Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest trochę o takich objawach na forum ale nie pomogło mi to za bardzo dlatego założyłem nowy temat.

Gdy samochód postoi noc i jest zimny to odpala jakby nie na wszystkie cylindry, po 3-5s wszystko się normuje, w tym czasie też puści dymka. Myślałem że to świece i gdy byłem na diagnostyce to pokazało im świece, pojechałem następnego dnia na wymianę ale podpieli jeszcze raz kompa i już nie było błędu świec ale za to był błąd jakiegoś zaworka przy pompie co jest wymienne razem z pompą. przejechaliśmy się z tym mechanikiem bo chciał sprawdzić czy traci moc ale nie traci. Dodam że na ciepłym silniku odpala bez problemu. bmw mam od ponad miesiąca ale przez pierwsze dwa tygodnie nie było problemu z odpalaniem.

Ten mechanik powiedział żeby wlać dobrego paliwa i stp i że to może pomoże.

Jak myślicie w czym może być problem?

Moim zdaniem to może być albo wtrysk albo świeca raczej, bo pompa nie daje innych oznak zużycia.

Opublikowano

na moje oko to klasyczne objawy pompy. Zaczyna sie powoli a potem coraz gorzej. Słabo szukałes bo nawet na tej stronie jest temat o tym samym dokładnie że zimne auto słabo odpala.

Zmien mechaników bo skoro na dworze plus 25 w nocy a oni mysla że silnik twój używa swiec zarowych przy rozruchu to powodzenia z takimi mechanikami.

szukam
Opublikowano
tak o silnik 136KM. no niestety czeka mnie wydatek ale jak na razie muszę z tym jeździć bo kryzys;p. jakie koszty naprawy?
Opublikowano

niekiedy mi szarpnie też przy gaszeniu, może to mieć coś wspólnego z pompą?

dużo jest roboty z wyjęciem pompy?

mechanik mi powiedział że koszt pompy 2500zł, lepiej kupić nową pompe za 2500zł czy naprawiać tą za tak jak kolega wyżej pisał 350zł? mechanik nic nie wspominał o tym że można by tą naprawiać

Opublikowano
szarpanie przy gaszeniu to z starych dieslach od BMW norma :wink: Jest bardzo dużo roboty żeby ją zdemontować. Co się dzieje z tymi ludźmi???!!! Używkę VP44 trafisz w dużo niższej kasie. Pełna regeneracja to koszt ok 1200-1500zł, ale nie takie KOSMICZNE kwoty :duh: Najpierw należy poprawnie zdiagnozować czy to faktycznie nieszczelność jest powodem i dopiero zabierać się za naprawy.
Opublikowano

to jest elektro mechanik, opinie ma dobrą i nie dobrą na okolicy;p

radzicie szybko się tym zająć czy moge troche poczekać bo brak kaski narazie?.

orientuje się może ktoś gdzie mogę w kielcach taką pompe zregenerować?

Opublikowano
róznie, może jutro ci nie odpalić, a możesz tak pół roku jezdzić. Ja bym wolał jak najszybciej to zrobić żeby sobie wiekszych kłopotów nie narobić i kosztów. Dlatego widzisz jak cie bajeruje mechanik i jak wiadomo chce na tobie zarobić :)
szukam
Opublikowano
Pojawił się następny problem. jak samochód postoi tak z 7godzin albo więcej to cięzko mi go odpalić. wczoraj musiałem go na plaka rano odpalać. Mechanik powiedział że tak jakby miał spadek paliwa albo ciśnienia w układzie paliwa. Jak myślicie co to może być? Bo byłem u dwóch mechaników i ciężko im coś powiedzieć;p
Opublikowano
normalne objawy pompy. Ciepły odpala od strzała ? jesli tak to pompa się rozszczelnia czy coś takiego. Miałem to samo. Było o tym wiele tematów.
szukam
Opublikowano

a co jezeli mam podobny problem co autor postu tylko, ze w 320d cr???

odpalam po nocy i przez 3 sek tak jakby silnik kulal, czuc drgania. wyglada to podobnie do tego jak mialem spalona swiece, tzn przekaznik. tylko, ze tym razem przekazxnik i swiece mam ok. moze wtryski??? koreckcje sprawdzalem i na cieplym jest ok, na zimnym jednak widac, ze jeden sie wychyla (ok. 1,8 do 2). po rozgrzaniu wszystkie oscyluja w granicy przyzwoitosci. macie jakis typ????

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
odebrałem 4 dni temu samochód od mechanika. pompa była źle ustawiona (ktoś chyba kto sprzedawał ten samochód musiał tam grzebać) i był błąd od sterownika pompy. mechanik ustawił pompe i naprawił ten sterownik. powiedział że mechanicznie ją sprawdzał na maszynach i jest dobra. teraz odpala idealnie, jednak traci moc. byłem już na kompie i wyskoczył błąd od zmiennego konta wtrysku czyli dalej problem z tym sterownikiem od pompy chyba;p
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

niestety muszę odgrzebać temat. tak jak pisałem wcześniej w poście po odebraniu z naprawy (naprawiany był sterownik pompy wtryskowej i wymieniany wtrysk sterujący bo nierówno odpalał a na koniec już prawie w ogóle nie odpalał i jeszcze ustawiana była podobno pompa), gdy go odebrałem to odpalał idealnie ale nie było czasem mocy a po 3 tygodniach raz nie odpalił ale później znów ładnie odpalał. zaprowadziłem znów żeby coś zrobił z tą mocą to teraz jak odebrałem to moc jest ale coraz gorzej z odpalaniem a wtedy już było dobrze z odpalaniem. mógłby się ktoś co się zna trochę na tym temacie wypowiedzieć?;p

może muszę sobie wybrać albo moc albo odpalanie;p

Opublikowano

chodzi o to że już troche kasy zapłaciłem temu gościowi i dał mi on rok gwarancji na naprawe tego sterownika.

to jest duży zakład i z tego co widziałem to pare osób go polecało na tym forum.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,kolego mam ten sam problem co Ty,poradziłes sobie z tym problemem ?bo ja jak wlałem takiego środka do czyszczenia ukladu wtrysku o nazwie liqy moly to auto chodziło prawie idealnie,ale jak wyjeździłem cały bak i zalałem ponownie paliwo to problem powrócił.wiem tylko tyle że to na pewno jest cos z układem paliwowym.tylko nie wiem co czy pompa jest brudna czy wtryski leją czy sterownik jest padniety
Opublikowano
kolego u mnie jest raczej napewno problem z samym sterownikiem bo jak mi go naprawił to jakiś czas odpalał normalnie a później znów mu odwalało ale nie upalało chyba znów sterownika. a teraz raz odpali ładnie a raz nie bardzo, nie miałem czasu ostatnio żeby jechać znów do tego gościa. a Tobie radziłbym jechać do dobrego zakładu a nie do partaczy i niech Ci podepną pod kompa, sprawdzą wtryski sterownik pompy a na końcu pompe. Jeśli Ci pomógł ten środek to może masz pompe rozszczelnioną albo coś z wtryskami bo mi stp nie pomogło a nawet może gorzej było;p
Opublikowano
Powiem ci tak srodek stp to złom za 20 zł kup środek do wtrysków liqy moly za 60 zł,ja tez na poczatku kupiłem stp i zadnych zmian,ale jak zalałem http://allegro.pl/liqui-moly-diesel-system-cleaner-proline-5154-i2645149928.html i to dopiero pomoglo,moge powiedziec że objawy mi troche zmalały ale nie do konca.Kupie jeszcze raz ten srodek to moze wyczyści sie to do konca
Opublikowano
Powiem ci tak srodek stp to złom za 20 zł kup środek do wtrysków liqy moly za 60 zł,ja tez na poczatku kupiłem stp i zadnych zmian,ale jak zalałem http://allegro.pl/liqui-moly-diesel-system-cleaner-proline-5154-i2645149928.html i to dopiero pomoglo,moge powiedziec że objawy mi troche zmalały ale nie do konca.Kupie jeszcze raz ten srodek to moze wyczyści sie to do konca

Z aukcji wynika że jest to preparat do urządzenia JET CLEAN.Nic o wlewaniu do baku nie ma. A może się mylę i można go też śmiało stosować ? Wiem że silnik podłączony pod urządzenie Jet clean chodzi na samym tym ustrojstwie bez paliwa (ON) i dla tego też tak dobrze czyści, a przynajmniej tak to zachwalają...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobrze by było jakby kolega tulipan1310 wpisał jaki ma silnik, bo koledzy myślą, że na pompie, czyli m47 :roll: a ma m47n.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.