Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy , jest taki oto kolejny rodzynek.

http://otomoto.pl/bmw-318-stan-bardzo-dobry-C24553685.html

Szukam ciągle auta, to jest naprawdę fajne, wyposażenie super, ale... chciałem coś oszczędniejszego niż automat w ISie , powiedzcie może znacie to auto ?

Rozmawiałem z właścicielem , mówi że jeździ córka i generalnie dookoła była lakierowana (obcierki)... Zastanawiam się oczywiście nad stanem auta (czy dobrze dobrany kolor auta), bo źle nie wygląda , ale martwię sie też o ten automat, czy nie będzie zawodny, czy nie zje mnie spalanie (90% mojej jazdy to miasto...). Poniżej rozkodowany VIN, będę wdzięczny za opinie.

Pzdr. RR

VIN long WBABE81010EU15187

Type code BE81

Type 318IS (EUR)

Dev. series E36 (2)

Line 3

Body type COUPE

Steering LL

Door count 2

Engine M44

Cubical capacity 1.90

Power 103

Transmision HECK

Gearbox AUT - Skrzynia biegów automatyczna

Colour COSMOSSCHWARZ METALLIC (303) - Lakier Cosmosschwarz metalizowany

Upholstery LEDER STANDARD/SAFRANGELB (P7SG) - Wnętrze skóra standardowa Safrangelb

Prod. date 1996-06-03 - Data produkcji

Order options - Dodatkowe wyposażenie

No. Description - Numery opcji

214 AUTOMATIC STABILITY CONTROL+TRACTION - Automatyczna stabilizacja toru jazdy + trakcja

243 AIRBAG FOR FRONT PASSENGER - Poduszka powietrzna dla pasażera z przodu

255 SPORTS LEATHER STEERING WHEEL - Kierownica sportowa skórzana

277 LT/ALY WHEELS DOUBLE SPOKE STYLING - Felgi aluminiowe Double Spoke Styling

305 REMOTE CONTROL FOR CENTRAL LOCKING - Zdalnie sterowany zamek centralny w kluczyku

314 HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES - Podgrzewane dysze spryskiwaczy

320 MODEL DESIGNATION, DELETION - Brak oznaczenia modelu

337 M SPORT PACKAGE - Pakiet sportowy M

401 SLIDING/VENT ROOF, ELECTRIC - Szyberdach elektrycznie sterowany odsuwany/podnoszony

428 WARNING TRIANGLE - Trójkąt ostrzegawczy

431 INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-D - Lusterko wsteczne samościemniające się

438 WOOD TRIM - Wykończenie drewno szlachetne

440 NON-SMOKER PACKAGE - Pakiet dla niepalących

473 ARMREST, FRONT - Podłokietnik przedni

481 SPORT SEATS F DRIVER/FRONT PASSENGER - Sportowe fotele przednie

494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER - Ogrzewanie przednich foteli

498 HEADRESTS IN REAR, MECHANIC. ADJUSTABLE - Zagłówki tylne, mechanicznie sterowane

510 HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM - Ustawianie zasięgu reflektorów przednich

520 FOGLIGHTS - Lampy przeciwmgielne przednie

528 AUTOMATIC AIR RECIRCULATION CONTROL(AUC) - Automatyczna kontrola recyrkulacji powietrza

534 AUTOMATIC AIR CONDITIONING - Klimatyzacja automatyczna

540 CRUISE CONTROL - Tempomat

669 RADIO BMW BUSINESS RDS - Radio BMW Business z RDS

672 CD CHANGER BMW FOR 6 CDS - Zmieniarka na 6 CD

676 HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM - System nagłośnienia Hi Fi

704 M SPORT SUSPENSION - Zawieszenie sportowe M

801 GERMANY VERSION - Wersja na rynek niemiecki

806 3RD STOP LIGHT - Trzecie światło stop

971 EXCLUSIV PACKAGE - Pakiet Exclusiv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Automat do miasta to dobra rzecz :cool2: ale z tego co pamiętam to ktoś odradzał automat przy tym silniku, bo nie daje rady :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

viewtopic.php?f=44&t=182625

Interesowałem się tym BMW i dalej do mnie wraca.. Właściciel wydaje mi się wporządku. Tak samo mówił, że była w większości pryśnięta tzn. jak były jakieś wgniotki czy troszkę rdzy, obcierki to niby jest zrobione. Plusem tego samochodu jest cena, wyposażenie no i wydaje mi się, że jest znacznie większe prawdopodobieństw, że nie była katowana 1.8IS w automacie... Ciekawi mnie ile kosztowałby swap tej bmw na silnik załóżmy m52b25 w manualu? W 4000zł dałoby radę się zmieścić?

Opublikowano

Osobiście lubię auta w oryginale a to na takie wygląda, moze jedynie skora na kierownicy wymaga zmiany.... Ale jak mowie zastanawiam się czy nie zje mnie spalanie i jak ta skrzynia, czy nie bedzie zawodna....

update 11.07 g.17.00: dzwoniłem do właściciela, wymieniona przednia szyba na taką z paskiem zielonym (oryginalnie jej nie ma) - podobno kiedyś był problem z wentylatorkiem klimy i "magicy" w warsztacie uszkodzili szybę wymieniając go... Czujniki parkowania domontowane dla córki - niestety nie oryginalne.. Myślicie że jakimś nieduzum kosztem można te dziury zniwelować w zderzaku i może wywalić te sensory albo zrobić tak jak oryginał , jakie mogą być koszta ? Co do technicznego stanu, Klient mówi że auto co roku jest na sprawdzeniu w warsztacie i przy ostatniej wizycie wyszło że amorki z tyłu będą wymagać niedługo wymiany ...jest ich stan jak narazie zadowalający ale niedługo wymiana... Pytanie jaki jest koszt amorów na tył ? Czy najlepiej wymienić komplet czy wystarczy jedna oś.. ?

Pzdr. RR

Opublikowano

Mijałem kilka razy tą sztukę na ulicy ale nie miałem czasu się przyjrzeć...

Jeśli chcesz moge podjechać z bratem obejrzeć ( w piątek będzie pasowało) Daj cyne na privie jak coś :)

Opublikowano

Jakbyś mógł to ją obejrzyj i napisz również do mnie na priv.

Co do czujników to po prostu zdemontować i znaleźć ładny zderzak tak bd najprościej i najestetyczniej..

Zawiecha w granicach 200-500..zł na tył zależy od jakości itp. :P

Opublikowano
Wydaje mi się że na zdjęciu znaczek na poduszcze powietrznej kierowcy jest delikatnie wklęśnięty, wiem że taka przypadłość czasem się zdarza... Znajomy miał tak w M6 mimo że auto nie miało żadnej kolizji. Wiem że człowiek zmienił kierownicę , bo była wcześniej ta trójramienna starszego typu. Może obecną kierę taką już kupił a może jak ktoś zbyt nerwowo walnie w klakson to może tak się zrobić ... :) Jeździła kobieta więc nie wiadomo jak z tymi nerwami za kółkiem było :))
Opublikowano

Osobiści wydaje mi się, że samochód godny uwagi. Ma parę wad ale to są raczej drobnostki do dopieszczenia. Gdybym miał pewność w 90%, że jest naprawdę dobra to bym się poważnie zastanowił i pojechał. Ale, że mam 800km w jedną stronę... Jeździłem za e36 coupe bliżej mnie i już się nie raz rozczarowałem i do tej pory szukam :/ Mam taką jedną blisko ale cena jest zbyt wysoka w stosunku do stanu choć może wydawać się niezła przynajmniej lepsza od tych igiełek, które widziałem :)

Trudna sprawa znaleźć dzisiaj good e36 coupe :P

Opublikowano

No to fakt , niby aut jest dużo ale jak się szuka konkretnie to już się zawęża krąg..... Przerabiałem :) Ostatnio przy zakupie 500E ..

A co myślisz na temat spalania w tym aucie, dużo będzie większe przez ten automat ? Chciałem nie wywalać kupę kasy na paliwo i szukałem 316i lub 318i ale w manualu , no a tu ten automat ... Zawsze można pewnie wrzucić manual :) Ale to już "psucie" fabryki...

Jakiś czas temu była ładna E36 w sedanie, 318i , niebieska , M Pakiet, 1997 rok, ale podkarpacie więc tez daleko, cena była 8900 + opłaty...no ale nie ma jej na otomoto..

Opublikowano

Na prośbę kupującego podjechałem zobaczyć tą "trójeczke"

Osobiście auto mi się podoba prezentuje się bardzo ładnie, środek czysty zadbany, fotel pasażera bardziej wymęczony od fotela kierowcy, ale spokojnie nadają się do jazdy nie są jakieś mega zmęczone. Na męski rozum dziewczyna która jeździła autkiem pewnie kładła tam swoje graty z uczelni torebki itd. Fotele składaja się lekko wystarczy lekko złapać dźwignię, ładnie trzymają - środek ładnie komponuje się z lakierem. Pod dywanikami sucho, sprawdzałem bo w Szczecinie cały czas leje. Wszystkie narzędzia w schowku w klapie z tyłu są, podnośnik oraz koło zapasowe są. W komorze kola sucho bez rdzy. Elektryka działa, bez zarzutu, klima śmiga, przy zamknięciu drzwi okna się domykają. Brak tylko gumowej nakładki na pokrętło od głośności radia. Została wymieniona zmieniarka bo stara raz działała raz nie. Graty które daje właściciel to stara zmieniarka, uchwyt na zmieniarką, lampy tył żółte.

KAROSERIA: Autko super zrobione nic nie gnije ani grama rdzy na progach, nadkolach, ranty na drzwiach całe, bez grama rdzy. Samochód był cały malowany, ale bardzo dobrze, napewno nie żałowano kasy na lakier. Samochód ma oryginalny mpakiet. Autko faktycznie miało delikatną przygodę z przodu ale nic groźnego. Zero opasek pęknięć na plastikach brakujących śrub.

JAZDA: Jechałem na pasażerce. Skrzynia według mnie spoko. Jeździliśmy i w korku i po dziurach - skrzynia nie wariowała, super się sprawowała. Według mnie dobra na miasto. Skrzynia nieszarpie nie hałasuje, ładnie i równo zmienia biegi. Tryb sport działa super, silnik szedł do 6000rpm. Motor nie przerywał równo pracuje można położyć "2zł". Na pokrywie lekki nalot, ale tyle co kot napłakał (po deptaniu na trybie sport silnik tak samo "brudny"). Podczas hamowania nie ściąga.

PODWOZIE: Czysto, myslałem że może kilka razy myty, ale nie. Lekki nalot oleju, albo leci ze skrzyni ale z wału, może do wymiany uszczelka - trzeba to sprawdzić. Most suchy. Uchwyty na podnośniki całe nie zgniłe, nie będzie problemu z wymianą koła :) Podłóżnice całe, nieprasowane.

DIAGNOSTA: Nie miał żadnych zarzutów. Amorki przód 68% na 73%, tył 66% na 72%, ukł. hamulcowy bez zarzutów. Zawieszenie sztywne - z przodu i z tyłu zero luzu całe gumy na wachaczach, łącznikach, sworzniach. Właćiciel mówił że silnik bierze olej ale nie wie ile - może ten silnik tak ma. Jeśli bierze to symbolicznie :cool2: . Analizator spalin u diagnosty nie działał, ale jak wąchałem nie capiło nawet przy gazowaniu. Bez kopcenia.

OGÓLNIE: Auto warte swojej ceny (może coś uda się utargować), ponoć wymienione wszystkie filtry oraz oleje, prócz tego w moście. Właściciel autka (ojciec córki, która jeździłą autem) kasiasty, sprzedaje bo kupił córce CooperaS sam jeździ X5 jakiś 2007r. Spora chata dużo ziemia, więc może kładł kase w auto :D Generalnie spora wiedza, wcześniej miał bmw e39. Na tyle w garażu sporo zdjęć bmw i znaczków z masek (pewnie juma za małolata) :D

Samochód przyjechał w 2008 lub 2009(nie pamiętam :duh: )do Polski z przebiegiem około 147tkm. Zapomniałem zapytać z jakim przebiegiem kupił od pierwszego właściciela w Polce. Obecny właściciel drugi w kraju. Autko na letnich spokojnie na dwa sezony, oprócz tego właściciel daje 3 opony letnie na dojechanie oraz 4 zimówki po jednym sezonie w eleganckim stanie. Stan samochodu wizualny oraz techniczny oceniam na niecałe 200tkm :)

Ten kto pojedzie będzie zadowolony i kupi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Piękny opis :cool2: a jak to się rozpędza w automacie? Jest czym depnąć, czy raczej do lansowania się po mieście? :norty:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Byłem w szoku, że ta fura tak leci. Naprawdę jest czym wyprzedzać! :D 140KM przy tej masie daje radość z jazdy :cool2: