Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstepie chcialbym sie przywitac.

Niedawno stalem sie posiadaczem x3 2.0d 2007r. 129kkm.

Jako ze to moje pierwsze auto ze smiglem na masce mam pare pytan ;)

Jakie MAX obroty uzyskuje silnik 2.0D?

Bo jak przycisne do dechy na postoju to max 4000rpm a czerwone pole jest chyba na 5100okolo - cos chyba nie tak???

1. Czy jak ma rure prosta i jest z 2007r to na pewno ma DPF?Moze po VIN gdzies na necie sprawdzic?

2. Czy da sie jakos DPF sprawdzic na kompie? Czy jak sie cos z nim dzieje to sa jakies bledy?

Bo czasem zdazylo sie ze auto nie mialo odejscia i mocy brak byl przez chwile i zapalila sie kontrolka check engine.

Sprawdzalem na INPA - nr bledu napisze za chwile - byl tylko jeden blad.

3. Czy da sie kupic modul LED do swiatel postojowych tyl na klape?

Bo mi nie swieci tylne postojowe na klapie. Zaswieci sie na 10-15s i gasnie.

Chyba ze dam do elektronika - raptem 3diody smd + dwa tranzystory, juz rozbieralem.

4. Dopadl mnie oczywiscie problem z XDrive i slawetna zebatka od napedu reduktora.

Rozebralem ale jest wytarta na okolo 60% obwodu.

Obrocilem, pomoglo. Kontrolki zgasly ale potrafia sie czasem jeszcze zalaczyc niestety wiec czasem naped na przod nie dziala.

Pytanie - idzie gdzies kupic sama ta zebatke plastikowa? Bo mysle ze jak nie to moze by ja wykonac z bronzu, moge to zrobic sam ale jak ktos sprzedaje na necie to wole kupic.

Tak sie robi przekladnie slimakowe - stal+bronz - sam zachodze w glowe DLACZEGO bmw stosuje tam plastik - to zakrawa na sabotaz.....

Bo 1000eur za caly silownik to lekka porazka.

5. Jaki olej lac do silnika? Taki co spelnia norme BMW LL04? Myslalem o Vavoline?

6. Czy wymieniac olej w skrzyni automat? Jak zajrzalem na skrzynie to jest zolta naklejka - ze olej jest LIFETIME....

7. Co jeszcze ew. wymienic poza: olej+filtry, filtr paliwa?

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano

Kolego po pierwsze to poczytaj to forum i poszukaj tych odpowiedzi :-)

4000 obr na postoju to max i tak ma być, a co chcesz skatować swój silnik !!!!!

1. Na pewno masz DPF

2. Da się sprawdzić na kompie i nawet serwisowo dopalić. Od DPF Check Engine się nie włącza widać masz inny problem, dobra diagnostykę polecam.

3. jak świeca to przyczyna nie w diodach lecz gdzie indziej - diagnostyka kompem

4. Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie wiec nie wiem o co kaman, szukać może dostaniesz sama zębatkę.\

5. Też sam sobie odpowiedziałeś!

6. To zależy ile masz nalatane i zależy czy coś z skrzynią się dzieje.

7. Odmę, wyczyścić EGR, filtr kabinowy, sprawdzić poziom płynu w wspomaganiu i sprawdzić kiedy był wymieniany płyn hamulcowy

Opublikowano

Witam,

Nie no forum czytalem ale to pierwsze bmw wiec czasami nachodza watpliwosci.

Dzieki za odpowiedz o max obrotach - pytam bo w tdi kreci sie do 5000 na postoju czyli do czerwonego pola normalnie.

W sumie to w tym bmw nawet podczas jazdy nie kreci sie do czerwonego nigdy - max to 4200rpm - nadal watpie czy tak ma byc?

Przeciez po cos to czerwone pole jest.

A ja nie chce skatowac silnika tylko czytalem gdzies ze jak DPF ma klopoty to silnik moze nie wkrecac sie na max obroty....

A to ponoc dopiero poczatek problemow, ropa w oleju itd....

Ze skrzynia wszystko oki, przelancza normalnie i nie ma nic niepokojacego. Ale pytam bo prewencja to lepsze niz pozniejsza naprawa.

Auto ma na 100% te 129000km

Dzieki za info z ta odma i egr.

Plyn ham. na pewno nie byl wymieniany wiec pewnie tez do wymiany.

Problem w tym ze nie znam zadnego dobrego warsztatu od bmw w mojej okolicy :(

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
Kolego sprawdź dobrze auto na komputerze, w dziale diagnostyka poszukaj kogoś w swojej okolicy kto się zna na autach i dobrze ci zdiagnozuje auto.
Opublikowano

Nie mamy nawet kogo ci polecić bo brak info jaka okolica cię interesuje a jasnowidzów brak :D :D

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Nie mamy nawet kogo ci polecić bo brak info jaka okolica cię interesuje a jasnowidzów brak :D :D

Sorki ;)

Mielec - Podkarpacie

Ponoc jakis macher jest w Sandomierzu czy jakos tak co tylko bmw robi - ponoc dobry.

Tak mi mowil jeden koles jak chcialem kupic X5 kiedys....

Darek