Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawiasem mówiąc to ja tu jakiejś bardzo niebezpiecznej jazdy nie widzę. Polacy jeżdżą jak cioty lewym pasem i środkiem, wszyscy w tym samym tempie. Tu bym widział problem a nie w tym kolesiu. Miał pecha, że mu akurat chłopaki z kamerą na ogonie usiedli czym pewnie go jeszcze mocniej zmotywowali, bo co mu będzie jakaś Octavia czy Mondeo fikać. :D
Opublikowano

W Trójmieście to dopiero jeżdżą lewym pasem :mad2:

W sumie to powoli się przyzwyczajam: jadę lewym, omijam prawym i wracam na lewy.

A jak ktoś zamula na prawym to się wkurzam że na lewy nie zjedzie :cool2:

Nieraz jest korek wszyscy stoją na lewym i środkowym a prawym można dwa skrzyżowania przejechać bo pusty stoi nieraz to własnym oczom już nie wierzę jak można być tak nie kumatym na drodze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jest w całej Polsce. Niestety jest to wynik naśladownictwa. Młodzi kierowcy od początku obserwują zachowania na drodze innych i w krew im to wchodzi. A to tworzenie się na jednym pasie kilometrowego korka gdy jest zwężenie z dwóch pasów, to jest dopiero polska masakra. A jak podjedziesz jak biały człowiek do samego końca pustym pasem to nikt cię nie wpuści, bo wezmą cię za cwaniaka. Ten kraj jest chory w każdym calu niestety.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W Trójmieście to dopiero jeżdżą lewym pasem :mad2:

W sumie to powoli się przyzwyczajam: jadę lewym, omijam prawym i wracam na lewy.

A jak ktoś zamula na prawym to się wkurzam że na lewy nie zjedzie :cool2:

Nieraz jest korek wszyscy stoją na lewym i środkowym a prawym można dwa skrzyżowania przejechać bo pusty stoi nieraz to własnym oczom już nie wierzę jak można być tak nie kumatym na drodze.

Do jasnej cholery widzę że coraz więcej ludzi dostrzega ze prawym pasem można omijać korki:/ skończą się szybkie dojazdy do pracy...

ps. co do lewych pasów gdy te się w pewnym momencie kończą, doświadczyłem ostatnio niezbyt miłego doświadczenia wracając z weekendu spędzonego w Zakopanem. A mianowicie (jak ktoś jechał to wie jakie tworzą się korki na zakopiance) są 2 pasy (lewy po jakimś kilometrze łączy się z prawym) korek niemiłosierny, lewy pas wolny więc zjeżdżam na niego jadę do końca strzałek wskazujących zjazd na prawy pas i tu spotyka mnie nie miła niespodzianka.

Nie mówię o wulgarnych wypowiedziach przez CB czy też próbach zajechania drogi przez tirowców ale o sam fakt że nikt nie chce po ludzku wpuścić na pas jazdy.

Nie wiem skąd ludzie odbierają ten fakt jako próbę cwaniactwa itp. lewy pas na tym odcinku ma przeszło kilometr długości, gdyby za przeproszeniem jeden baran z drugim zajęli po równo oba pasy korek skróciłby się o kilometr (wiadomo optycznie).

Z takich drogowych goryczy na drogach w naszym kraju irytujący jest fakt jazdy lewym pasem na autostradzie. Baaa jazda trzema pasami (A4) z tą sama prędkością tak że najlepiej mijając awaryjnym, bo jeden z drugim będzie dbać o twoje bezpieczeństwo byś nie przekroczył 140 km/h.

Byłem w kilku krajach zachodnich jeżdżąc samochodem i z obserwacji moich wynika że tam owszem duża część społeczeństwa jeździ przepisowo (tyczy się to prędkości) natomiast wszyscy przepisowo trzymają się prawego pasa. Bo do cholery po kiego grzyba blokować sąsiedni pas jak jadę z tą sama prędkością co ten przede mną?

Pamiętajmy że nigdy nie wiemy czemu komuś w danej chwili się spieszy, być może czasem są to bardzo ważne sytuacje dla danego kierowcy i (niestety) musi troszke szybciej jechać. Nam korona chyba nie spadnie jak go puścimy.

ps. Nie chce już wspominać o burakach blokujących skrzyżowania bo przy nich to białej gorączki można dostać.

Ps2. Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem ale tak mnie wzięło by się wam wyżalić:)

ps3. Ten Pan z filmiku w momencie wyprzedzania dostawczaka na centymetry się chyba zmieścił:)

ps4. Z reguły jeżdżę prawym pasem, wożę 8 miesięcznego synka także nie świruje...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo to Polska i Polacy drogi kolego. :) U nas wszystko jest odwrotnie niż w normalnych krajach. Co najzabawniejsze ludzie tacy jak Ty albo ja, którzy skrytykują nasz genialny naród, najczęściej przez prawdziwych "patriotów"(patriota w tym wypadku to ten, który do bagna się przyzwyczaił i świetnie się tu czuje) zostaną nazwani idiotami, burakami, żydami i każą nam wypier... z tego kraju jak nam się nie podoba. :)