Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

visco mozna latwo sprawdzic. jak jest zalaczony i ci wyje, to na postoju dajesz 2 tys obrotow przez okolo 2-3 minuty. Jak ci sie nie rozlaczy to znaczy, ze visco rzeczywiscie nawala...

A tak wogole to chlodnica napewno sprawna? Jesli tam nagromadzil sie kamien i ci ledwio ciagnie to ma prawo visco napier...ac przez caly dzien, z racji tego, ze sama chlodnica jest niewystarczajaco wydajna. Na to moze wskazywac podwyzszone cisnienie w rurze dolotowej do chlodnicy... chyba to latwo ustalic :mrgreen:

Jeszcze jedna sprawa: kup sobie termometr byle jaki, i jak zacznie ci wyc visco to zmierz temp cieczy chlodzacej. Pojezdzij troche (ale spokojnie, tak aby nie przekraczac 3 tys obrotow) i powtarzaj pomiary kilka razy. Visco sie zalacza jak temp wody osiaga 90 stopni, i powinien pracowac dopoki az zejdzie temp (mowie caly czas o temp cieczy chlodzacej a nie samego silnika) do 60 stopni. Wtedy powinien sie rozlaczyc.

I jeszcze raz ci powtarzam, zrob ten test cisnieniowy w koncu nim wyleci ci jakis przewod i staniesz na poboczu z gotujacym sie silnikiem.. nie zycze ci tego, zwlaszcza w takiej pogodzie...

• 7 lat później...
Opublikowano
Mam podobnie tylko ze mi wyje zawsze jak daje gazu kupiłem już druga viskoze i dalej to samo i nie wiem co robić macie jakiś pomysł na to . Zimny ciepły tylko gazu dam i odrazu słychać wycie :?
Opublikowano
Sam czy dobrego mechanika? Co mozna zepsuć przy montażu visko? Trzeba do tego dobrego mechanika? Odkręcić wiatrak i wkręcić nowe wisko i zamontować cały wiatrak? Chyba że są jakieś myki specjalistyczne i trzeba modły odprawiać nad zwykłym sprzęgłem bezobslugowym. Może moment dokręcania śrub jest zły.? Albo trzymać 3.5h w pionie sprzęgło zanim uruchomi się silnik :mrgreen: