Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześś. W sobotę zaświeciła mi się kontrolka ładowania i po jakimś czasie akumulator sie rozładował. Samochód pracował ale całą elektryka padła. Napięcie miałem dosyć niskie jakies 12V. Potem doszedłem do wniosku że to może być alternator. Wymontowałem go i rozebrałem. Wymieniłem regulator napięcia, ładowanie jest już w normie i ciągnie prąd z alternatora, ale kontrolka się nadal pali. I tu nasuwa się moje pytanie dlaczego ona sie świeci?
Opublikowano
Może być tak że aku jest walnięte ,nie ma przejścia między celami i nie przyjmuje prądu,wtedy kontrolka będzie się palić.Ale to by Ci nie odpalał na rozruszniku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli jest ładowanie, to kontrolka powinna zgasnąć, posprawdzaj kostkę przy alternatorze, powinny być tam dwa lub trzy kabelki, może któryś jest przerwany, lub zbyt luźny, może kupiłeś nieodpowiedni regulator, bo są dwa rodzaje, właśnie dwu lub trzy stykowe, sprawdź czy kupiłeś odpowiedni i napisz jakie masz napięcie ładowania.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
kostkę kupowałem po numerze starej, a napiecie mam książkowe 14,5. może być ze pasek jest za luźny jutro spróbuje naprężyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pasek nie może być luźny, nie miałbyś takiego ładowania, jak dobrze założyłeś owy pasek to musi być ok, za naprężenie odpowiada hydrauliczny napinacz, jeśli taki napinacz pada, to pasek z regóły spada, ślizga się i alternator nie daje ładowania, a 14,5 to super ładowanie. Szukałbym przyczyny w kablach, sa dość cienkie i sztywne, mogły się przełamać, to bym obstawiał.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Dzięki chłopaki za pomoc. Okazało się że to diody w alternatorze, kilka nie daje prądu i dlatego się swieci kontrolka od ładowania.