Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam takie pytanko do was odnośnie benzyny. Na klapce od wlewu paliwa jest napisane 91-98okt. A teraz moje pytanie, jeździł ktoś z was na benzynie 92okt??? I czy ma to jakiś szkodliwy wpływ na silnik i jakieś inne różnice w porównaniu do 95, pytam ponieważ mieszkam blisko rosji i mam dostęp do taniej benzyny 92 i zaznaczam że nie z stacji o nazwie krzak a z normalnych firmowych występujących też w polsce. Kiedyś czytałem artykuł w "Auto Świat" w którym były przeprowadzone badania na ilość oktanów w benzynie na stacjach w polsce i na 10 chyba tylko w dwóch było 95okt a tak to 93, 92 z 98 i Vpower ta sama historia. Pozdrawiam :cool2:
Opublikowano
Słuchaj 92 V8 spali w moment. Ja lałem 95 lecz spróbowałem, parę groszy więcej i leje 98. Patrzyłem i na 98 robię więcej km niż na 95. Również w pieniądzach bardziej się opłaca. Ja na Twoim miejscu bym nie kombinował tylko zalał 98 i zobaczył rezultaty :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Im mniej oktanów tym więcej mocy. U mnie na wlewie chyba napisane jest 95-98, tolerowane 92.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Im mniej oktanów tym więcej mocy.

Yyy, a nie czasem odwrotnie? :)

Jakieś silniki z grupy vaga mają coś takiego że po zalaniu lepszego paliwa delikatnie zwiększa się moc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy jednostkach wolnossących mniejsza ilość oktanów powoduje gwałtowniejsze spalanie paliwa, więc większa moc. Na forum sporo było o paliwach, wypowiadali się ludzie znający się, właśnie w ten sposób :cool2:

Polecam "szukaj" i lekturę viewtopic.php?f=72&t=94614&p=664322&hilit=oktan#p664322

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Moderatorzy
Opublikowano

Proszę sobie przeczytać ten artykuł-

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&ved=0CFcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fautokult.pl%2F2011%2F06%2F02%2Fliczba-oktanowa-a-moc-silnika&ei=1zX4T_yBEsfktQbM9IWCCw&usg=AFQjCNGmTY1qJwYD5NmdBrc02porXlMa1w

Myślę że po przeczytaniu tego artykułu wszystko się wyjaśni,i wszyscy będą lali paliwo jakie zaleca producent silnika.

Dziwię się tylko po co zakładać temat na którego odpowiedź jest ogólnie dostępna.

Polecam także lekturę w postaci instrukcji obsługi samochodu gdzie jest również napisane co i jak(strona 26 i 27).

JAKOŚĆ PALIWA

Tankować paliwo bezołowiowe

Silnik wymaga paliwa wyłącznie bezołowiowego.Można tankować paliwo o różnej liczbie oktanowej,bowiem silnik ma regulację przeciwstukową.

Silniki BMW są zaprojektowane na benzynę:

-Super plus(98 RM)

Pozwala ona na znamionowe osiągi jazdy i znamionowe zużycie paliwa.

Można również tankować benzynę:

-Super bezołowiową(95 RM)

Ma ona także oznaczenia:

DIN EN 228 albo Eurosuper.

Benzyna o najniższej jakości to:

Benzyna bezołowiowa (91 RM).

Silnik nie jest na nią zaprojektowany i proszę tankować ją tylko w wyjątkowym przypadku.

Nie tankować benzyny ołowiowej gdyż prowadzi to do trwałego uszkodzenia sondy lambda i katalizatora.

____________________________________________________________________________________________

Jakby ktoś nie miał instrukcji lub problem z niewiadomych przyczyn to napisałem.Nie pisałem na temat paliwa ołowiowego z wiadomych przyczyn.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest tak jak napisałem, do silników o naszym stopniu sprężania należy zalewać 98 lub 95 z czego 95 widoczny jest minimalny przyrost mocy.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Jest tak jak napisałem, do silników o naszym stopniu sprężania należy zalewać 98 lub 95 z czego 95 widoczny jest minimalny przyrost mocy.

Może jest jakiś przyrost, nie wiem. U mnie nie odczuwalne. Ale w moim przypadku taniej wychodzi lanie 98 choć parę groszy więcej :D

Opublikowano

lej porządne paliwo 98 najlepiej na tej samej stacji.ja kiedyś zalałem na supermakecie bo taniocha i była taka słaba jak dwudniowe piwo po otwarciu,i właczył sie tryb awaryjny,komputer pokazywał błąd kolektora wlotowego chyba.od tamtej pory tankuje 98 i nic sie nie dzieje a strachu sie najadłem i kur....y poleciały...

przychodzi facet do lekarza-panie za 59 sekund umrę lekarz na to- panie minutkę... :D

pozdro noga w chłodnicy

noga w chłodnicy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lej porządne paliwo 95 najlepiej na stacjach, gdzie kontrole paliwa są bez zarzutu: http://www.uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_pb_95,_pb_98_i_on.php

Najbezpieczniejsze są stacje dużych spółek paliwowych oraz supermarketów oczywiście. Najgorsze paliwo spotyka się na stacjach typu "pana zenka".

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
92 jest szkodliwa dla kazdego silnika ze wzgledu na to ze szybciej sie spala. Do tego samochod wiecej pali tego gowna i silnik ma gorsza kulture pracy.
Opublikowano
zmień na diesla ja mam 520d i nie narzekam ;]

Obejrzyj Moje BMW

www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=191208

Opublikowano

Super rada :duh:

Ja tankuje gaz i wiem ze sa 2 grupy ludzi, ktorzy mi powiedza gdzie w miescie jest dobry i tani gaz. Taksowkarze i instruktorzy nauki jazdy :) Ja tam sie jeszcze nie nadzialem a tankowalem nawet na mikro stacjach. U siebie tankuje zwykle w jednym miejscu i jak na razie bez wiekszych problemow. W przypadku gazu ladnie widac po filtrach czy gaz jest ok.

Opublikowano

No i tata kupił Ci samochod zebys mogl sie spinac przed kolegami i pustymi dupami;], ktorego i tak nie ogarniasz nie wydales pewnie ani zlotowki na serwis tego auta a na paliwo tez dostajesz.. a wszedzie cie pelno i spinasz ze masz 520D wow..

Opublikowano

A jak ja mam 525d to też mam się pochwalić i dawać takie "rady"??? :mad2:

To jest forum a nie "lans przed dyską"... :duh:

Do autora postu - ja bym chyba jednak nie ryzykował z tą beną 92 okt. Może się okazać, że będzie to tylko pozorna oszczędność kiedy za jakiś czas silnik zastrajkuje. Lej 95 lub 98 i będziesz miał spokojny sen.

BTW: jak masz dostęp do taniej 92okt z Rosji to poniuchaj trochę i może będziesz miał też dostęp do tańszej rosyjskiej 95/98 - to byłoby w sumie najlepsze rozwiązanie jeśli chcesz trochę zaoszczędzić.

Pzdr.

Opublikowano
ale 520 mniej pali jak 525 ;D dla tego lepij mu radze zmienic z benzyny ;] na dislu dalej dojedzie i taniej

Obejrzyj Moje BMW

www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=191208

Opublikowano
ale 520 mniej pali jak 525 ;D dla tego lepij mu radze zmienic z benzyny ;] na dislu dalej dojedzie i taniej

Podejrzewam, że nr w nicku to Twoja data urodzin a więc prawko i auto masz od niedawna kupione przez rodziców na 18nastkę.

Świadczą też Twoje wypowiedzi. Nie tylko liczy się spalanie. A w "dislu" dlaczego dojedziesz dalej? Benzyna musi odpoczywać? Z tą taniością też nie jest tak do końca. Wystarczy prześledzić forum i poczytać jak potrafi osprzęt klęknąć w dieslach co mało nie kosztuje.

A tak wogóle to temat był o benzynie o niższej zawartości oktanowej a nie takie do niczego prowadzące rozmowy.

Do autora tematu: W rosji paliwo 95-98 bo napewno takie występuje w jakiej jest cenie? Tylko 92 się opłaca kupować?

Opublikowano

Czy ja wiem czy dalej i taniej?

Moja 530D w miescie pali z klima 13,5 jest to spalanie w godzinach szczytu... co chwila swiatła,pasy itd..

Tatus kupil Ci auto a nawet nie wiesz jak sie diesel pisze... jak dla mnie jestes ograniczony umyslowo i nadajesz sie maksymalnie do TICO

Opublikowano
do rosji trzeba mieć vizę a to koszt 997zł na rok tak więc jeśli nie bierze się na handel to nici z interesu i korzyści, ja nie mam niestety czasu w zabawę w handel i do tego trzeba np kampera itp. Ja kupuję już w polsce i ceny wyglądają tak 92okt 4,1zł/l 95okt 4,4-4,5zł/l I mi tak się wydawało że lepiej dopłacić te pare zł i brać 95, poprostu myślałem że może ktoś długo ganiał na 92 i nic, tak więc wezmę 95 i tyle, pozorna oszczędność czasami wychodzi na straty, Pozdrawiam i dziękuję za rady. A do posiadaczy 520d to ropka jest po 4,1zł/l :norty:
Opublikowano
Ps: w rosji na PLN-y ropa i benza chodzi w ok 2,6-2,8zł za litr, a zimową to mają o niebo lepszą od naszej wiem to od kilku tirowców i posiadaczy diesli. :cool2:
Opublikowano
Dokładnie, w stosunku do zarobków cena paliwa u nas to tragedia :mad2: Już zamówiłem 400l 95okt:) a 92 zostawię posiadaczom łady:)
Opublikowano
Ruska ropa jest lepsza od naszej pod warunkiem że jest z Lukoil to samo tyczy benzyny,przemytnicy często kupują tańszą ze stacji pod budą a tam to można nawet na rozpuszczalnik trafić.Mieszkam blisko granicy i mam mnóstwo znajomych co wożą .Kupuję tylko od jednej osoby , płacę 4,5 za ropę i benzynę i mam 100% pewności że paliwo jest dobre. :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skąd tacy się biorą? :duh: Radzę zmień na benzynę i trochę oleju do głowy wlej.

http://tomaszewicz.com.pl/forum/thx&goodnight.gif

Temat do zamknięcia chyba.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik