wałki rozrządu (bez wytarć, minimalny ślad tylko), ustawiony rozrząd, przejrzane kanały olejowe.

Zmienione czujniki wałka i wału na VDO. Kupiłem też nowe wtyczki czujników wałka w ASO bo stare się zaczęły rozpadać.

Wyczyszczone filterki zwrotne Vanosa w głowicy (nic szczególnego nie było widać)

Po zamknięciu pokrywy zabrałem się za dolot.

Nowa odma Febi plus tylna rura do odmy (odma była od nowości, z 2005). Liczę że spalanie oliwy spadnie znacznie.

Nowa mała DISA z Vaico. Stara pokazywałą błędy i po wyjęciu i testach rzeczywiście nie działała poprawnie. Stara była oryginalna, produkcja BMW przez Mahle.

Po tych zabiegach auto jeździ znowu normalnie, nie wywala błędów. Wrócił lepszy moment obrotowy szczególnie górnym zakresie obrotów, nie wywala już błędów. Jak pojeżdżę troche to zobaczę o ile spadło spalanie oliwy dzięki samej odmie.

Sama robota szczególnie przy dolocie ciężka, wielki kolektor a mało miejsca (a to jest 5er, w 3er to musi być masakra) a do tego mam jeszcze elementy od LPG. Składanie już poszło szybciej, ale łapy poharatane i plecy bolą. Liczę że nie będe musiał pod kolektor zaglądać przez kolejne kilka lat.

R6 + V4 = :)

Ile Ci do tej pory palił oliwy?

Określam to pi*oko w przedziale 0,6 - 0,8 l na 1000km, bo mam auto od maja i nie badałem tak dokładnie.

Przy jeździe wokół komina i obrotach do 2,5 - 3k obr. nie spalał tak dużo. Chyba raz dolałem tylko przez 2-3 miesiące.

Ale wystarczyła jedna trasa ze Śląska nad morze przy wyższych obrotach 3-4k obr. (razem właśnie 1 000km + wyższe ciśnienia w kolektorze) żeby poprosił o dolewkę.

Dlatego spodziewam się widocznego spadku po zmianie odmy.

R6 + V4 = :)