Skocz do zawartości

bmw e34 520i v24 wskazania sondy lambda

marecki820128

Rekomendowane odpowiedzi

Zwykły miernik i prześwietl kable. Ustaw na pomiar diód, jedną sondę daj do kabla przy sondzie, a drugą np przy wtyczce. Jak zapiszczy to znaczy, że kabel ok.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

• Zasłużeni forumowicze
Uszkodzony przekaznik grzałki sondy,małe ciśnienie paliwa,zatkany filtr paliwa,lewe powietrze,zaniżający przepływomierz(najbardziej prawdopodobne).
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze
To że napięcie jest na przepływomierzu to jeszcze nic nie znaczy.Odłącz przepływke i zobacz co pokaże sonda.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

To już nic nie kumam. Ta sama sonda podpięta pod inne auto oscyluje ładnie (0.1-0.9v). Czyżby uwalony komp a może coś z instalacją? Jak to sprawdzić bo już mi ręce opadają....

Co to znaczy?? Wykręciłeś sondę ze swojej buni i przłożyłeś w inne auto?? Jak zachowuje się silnik?? Szarpie, nie ciągnie jak trzeba, przerywa?? Nie zabardzo wiem na czym polega twój problem, jeżeli silnik pracuje normalnie to po kiego szukac problemu??

Kolego gdyby chodziło normalnie to bym tam nie lazł... Ma takie odpały że raz chodzi dobrze a raz nie może się uciągnąć, jakby tam był silnik od malacza albo jeszcze gorzej. Dusi się zalewa i strzela. Na kompie pokazuje tylko że sonda stoi ale tez nie za każdym razem. Jak coś tam zaskoczy że ta sonda chodzi to po resecie kompa na początku trzyma napięcie 0.60v po to żeby zejść stopniowo do 0.22v (ok 5min to trwa) a potem już śmiga w pełnym zakresie. Kable sprawdzone, podmienione sondy, przepływka, i komp ale dalej nic....

No więc w tyule trzeba było napisać, że źle silnik pracuje i sonda, to odrazu byłoby wiadomo.

Kolego sympatyczny najdalej 2-3 miesiące temu nazad, miałem dosłownie takie same problemy. Opisane w moim poście, z jakies 4 tematy poniżej twojego. Sprawcą tych niedomagań zapewne jest sonda lambda. Podczas eksploatacji auta sonda lambda "starzeje się" co wpływa na jej zwolnioną pracę lub tak jak moja w pewnym momencie dochodzi do końca swojego żywota. Jezeli chodzi o sondy lambda i jej żywotność to zakres okolo 100k km. ale z tym też bywa różnie. Nowa sonda powinna pokazywać wartości 0,1V lub 1,0V. Napięcie albo jest albo go nie ma i jest to sygnał dla komputera na to żeby wzbogacić albo zubożyć mieszankę. Moja prawie ciągle pokazywała 0,5V co nie dawało możliwości dla kompa na regulację składu mieszanki (samochód raz chodził wmiarę a raz wogóle, w sumie to wogóle nie było dobrze). Wymiana sondy załatwiła sprawę. Jak ją sprawdziłem?? Jesteś ciekawy to odpisz a przedstawię w skrócie jak to zrobiłem, a właściwie mój brat.