Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powiedzcie mi proszę jak wygląda u Was kwestia wspomagania kierownicy. Planuję kupno ładnego egzemplarza 525D, ale wcześniej jeździłem Volkswagenami a tam wszystko działało bardzo leciutko. W tym egzemplarzu E39 który zamierzam kupić kierownica chodzi stosunkowo ciężko. Czy to jest problem ogólnie BMW, czy po prostu coś było grzebane w tym który zamierzam kupić???
Opublikowano

Ale raczej nie musisz powielać tematów. W poprzednim koledzy napisali, że takie "ciężkie" wspomaganie w E39 to normalka.

W porównaniu do innych marek rzeczywiście kierownicą kręci się ciężej ale po kilku dniach się przyzwyczaisz.

Tematów o tym było sporo :search:

Opublikowano

To normalka. Też miałem lekkie zaskoczenie kiedy w moim poprzednim, 16 letnim Audi 80 B4 kierownicą na parkingu kręciłem małym palcem u ręki a tutaj już tak łatwo nie jest. Ma to jednak swoje plusy już potem podczas jazdy (szczególnie tej trochę szybszej) ponieważ dzięki takiemu słabszemu wspomaganiu lepiej czuje się koła i auto można idealnie prowadzić w zakrętach.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niektóre e39 mają coś takiego jak servotronic, głównie chodzi o to żeby siła wspomagania była największa przy manewrach parkingowych, a ze wzrostem prędkości malała.

Porównując e39 z tym układem to wersji bez niego można wyczuć że wspomaganie lepiej chodzi z serrvotronikiem.

Jeśli to nadal za mało, można pokusić się o wsadzenie pompy wspomagania od e38, z tego co wiem są mocniejsze (większe ciśnienie).

Opublikowano

Jeśli to nadal za mało, można pokusić się o wsadzenie pompy wspomagania od e38, z tego co wiem są mocniejsze (większe ciśnienie).

dokładnie, w e38 pompa wspomagania daje 140 barów zamiast 120 barów w e39

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.