Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem e46 318D z 2003. Auto kupiłem parę dni temu i nie mam pojęcia jaki olej był wcześniej zalany. Na stronie Castrol zalecają mi Castrol EDGE 0W-40 kolega poleca Castrol EDGE 10W60. A ja zgłupiałem jeszcze bardziej bo w firmie zajmującej się wymianą olejów polecili półsyntetyk. Co proponujecie ??? Jaki olej najlepiej będzie się sprawował w tym silniku? Obecnie autko ma ponad 300 tys. przebiegu.
Opublikowano
0W40 to bardzo rzadki olej i MUSISZ być pewny całkowitej szczelności silnika. Kolega chyba chce Ci na złość zrobić :wink: Olej zasugerowanej przez niego klasy leje się do E46 M3. Uważam, że dobrym wyborem będzie standardowe 5W40 (5W30). Jakiej firmy?? Osobiście polecam LiquiMoly, ale jest cholernie drogi. Dobre są również MOTUL i VALVOLINE.
Opublikowano

holtackers12345 takiego oleju to ja nawet nie leje do swojego 21letniego patrola :?

tylko i wyłącznie 0w,5w DOBRYCH i sprawdzonych (nie podrabianych marek)

dla mnie na polu bitwy zostały LM i Fuchs... z LM używam dodatków (płukanki silnika, uszlachetniacze) a Fuchsa oleje :cool2:

Opublikowano
lej 10w40 Castrol ja taki leje do swojej

No to akurat nie jest zbyt mądra rada :)

Jak silnik nie bierze cie oleju to 0w40 będzie dobry. Możesz śmiało lać też 5w30 i 5w40.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
lej 10w40 Castrol ja taki leje do swojej

To że taki lejesz to nie znaczy że dobry, 10W40 to w 70% mineralny z małymi dodatkami syntetyku, ma sporo gorsze właściwości smarne i myjące silnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko pełen syntetyk :!: żadne 10W40 :duh:

Przy tym przelocie 0W to raczej przesada, ale jeśli w super kondycji :roll:

Najlepszy wybór 5W30/40

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.