Skocz do zawartości

E46 328Ci Jaki Olej do silnika,skrzyni,tylnego mostu,filtry.

LowRider150

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - niedługo będę miał u Siebie 328Ci z 1999 roku z przebiegiem 187 000 km i zastanawiam się jakim olejem zalać silnik i ile tego oleju zakupić,także chciał bym wymienić olej od razu w skrzyni i tylnym moście . Bardzo prosił bym o porady co do ilości oleju no i jakiego producenta wybrać . Do Mitsubishi Eclipse lałem Valvoline 10W40, byłem zawsze zadowolony z tego oleju . Rozumiem,że np gdybym znalazł gdzieś jakąś informacje jakim olejem jest teraz autko zalane , mam wlać to samo ?

Dodatkowo, chciał bym wiedzieć ,jakie filtry wymienić zaraz po kupnie oraz jakie ET felg jest najbardziej odpowiednie dla E46 Coupe ponieważ zostały mi po Eclipse ładne felgi z odsadzeniem 42,będę musiał kupić dystanse żeby te koła założyć bo nie pasuje mi rozstaw śrub ( Eclipse 5x114,3)

http://www.castrol.com/castrol/iframe.do?categoryId=9033152&contentId=7060743 ,nie polecam innego oleju niz castrol, ja sprzedawałem części w bosch serwis i między innymi filtry i oleje, nie zawsze polecałem boscha bo najlepszy nie jest, za to w bmw widżę takie marki jak knecht lub mahle do swojej buńki 320d z 250 000 km leję edge 5w30 jest drogi więc tym razem wleję 5w40 ale tylko castrol, nawet gdy przeciągniesz przebieg o kilka tysięcy kilometrów silnik i tak silnik jest czysty(pod pokrywą zaworów) a np. z mobilem1 miałem przypadek w jakims oplu wytworzył sie smar który zapchał kanały przez co auto straciło cisnienie oleju.a poza tym wydaje mi sie, że castrol jest dedykowany dla BMW wiec nie ma co cudować:)Co do filtrów to widzę taki zestaw: filtr Powietrza bosch(jakość do ceny),filtr paliwka bosch(jakość do ceny), f. oleju Knecht lub Mahle(lepsza bibuła) a kabiniówka najtańszego chińczyka byle by tylko trampkami nie walił (w polsce brudno i kurzy sie wszędzie lepiej częściej zmienić a taniej)

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Zabawne bo ja słyszałem że Castrol pozostawia po sobie sporo szlamu, z własnego doświadczenia wiem że silnik na nim głośniej pracuje i więcej go ubywa, nie pisze że jest zły ale uważam że jest sporo lepszych marek olejowych np. Motul, LM, Valvoline a filtry polecam MANN lub KNECHT.

• Zasłużeni forumowicze
Ja mam 328 (jeszcze sie nie sprzedala :d) do silnika lej koniecznie 5w30 np valvoline. Te silniki maja jezdzic na olejach Xw30 Ja u siebie jezdze na oleju Kroon - pewnie i tak nikt go nie zna ale ja jestem zadowolony z niego. Do skrzyni i mostu kupowałem oryginal w aso, tak samo filtry zamiast myslec i kombinowac o filtrach jaki co i gdzie najlepiej kup oryginaly tym bardziej że np filtr paliwa zmienia sie raz na hoho. Kabinowy kup faktycznie tani bo szybko sie brudzi. Ja mam na liczniku 203 kkm i w zeszlym roku robilem plukanie silnika po czym znow zalalem go tym kroonem i motor smiga miodowo.

🙃🙃

Dużo własnie pozytywnych opinii słyszałem o Valvoline VR1 0W50 ,ale też w książce czytałem o XW30 więc takiego będę z Valvoline szukał - natomiast filtr oleju zamówiłem Bosch - 27 zł, filtr powietrza kupiłem Filtrona 28 zł ,zamówiłem także świece zapłonowe Bosch .

Możecie mi powiedzieć jeszcze ile oleju wchodzi do 328 ?

Niebawem uruchomię temat o autku jak je wyczyszczę ;)

Dzięki ;)

Ale w dalszym ciągu nie wiem co kupić - Valvoline VR1 Racing 5W50 7l jest http://allegro.pl/valvoline-vr1-racing-5w50-7l-kurier-certyfikat-i2399456985.html w korzystnej cenie ,ale to 5W50 a nie 0W30

Natomiast 0w30 jest ale do castrola nie mam zaufania i ciągle słyszę różne opinie, a to że syf albo znów że ok , i sam nie wiem co wybrać - http://allegro.pl/fst-castrol-edge-0w30-4l-505-00-ll04-filtry-gratis-i2453513673.html tutaj cenowo też ok...

Doradźcie , czy Castrol 0W30 będzie oks...

• Zasłużeni forumowicze
Zalecane sa XW30 najlepiej 5w30 poniewaz 0 jest rzadszy i jak mi to powiedzial mechanik kiedys po dluzszym postoju splywa z klawiatury i przy pierwszym starcie nie ma takiego smarowania jak 5. Dziwie sie sie jednak wziales castrola zamiast valvoline. No ale twoja brocha ;)

🙃🙃

Zwyczajnie uderzyłem po poradę do mechanika do którego oddaje każde swoje auto i jest zadowolony z Castrola,cenowo jest podobnie z Valvoline ,a czy spływa z klawiatury.... Zobaczymy ,nigdy nie startuję od razu po odpaleniu auta tylko gdzieś po minucie więc smarowanie powinno być ok.

• Zasłużeni forumowicze

A jakie macie opinie o olejach BMW bo są dostępne w fajnych cenach np http://moto.allegro.pl/oryginalny-olej-bmw-quality-longlife-04-5w-30-1l-i2429369193.html

W butelkach ori BMW jest Castrol pod warunkiem że z pewnego źródła.