Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Udało mi się sprzedać moje stare autko i już oglądam się za nowym tzn za bmw e46 2.0l 150KM (diesel). Proszę powiedzcie mi jakie są różnice tych wersji? Czytałem że compact mniej traci na wartości i jest nieco tańsze przy zakupie od sedana, bardziej jednak męczy mnie to czy silniki diesel'a w tych 2 autach to te same jednostki? W sedanie silnik ma oznaczenie 320i a w compakcie 320 td stąd moje pytanie-interesuje mnie tylko wersja 150 konna.Z góry dziękuję za odpowiedz :D

Przepraszam jeśli piszę w złym dziale :wink:

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

320i niezależnie od wersji nadwoziowej to benzyna.

Jeśli chodzi o diesla 320d m47n 150km to jest taki sam w każdej wersji nadwoziowej.

Pierwsze słyszę, że compact mniej traci na wartości :? to, że jest tańszy mogę się zgodzić, jest mniej praktyczny od sedan/touring, natomiast nie ma tego "czegoś" co ma coupe, które teoretycznie powinno być najdroższe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Czyli wszystkie silniki 2.0l 150KM diesel'a w e46 to ta sama jednostka niezależnie od nadwozia jeśli dobrze zrozumiałem tak?

Druga sprawa: powiedzcie mi na co zwrócić uwagę przy kupnie tego diesel'a? Całe życie jeździłem benzyniakiem więc nie znam się kompletnie na tym a napewno przydadzą mi się jakieś wskazówki typu: przy ilu się załącza turbosprężarka itp

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie tak.

Trzeba pamiętać o przedlifotwym 320d (sedan/touring) 136km na pompie vp44 oraz 318d w dwóch wersjach, jedna na pompie vp44, druga na common railu (różnice widać w pojemności silnika).

Poczytaj tutaj:

viewtopic.php?f=69&t=188411

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko(chyba juz ostatnie w tym temacie) jak znosi silnik 150 diesela chiptunning tzn czy jest podatny na to i ile w granicach rozsadku/bezpieczenstwa mozna podniesc moc i co poprawia tak naprawde taka modyfikacja?

Mieszkam niedaleko Wroclawia czy jest tam jakis dobry zaklad ktory wykonuje cos takiego? I jakie sa koszta?

Opublikowano

Pompą vp44 chyba nie ma co koledze mieszać, skoro szuka 320d 150km (w compaktach to już wogóle vp44 nie było, niezależnie od rocznika czy pojemności).

Co do chipa, pogadaj z kolegą TC.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze jedno pytanko(chyba juz ostatnie w tym temacie) jak znosi silnik 150 diesela chiptunning tzn czy jest podatny na to i ile w granicach rozsadku/bezpieczenstwa mozna podniesc moc i co poprawia tak naprawde taka modyfikacja?

Mieszkam niedaleko Wroclawia czy jest tam jakis dobry zaklad ktory wykonuje cos takiego? I jakie sa koszta?

Poczytaj ten temat a będziesz wiedział więcej na temat chipa w tym silniku i gdzie go zrobić we Wrocławiu. http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=2&t=71964 --------------------------------- http://www.adt-tuning.pl/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tutaj masz ładny przykład:

viewtopic.php?f=69&t=186692

Ogólnie seria przeważnie jest mocniejsza, stąd takie wyniki można osiągnąć. Jakieś 184km/400nm raczej bez problemu, wszystko zależy od stanu silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A jaki jest koszt takiej modyfikacji? I co jest tak wlasciwie podlaczane pod silnik? Czy oni robia tylko swap mapy komputera? Nie znam sie kompletnie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jaki jest koszt takiej modyfikacji? I co jest tak wlasciwie podlaczane pod silnik? Czy oni robia tylko swap mapy komputera? Nie znam sie kompletnie

Masz wszystko opisane ze szczegółami + fotki w linku który dałem wyżej.