Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę zamontować bagażnik na dach swojego sedana .Potrzebne są chyba jakieś relingi ale znalazłem tylko do kombi :(

Mam na dachu zaslepki w listwach,czy tam się montuje te relingi?. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie,będę wdzięczny za każdą informację.Bagażnik mam od opla zafiry ,więc chyba będzie pasował?

Wybieram się na urlop i wędki mi się nie mieszczą.

Opublikowano

Musisz kupić poprzeczne, główne belki montowane właśnie w te zaślepki w listwach przy krawędzi dachu. Dopiero do tych belek montujesz sobie już konkretne przystawki (do nart/desek, rowerów, box dachowy lub tradycyjną "kratkę" jako bagażnik).

Jak podjedziesz do jakiegoś sklepu handlującego bagażnikami to bez problemu dobiorą Ci jakieś belki do tego.

Co do tego bagażnika od Opla to nie wiem czy będzie pasował bo nie wiem jakie ona ma mocowania. Chyba, że masz na myśli sam box lub kratę bagażnikową to w takim wypadku trzeba tylko zwrócić uwagę czy on ma uchwyty na belki prostokątne czy może owalne (bo są właśnie takie 2 rodzaje belek). Te prostokątne są prostsze trochę bo do nich przystawki montuje się gwintowanymi obejmami (coś w takim stylu jakbyś antenę TV chciał do jakiejś rurki przymocować). Owalne belki mają z reguły specjalnie ukształtowaną szynę, w którą wsuwa się uchwyty do tego pasujące (więc przystawki muszą być przystosowane do takich uchwytów/szyn). Pod postem masz obrazek, który to ładnie pokazuje o co kamman. Ja mam właśnie te prostokątne, czarne belki. Na tych alu owalach widać od góry rowek/szynę, w która się wsuwa konkretne przystawki. Stopa/kit jest właśnie taki jak na tym obrazku.

Ja kupiłem swego czasu prostokątne, powlekane czarnym tworzywem belki Thule i pamiętam, że nie były to jakieś drogie rzeczy. Do tego przystawka HAKR na deski/narty i zimą smigam bez problemu (choć ten HAKR to nie rzuca na kolana bo troche zaczyna pod farbą tu i ówdzie ruda łapać, jednak trzyma w nim wszystko bez zastrzeżeń).

http://image.ceneo.pl/data/products/4877872/i-thule-bmw-serie-5-e39-96-03-bagaznik-dachowy-bazowy-stopy-753-belki-aluminiowe-861-kit-dopasowujacy-3065-wkladki-zamki-w-komplecie.jpg

Pzdr.

Opublikowano

Wielkie dzięki koledzy.Te belki z linku ,mogę takie kupić od znajomego któremu zostały z E46- ciekawe czy będzie na nie pasował box od opla,ale te boksy są chyba uniwersalne?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego, jakie mocowania ma ten box. To jego mocowania zdecydują jakie belki musisz/możesz kupić. Box może mieć 3 rodzaje mocowania:

1) pod belki kwadratowe/prostokątne - są to najczęściej wystające obejmy z nagwintowanymi końcówkami, którymi obejmujesz belkę, od dołu belki idzie blacha (względnie sztabka z jakiegoś tworzywa) i to zakręcasz nakrętkami

2) pod belki owalne - wtedy z boxu wystają najczęściej różnego rodzaju "cycki"/grzybki, które potem wsuwa się w szynę belki owalnej i tam już się to kontruje, żeby się nie przesuwało

3) pod relingi - najczęściej są to dwuczęściowe łapy, z dziurą w kształcie "karo", gdzie jedna część łapy jest ruchoma i wtedy nakłada się to na reling, ruchomą część łapy dosuwa do relingu (skręca jakąś śrubą itp) i kluczykiem blokuje w takim położeniu.

Może być też tak, że BOX nie ma żadnych mocowań tylko zunifikowane otwory na śruby i dopiero w te otwory wkręca się już konkretne mocowanie (obejmę/grzybek lub łapę na relingi).

Tak więc musisz sprawdzić box i potem już działać w kierunku konkretnego rozwiązania. Podejrzewam, że do boxu można bez problemu dokupić przejściówki/mocowania pod konkretne belki czy relingi (może nawet w zestawie z boxem coś takiego było).

Co do belek od e46 to nie wiem czy masz na myśli same belki czy belki razem ze stopą i FITem (rysunek dobrze pokazuje o co chcodzi). Większość belek mozna zamiennie montować do różnych mocowań. Różne są tylko stopy i FITy. Nie wiem jakie mocowanie w rynienkach ma e46 ale jeśli jest takie samo jak w e39 to myślę, że podejdzie bez problemu. Skoro ma to Twój znajomy to najlepiej przymierzyć czy może np jego belki nie są za krótkie żeby pomieścił się na nich rozstaw stóp/FITów pod rynienki w e39.

Pocieszające jest to, że większość tych elementów jest w pełni modyfikowalna i do większości boxów mozna dokupić różne adaptery/mocowania pod konkretne belki lub relingi zaś do belek można dokupić rózne stopy i FITy pod konretne auto więc tak czy inaczej myślę, że to dopasujesz bez problemu do swojego e39.

Pzdr.

Opublikowano

Jak zwykle szczegółowa i fachowa informacja od Manolito :cool2:

Dzięki kolego już mam relingi od e46 ori. BMW i bagażnik od opla przypasował.Gdybym umiał wstawić zdjęcie to bym pokazał :oops: ,ale całość świetnie pasowała.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Żeby nie śmiecić forum pisaniem tego samego to looknij sobie na punkt 13 regulaminu - tam masz opis jak to wrzucać i myślę, że obczaisz spokojnie o co kamman. Jeśli z czymś będziesz miał problemy to pytaj bo kto pyta, nie błądzi.

Co do bagażnika - najważniejsze, że spasował się z tym boxem od Opla. Reszta to już żaden problem.

Pzdr.