Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Posiadam BMW E46 320d 2003rok i mam zamiar wymienić świece żarowe. Zastanawiam się nad NGK, Beru lub Bosch. A więc co wybrać najlepiej, jakie jest wasze zdanie ??? :)

Opublikowano
Witam!!!

Posiadam BMW E46 320d 2003rok i mam zamiar wymienić świece żarowe. Zastanawiam się nad NGK, Beru lub Bosch. A więc co wybrać najlepiej, jakie jest wasze zdanie ??? :)

Bosch. Tylko pamiętaj zeby sprawdzić czy potrzebujesz 6volt czy 12volt :D . Bo później będziesz się bujał po elektromechanikach, aż ktos dojdzie do prawdy :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Które byś nie wybrał to będą dobre, Beru idą na pierwszy montaż.
Opublikowano

Beru ostatnio w minioną sobotę wyciągałem z E90 i w zasadzie aktualnie takie bym sugerował :wink: .

P.S. Klapki już wywalone z kolektora (przy jednej robocie warto to ogarnąć)?

Opublikowano
Mam BERU...swiece wysztkie beda ok...Ale radze nie urwac zadnej!!! WD40 i raz w lewo raz w prawo krecic. Jak nie idzie lepiej nie wykreca i zostawic jedna stara. Mi sie udalo ale byli tacy co mieli mniej szczescia.
Opublikowano
jakie znowu wd :D zdejmij wszystkie zbedne plastiki jakie tylko są konieczne przy wymianie swiec, włacz sobie test 7 czyli temperature silnika, jedz daj w palnik az bedzie 90 stopni, wróc i szybko wykreć swiece (zanim silnik sie ostudzi) bez zadnych problemów, zalewań wd40 itp. zabiegom.
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co to za tytuł wątku?! Jak ktoś ma później to znaleźć? A chodzi o świece :mad2:

viewtopic.php?f=69&t=117886

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
a przed montażem nowy pastą miedzianą nowe świece po gwincie przesmaruj

Nie smaruje się świec smarem miedziowym bo koroduje z aluminiowa głowicą. Są do tego specjalne smary np beru za 30 złotych

Opublikowano

NGK albo BERU. Przed odkrecaniem zalej swiece stare penetratorem jakims (nawet producenci swiec zalecaja). Od biedy WD.

Rob to na cieplym silniku i jak wkladasz swiece to pasta ceramiczna jak do wtryskow. Zadnych smarow miedzianych.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jakie znowu wd :D zdejmij wszystkie zbedne plastiki jakie tylko są konieczne przy wymianie swiec, włacz sobie test 7 czyli temperature silnika, jedz daj w palnik az bedzie 90 stopni, wróc i szybko wykreć swiece (zanim silnik sie ostudzi) bez zadnych problemów, zalewań wd40 itp. zabiegom.

A to ciekawe... kiedyś mechanik przy odkręcaniu świecy zapłonowej, ukręcił ją.

Majster chcał, żebym zapłacił za usługę wykręcania tego, co pozostało w głowicy.

Wcześniej sam chciałem wykręcić tę świecę, ale nie jedną świecę w życiu wykręcałem i wiem przy jakiej sile powinna się odkręcić.

Pojechałem więc tam, gdzie mi zakładano świece.

Silnik był dość gorący, bo to było latem, więc niby była moja wina, że dopuściłem do tego, że mechanik wykręcał mi na gorąco. :mad2:

A tak na marginesie, to ten mechanik powinien pracować przy montażu resorów wagonowych, a nie w warsztacie samochodowym. Widziałem jak dokręcał wcześniej moje (i pewnie nie tylko moje) świece... :mad2:

Dlatego tak zastanawiam się, czy to dobry pomysł wykręcać świece na gorąco. Mimo że żarowe.

Niewiele myśląc, materiał po to się podgrzewa, by go uplastycznić, zgiąć. W tym wypadku świeca po nagrzaniu raczej nie twardnieje, a mięknie, rozszerza swoją objętość. Głowica aluminiowa też się nagrzewa i rozszerza. Bardziej zaciska świecę, czy cokolwiek tam jest. No, chyba że czegoś nie wiem...

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.