Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanko, bo wydaje mi sie ze cos jest nie tak z moim autem. Chodzi o spalanie . Na komputerze wyskakuje mi 21 l przy naprawde spokojnej jeździe.... Skrzynia automatyczna. Nie rozumiem czy te auta tyle pala? Czy cos moze byc nie tak ? Pod komputer byl podłączony i jedynie wyskoczył blad wentylatora komputera, ale on raczej nie ma

za wiele wspólnego ze spalaniem . Takze w jaki sposób mozna zdiagnozować co sie zepsuło ??

Opublikowano
Witam, mam pytanko, bo wydaje mi sie ze cos jest nie tak z moim autem. Chodzi o spalanie . Na komputerze wyskakuje mi 21 l przy naprawde spokojnej jeździe.... Skrzynia automatyczna. Nie rozumiem czy te auta tyle pala? Czy cos moze byc nie tak ? Pod komputer byl podłączony i jedynie wyskoczył blad wentylatora komputera, ale on raczej nie ma

za wiele wspólnego ze spalaniem . Takze w jaki sposób mozna zdiagnozować co sie zepsuło ??

Po pierwsze - ustalić wielkość naliczonych przez sterownik silnika korekt paliwowych. Jeśli będą bardzo duże, o znaku dodatnim, pokryje się to ze wskazaniami komputera pokładowego, który zużycie ustala na podstawie pomiaru szerokości impulsów sterujących wtryskiwaczami. Taka sytuacja może wskazywać na za niskie ciśnienie paliwa i wydłużenie czasów wtrysku dla skompensowania za niskiego wydatku. Z kolei korekty ujemne świadczyć mogłyby o padzie przepływmierza, który informuje sterownik o obciążeniu znacznie większym, niż rzeczywiste, co skutkuje przelewaniem paliwem. Tyle, że taka sytuacja raczej zaskutkowałaby błędem za bogatej mieszanki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a w jaki sposob mozna ustalic te korekty? ja jestem laikiem, takze potrzebuje podpowiedzi? czy wystarczy podpiac auto pod komputer??
  • 2 tygodnie później...