Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem nowy na tym forum BMW wiec czesc.

Od razu przechodzę do sprawy.

http://wstaw.org/m/2012/07/03/2406719491_jpg_300x300_q85.jpg

Podczas ruszania (w przód i w tył) słychać jest metaliczny, taki "rurowy" dźwięk pochodzący dokładnie z miejsca zaznaczonego na zdjęciu. Dźwięk trochę przypomina ocieranie rury wydechowej o wał ale oczywiście jest to niemożliwe. Miejsce tego hałasu pochodzi z wnętrza wału i sprawdził mi to mechanik stetoskopem:) Oprócz tego podczas jazdy nie ma żadnych innych dolegliwości, tylko własnie podczas przeciążeń czyli ruszanie i czasem redukcje.

Dodam jeszcze zaczęło mi (a przynajmniej mniej więcej wtedy) się tak dziać po tym jak kiedyś lekko podczas cofania uderzyłem rurą wydechową o w wysoki krawężnik. Jednak jeszcze raz zaznaczam ze dźwięk nie ma nic wspólnego z układem wydechowym. Już prędzej myślałem ze może podczas tego lekkiego uderzenia poprzez cały wydech przestawiłem lekko silnik na poduszczę jednak mechanik przeglądnął wszystkie poduszki i nie ma tam żadnych większych nieprawidłowości.

I tu moje pytanie, co to może być. Na pewno nie krzyżak, bardziej jakiś ten frez który jest w środku wału ale czy da się z tym coś zrobić? Smarować, toczyć albo coś takiego? Mechanik, choć dość profesjonalny to, tylko posprawdzał luzy, przesmarował, lekko dokręcił śrubę która znajduje się wśrodku tego zaznaczonego krzyżaka bo ona i tak byla juz mocno zakrecona i rozłożył ramiona. Co jeszcze??

Dzięki za jakąś pomoc bo pokończyły mi się pomysł. Wymiana na nowy to za duzy wydatek a używka to nigdy człowiek nie wie na co trafi na tym alleg..

Opublikowano
Wydaje mi się że tak bo sam dzwięk nie pochodzi bezposrednio z niej (choc nie jest tak łatwo określić z kąd dokladnie pochodzi) tylko tak jak by z wnętrza wału tuż obok (na prawo od podpory na zdjeciu). Troche podejżewam miejsce gdzie cińsza częsc wału wchodzi w grubszą ale przecież to jest na stałe wiec co by tam miało pracować i skrzypieć. Za co wogole jest odpowiedzialna ta śruba w środku krzyżaka (na lewo od podpory przy samej czerwonej lini którą narysowalem)?
Opublikowano
Witam kolego ,metaliczny dzwiek to 99%moze byc krzyzak poprostu zbieg okolicznosci z uderzeniem tym wydechem ja bym go wymienił .Jeszcze sprawdz reszte moze którys inny tak wali i przenosi dzwiek najlepiej na kanale szarpnieciami do przodu do tyłu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przerabialem temat walu u siebie,mialem luzy na krzyzakach a objawy tego byly wibraceje i stuki,wymienilem wal i po klopocie.
Opublikowano

No włąsnie sprawdzałem na kanale przy użyciu lekarskich słuchawek i nie da sie dokladnie okreslic z kąd pochodzi dzwiek dlatego zaznaczylem ogolnie kółkiem bo mniej wiecej z tamtąd. Tak jak pisalem oprocz takiego specyficznego dzwieku (jak by rura wydechowa pocierała się o krecący wał - co jest oczywiscie niemozliwe ale tak brzmi) nie ma żadnych ukań, wibracji ani zauważalnych luzów podczas jazdy.

Mam jeszcze jedno pytanie zwiazane z tym krzyżakiem. Czy jego sie smaruje pod cisnieniem towotem?? bo jak szukalem nowego na allegro to tam w zestawie na zdjeciu jest krzyżak i taka mała jak by kalamitka do podlaczania towociarki ale jak mialem auto na wyciągu i się przygladalem w srodek do krzyżaka na wale to nie widzialem tam nic takiego. Może poprostu mam tam sucho i wystarczy przesmarowac ten krzyżak pod cisnieniem i po sprawie? Ja go co prawda psiknolem profilaktycznie WD40 no ale bez jaj, WD a smarowanie pod ciśnieniem to troche co innego.

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżę temat

Także czasami , nie zawsze, podczas ruszania tylko z 1 biegu słychać takie wibracje podczas puszczania sprzęgła na tylnej osi.

Piszecie że może być to krzyżak. Chodzi o ten krzyżak wewnętrzny wału? Da sie tylko go wymienić czy lepiej kupić drugi wał? Tylko że ciężko chyba kupić dobrą używkę a nowy to chyba nierealne marzenie...