Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeszukuje od tygodnia forum w celu znalezienia informacji dot. Nie działającej klimatyzacji i mam pytanie ale najpierw opisze mój problem: Jak naciskam guzik klimatyzacji ( płatek śniegu ) na klimatroniku to nic się nie dzieje :( temp. Ustawiam na 16 C nawiew na MAX i zero reakcji obroty się nie ruszają klima nie chłodzi jedyne co zauważyłem to dźwięk nawiewu się zmienia i to wszystko... W piątek jadę na test szczelności oraz dobicie klimatyzacji ale do tego czasu chciałem sprawdzić czy sprężarka wogólę się włącza :) Znalazłem na forum informacje aby spiąć ja na krótko z kablem od klaksonu ale pytanie jak ?? odkręciłem schowek i moim oczom ukazały się sploty kabli !! popodpinane do 3 wtyczek !! nie mam pojęcia co i jak :p Czy ktoś z forum mógłby mi to wytłumaczyć na "chłopski rozum " ?? Ogólnie wszelkie informacje się przydadzą :) łącznie z informacją czy podczas całej operacji odłączyć akumulator itp Przepraszam ale jestem zielony w dziedzinie łączenia kabli :) Najlepiej gdyby ktoś wrzucił foto. Druga sprawa znalazłem na internecie informacje aby sprawdzić ciśnienie w przewodach klimatyzacji i też tak zrobiłem, po otwarciu maski znalazłem zawór z czynnkiem chłodzącym zaraz przy podszybiu od strony pasaeżera z czarną nakrętką. po wciśnięciu śrubokrętem zaworka powietrza zaczeło uciekać czyli raczej wszystko jest szczelne ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej sam nic nie kombinuj bo możesz sobie narobić dodatkowych kosztów, jeśli jest za małe ciśnienie w układzie to sprężarka się nie uruchomi.
Opublikowano
metoda jak z jakiegoś kuzwa poloneza chociaz klimy nigdy nie miał. Sprężarke uruchomisz bez czynnika (który odpowiada za smarowanie) i zatrzesz ją i bedziesz musiał wymienić. Lepiej jedz do serwisu klimy i tyle. Ja ze swojej strony polecam serwisy które zajmują sie tylko klimatyzacjami ponieważ już jeden "mechanik" co miał maszyne mi bardziej zaszkodził niż pomógł i musiałem jechać do specjalistycznego warsztatu.
szukam
Opublikowano
Sprężarka nie wlączy się także gdy czynnika jest zbyt malo, ale jeszcze jest. Wentylator się wlącza?
Opublikowano
w inpa jak dobrze pamietam masz sterowanie kompresorem klimatyzacji i to bedzie najlepszy sposob sprawdzenia a i przy okazji sprawdzisz bledy moze cos wyjdzie
Opublikowano
nic na krótko nie spinaj. wystarczy otworzyć maske i obserwować czy sprężarka sie załączy. a nawet wystarczy posłuchać jak nie wiesz gdzie jest i jak wygląda. jedna osoba w kabinie włącza "śnieżynke" a Ty słuchasz. Jak nie odpala kompresora klimy w ogóle, to pierwsza rzecz jazda na sprawdzniee czynnika, czy jest ile jest, dobić prawidłowo. i dopiero wtedy jak nie bedzie chłodzić można kombinowac dalej.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Generalnie jest tak, że po wciśnięciu guzika klimatyzacji nie ma kompletnie żadnej reakcji :( wczoraj z kolegą sprawdzaliśmy czy coś się dzieje w silniku ( czy jest jakaś zmiana ) jak się włączy klimatyzacje i niestety czy jest włączona czy nie silnik chodzi bez zmian. Nie słychać wentylatora, obroty nie zmieniają swojego położenia oraz nie słychać charakterystycznego kliknięcia w silniku podczas włączenia klimatyzacji ( info znalezione w internecie ) Czy nasze forum ma gdzieś jakieś specjalne względy w serwisie klimatyzacji ?? Chodzi mi o jakieś zniżki etc. Oczywiście tylko Śląsk :p Jak myślicie sprawdzić wcześniej szczelność klimatyzacji ? Co prawda koszt niewielki bo 35zł ale czy konieczny ? Jak wcześniej pisałem po wciśnięciu cypelka z układu klimatyzacji zaczął uciekać czynnik więc raczej jest szczelne skoro coś tam było :)
Opublikowano
Najpierw to chyba trzeba sprawdzić czy "śnieżynka" dziala ale to praca dla elektromechanika, albo miernika w ręce
Opublikowano
Wydaje mi się, że działa bo po włączeniu zapala się lampka przy śnieżynce oraz zmienia się dźwięk dmuchawy, coś jakby zamknięcie obiegu powietrza.
Opublikowano
Dzisiaj byłem nabić klimatyzacje :) co się okazało w układzie było zero czynnika :( przed nabiciem układ został sprawdzony pod względem szczelności i wyszło, że jest ok ! zaraz po nabiciu kabina znów zamarzła :) Jestem pod wrażeniem wydajności, przy ustawieniu 21 C w kabinie jest super chłodno. Generalnie chciałbym podziękować forumowiczom, którzy "zabronili" kombinować na własną rękę przed nabiciem :) URATOWALIŚCIE moje BMW :) Gdyby ktoś szukał informacji to do bmw e46 320d wchodzi 700gr. Czynnika, Na koniec gdyby ktoś szukał dobrego serwisu to polecam Autoklinika w Katowicach jak dla mnie wielki plus za fachową i szybką obsługę ( Nabijanie ze sprawdzeniem szczelności trwało 15 min ) POZDRAWIAM
Opublikowano
W przypadku klimatyzacji krótko nie oznacza dobrze ;) Dlatego, że domyślnie powinno wytworzyć się 30min próżnię, aby ewentualną wilgoć z układu wyssać do maszyny, żeby nie musiał tego robić osuszacz, który się zużywa. Dlatego, gdy mamy do czynienia z autem, w którym nie było czynnika, lub też wymieniany został jakikolwiek element układu klimatyzacji, to dłużej oznacza lepiej! Co innego, jeśli ktoś robi coroczny serwis klimy i po odessaniu czynnika okazuje się, że brakuje jedynie 100g, to etap próżni można pominąć, bo taki układ jest na pewno szczelny, więc i żadnej wilgoci w środku się nie znajdzie. A jeśli chodzi o sprawdzanie szczelności, to automaty do klimatyzacji są w stanie stwierdzić jedynie nieszczelność tak dużą, kiedy to wytworzone podciśnienie znika w bardzo krótkim czasie np 2 min, więc ten test szczelności to w buty sobie można wsadzić ;) Najłatwiej dobić układ czynnikiem(lub innym specjalnym gazem) i wtłoczyć odpowiednią ilość oleju z kontrastem UV, uruchomić wtedy klimatyzacje na jakiś czas(godzina lub pojeździć kilka dni, zależy od nieszczelności), dopiero wtedy świecąc lampką UV widać na elementach klimatyzacji ewentualne wycieki nawet tak małe, kiedy to cały czynnik potrzebuje roku, żeby ulecieć.