Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem. O ile w lato tego nie wyczuwałem, w zasadzie raczej mi to nie przeszkadza... ale jest to trochę dziwne.

Jak stoję na śliskim i przyspieszam, tak że tylne koła tracą przyczepność, zarzuca mi tył na prawo. Nawet jak stoję na równym.

Co może być tego przyczyną?

Podczas jazdy, auto nigdzie nie ściąga, jedzie prosto. W zasadzie tylko przy zrywaniu przyczepności to się dzieje.

Opublikowano

Moze to byc przypadek, moze to byc asfalt pochylony (najczesciej tak jest bo asfalt jest wylewany z niewielkim spadem do zewnatrz aby woda lepiej splywala), moze to byc bardziej zuzyta opona z prawej strony, moze to byc problem z geometria.

Jezeli zawiecha z tylu jest OK i geometria tez jest :cool2: to sie tym nie przejmuj.

Opublikowano

Raczej stresujące to nie jest. Chyba na letnich o ile pamiętam też mi lekko znosiło. Raczej chyba sprawa geometrii. Zdejmowałem wachacz i nie ustawiałem tego nigdy.

Ile kosztuje średnio ustawienie geomentrii i zbieżności przód/tył?

Żebym wiedział jak pojade czy chcą mnie wydoić czy nie.

Opublikowano
komputerowa 100 zł zwykła 60 zł ale podobno sie tyłu nie ustawia... przynajmniej w E 34
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
W E-36 też się tyłu nie ustawia z tego co pamiętam, również komputerowa to była, więc pewnie coś w tych granicach jak widać, zależy od warsztatu :wink:
Opublikowano
jaknajbardziej z tylu tez ustawia sie geometrie u mnie e 36 przy wiekszym dodawaniu gazu idzie na sniegu rowno oba kola boksuja ale samochod idzie prosto i tak powinno byc to ze zarzuca nie jest normalne
Opublikowano
Moim skromnym zdaniem powinienes sprawdzic czy twoja beemka nie byla wczesniej "bita"...Nie zycze ci tego,ani nikomu innemu ale to nie jest calkiem normalny objaw.Dobrze sprawdz czy napewno nie jest przekoszona i zamiast dwoch sladow nie zostawia ci np.czterech :roll:
2FST4U
Opublikowano

Witam

Mam podobna sytuacje, lecz wymienialem ostatnio stabiliztaor z tylu po prawej stronie i jeszcze nie zrobilem geometrii, mysle ze jak to zrobie bedzie ok, lecz tak jak mowil kolega wczesniej odczuwalne jest to tylko na na sliskiej powierzchni.

Pozdrawiam

B - M - W

http://img135.imageshack.us/img135/9788/160x80houseofflyingdaggers202t.jpg

Opublikowano

A koszt geometrii to od 50PLN zalezy gdzie i u kogo,

z tylu tez sie ustawia geometrie w e-36 ( mam 96 rok i tak powiedzial specjalista do ktorego sie wybieram)

pozdro

B - M - W

http://img135.imageshack.us/img135/9788/160x80houseofflyingdaggers202t.jpg

Opublikowano
hmm. może w nowszych modelach jest inna konstrukcja, nie wiem albo u mnie w 92 rok teżsie ustawia tył, niechktos mnie poprawi jesli myle się w tej kwestii, bo ta kto sobie ustawie bo usatwialem przod tylko :cool2: i jst okej a wydaje misie ze tez mam te nsam problem , ale nie wiem czy ciagle w ta samęstrone czy nie,ale chyba też w prawolatem tego nie zauważyłem :cool2: ...człowie kstaje sie nadwrazliwy, wie mpo sobie cokolwie ksie dzieje często normalnie normalnie związanego po prostu z eksploatacja , wariuję :roll2: ,pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lukas23 któś wprowadził Cię w błąd. W e36 tył jest całkowicie regulowalny niezależnie od rocznika. Jeżeli ustawiłeś tylko przód i jest nie tak to musze Cię zmartwić bo musisz ustawić najpierw tył a potem jeszcze raz przód taka jest kolejność. W każdym e36 ustawić zarówno kąt pochylania tylnich kół jak i zbierzność. To co piszecie,że ustawialiście za 50-80zł to jest zbierzność lub geometria przednich kół za kompletną geometrię przód + tył z tego co wiem ceny wachają się od 150-250zł bo z tyłem podobno jest sporo zabawy.
Opublikowano
No to ładnie nawet nie wiedziałem :mad2: , zrobie to po zimie jak nieco sie ociepli i ustawie tył też, nie miałem pojęcia , że ustawia się też zbierznośc i jakies kąty na tyle, wprowadzono mnie w błąd już nie pojade do tego warsztatu :evil: