Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

http://otomoto.pl/bmw-323-C25004442.html

Widzę, że autko znów się pojawiło. Ja miałem okazję oglądnąć je jakiś miesiąc temu (wtedy jeszcze cena wywoławcza była wyższa).

Poniżej zamieszczam moje spostrzeżenia z oględzin coby zaoszczędzić innym fatygi (dotyczy stanu sprzed miesiąca). :)

Sprzedający sprawia pozytywne wrażenie - sympatyczny, komunikatywny, bez problemu zgodził się podjechać do wskazanego przeze mnie warsztatu w Krakowie. I na tym pozytywy się kończą.

Autko, niestety, "trochę" odbiega od opisu w ogłoszeniu:

1) Hamulce - przednie elastyczne przewody hamulcowe - dramat! Przegniłe! Aż żałuję, że nie spojrzałem co za "diagnosta" podbił przegląd. Dodam jeszcze, że znajomy mechanik, który oglądał auto odmówił wykonania nim jazdy testowej. Na do widzenia sprzedający usłyszał, że samochód z takimi przewodami hamulcowymi stwarza zagrożenie i należy je natychmiast wymienić. Mam nadzieję, że to zrobił.

2) Zawieszenie - przy prawym przednim wahaczu tuleja gumowa o innej charakterystyce - ktoś widocznie przyoszczędził nie tylko na oryginale, ale i na dobrym zamienniku. Do wymiany prawe przednie łożysko i ktoreś tylne (chyba lewe).

3) Lakier - gołym okiem widać, że występuje kilka odcieni (na srebrnym to dobrze widać - porównajcie choćby prawe drzwi kierowcy i pasażera). Maska lakierowana przez jakiegoś amatora - porobił zacieki. Nie ma co gonić z miernikiem lakieru, bo gołym okiem widać, że nie raz odwiedzało lakiernika.

4) Buda - przedni pas kiepsko poskładany - reflektory cofnięte (symetrycznie, dla estetyki pewnie :) ).

Mało który plastik ma oryginalne zaczepy. Większość mocowana na wkręty, a nawet na piankę budowlaną (serio - polecam zbadanie spodu nadwozia pod lewymi tylnymi drzwiami).

5) Silnik - popychacze krzyczą o wymianę na nowe! Silnik był eksploatowany na półsyntetyku, bo... tak doradził sprzedawca w sklepie. :shock: Olej w momencie oględzin był już mocno przechodzony. Okolice chłodnicy zarzygane płynem.

Podsumowanie: auto wymęczone, naprawiane metodą oszczędnościową "w stodole". Moim zdaniem egzemplarz dla hobbysty, który to kupi za 10k, dołoży 3-5 i dopiero będzie się cieszył bawarką. Na pewno nie jest to auto niewymagające wkładu finansowego.

Dane pojazdu

Art. Wartość

Numer podwozia WBAAM31000JD57858

Kod typu AM31

Typ 323I (EUR)

Typoszereg E E46 (4)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M52/TU

Pojemność skokowa 2.50

Moc 125

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor TITANSILBER METALLIC (354)

Tapicerka STOFF FLOCK RAUTE/ANTHRAZIT (E3AT)

Data prod. 1998-10-14

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S279A LM RAEDER/STERNSPEICHE 45 Obr. BMW, st. le. nie zd. do j. po uszk.

S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa

S411A FENSTERHEBER,ELEKTRISCH VORN/HINTEN Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S438A EDELHOLZAUSFUEHRUNG Wersja z drewna szlachetnego

S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)

S672A CD WECHSLER 6-FACH Zmieniarka CD na 6 płyt CD

S855A SPRACHVERSION ITALIENISCH Wersja językowa, włoski

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S877A UEBERKREUZBEDIENUNG ENTFALL Brak obsługi krzyżowej

S884A ITALIENISCH/BETRIEBSANL./SERVICEH. Instrukcja obsługi, jęz. włoski

S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Brak konserwacji pokrycia zewn.

S928A REIFENSTEUERUNG Sterowanie opon

Wyposażenie seryjne

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy

S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku

Edytowane przez staszek
Opublikowano

Swietnie że opisałes stan techniczny auta, przyda sie to dla innych zainteresowanych.

Od siebie mogę tylko dodać, że auto sprzedawane jest za takie grosze, że wiadomo już po cenie, że auto bedzie wymagac sporych inwestycji. Jest to cena jak za mocno wymęczone i gołe 318i. Także moze to byc nauczka dla innych, że za tyle nie kupi się dobrego e46. A juz na pewno nie wersję z silnikiem R6.

Dodam od siebie, że auto ma pomalowane na około listwy, czego raczej mieć nie powinno. Po prostu lakiernik sie rozpędzil jak malował auto.

Do tego ma wyswietloną kropkę po "km" na liczniku kilometrów - wg tego co czytałem na forum świadczy to, że ktos mało profesjonalnie grzebał coś przy liczniku.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może opisy mu się pomyliły :mad2: szok :shock:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Od siebie mogę tylko dodać, że auto sprzedawane jest za takie grosze, że wiadomo już po cenie, że auto bedzie wymagac sporych inwestycji. Jest to cena jak za mocno wymęczone i gołe 318i. Także moze to byc nauczka dla innych, że za tyle nie kupi się dobrego e46. A juz na pewno nie wersję z silnikiem R6.

O ile pamiętam, początkowo (tj. 1.5 miesiąca temu) gość chciał 15600 PLN, potem stopniowo schodził, a teraz zadowoliłby się 12700. Bądźmy szczerzy, gdyby stan faktyczny odpowiadał opisowi, to za tę cenę autko sprzedałoby się w kilka godzin maksymalnie.

Do tego ma wyswietloną kropkę po "km" na liczniku kilometrów - wg tego co czytałem na forum świadczy to, że ktos mało profesjonalnie grzebał coś przy liczniku.

Ktoś może potwierdzić z tą kropką? Jestem na kupnie E46 i każda tego typu informacja jest przydatna.

Parę rzeczy jeszcze mi się przypomniało i uzupełniłem opis w pierwszym poście.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potwierdzam kropkę przy nieudolnym cofnięciu licznika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja miałem taką sytuację w E46 że nawalił mi moduł świateł i mechanik go wymienił i pojawiła się kropka za "km" tak że nie zawsze musi to być związane z cofaniem licznika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie wyjątek potwierdzający regułę :lol: ale masz rację, też tak mogło być.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

A ja miałem taką sytuację w E46 że nawalił mi moduł świateł i mechanik go wymienił i pojawiła się kropka za "km" tak że nie zawsze musi to być związane z cofaniem licznika.

Moze w module świateł tez zapisuje sie przebieg? Zastąpienie modułu nieoryginalnym powoduje niezgodność miedzy róznymi miejscami, gdzie zapisany jest przebieg i wtedy wywala tę kropkę.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Moze w module świateł tez zapisuje sie przebieg? Zastąpienie modułu nieoryginalnym powoduje niezgodność miedzy róznymi miejscami, gdzie zapisany jest przebieg i wtedy wywala tę kropkę.

Tak, moduł świateł też zapisuje przebieg, kumpel miał taki sam problem jak Guzior2, po wymianie padniętego modułu świateł pojawiła się ta kropka. Ale w tym wypadku, patrząc na wymęczenie auta obstawiam nieudolne cofnięcie licznika - choć oczywiście niekoniecznie musiał to robić obecny właściciel.

Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano
Drodzy czytelnicy przecież to rodzynek jakich wiele próbuje się sprzedać, ale TEN został wychwycony ...................... :norty: .