Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam - czy nie bedzie glupial abs jak do przodu zaloze 225/50/17 a na tyl 235/45/17 roznica jest na srednicy 13.5 mm a procentowo: 2.06 %

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podczepię się pod temat.

E46 330xd

Pytanie, czy jak zostawię z przodu felgi o szerokości 7 cali z gumami 205/50 17, a na tył dam felgi o szerokości 8 cali i założę takie same gumy 205/50 17 to będzie ok?

Podejrzewam, że opony na szerszych felgach inaczej się ułożą, będzie inna średnica kół i to nie będzie dobre dla napędu xd, ale może się mylę.

Druga opcja. Zostawić przód j.w. a na tył dać gumy 225/45 17 również na feldze 8 (różnica ok 2mm średnicy koła).

Jaki to będzie miało wpływ na napęd xd, która opcja jest lepsza?

Wiem, że najlepiej jakby wszystkie koła były takie same, ale zniszczyłem jedną felgę i nie mogę nigdzie dostać w takim wzorze o szerokości 7, znalazłem identyczne 2 szt. tylko szerokość 8 cali.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

E46 330xd

będzie inna średnica kół i to nie będzie dobre dla napędu xd, ale może się mylę.

Nie mylisz się.

(różnica ok 2mm średnicy koła).

Najlepsza opcja to takie same koła na obu osiach. Jednak to twoje auto i "ty tu rządzisz". Trudno jest znaleźć jedną felgę, ale może nowa wyjdzie taniej niż wymiana XDrive'a? Z drugiej strony 2mm to różnica porównywalna ze zużyciem bieżnika i nie powinna zdewastować napędu... chyba?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

E46 330xd

będzie inna średnica kół i to nie będzie dobre dla napędu xd, ale może się mylę.

Nie mylisz się.

Gdyby to nie było dobre dla tego napędu to modele X5,X3 nie wyjeżdżały by z salonu na różnych profilach opon, jest kilka modeli fabrycznych felg gdzie opony na tył są niższe o "5" od przodu dlatego taka różnica musi być bezpieczna skoro fabryka tak zaleca.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam - czy nie bedzie glupial abs jak do przodu zaloze 225/50/17 a na tyl 235/45/17 roznica jest na srednicy 13.5 mm a procentowo: 2.06 %

rozumiem ze do e39 ? :norty:

Ja jezdzilem e 39 Przod 235/45 /17 i tyl 255/40/17 i nie mialem zadnego problemu , a niewielka roznica :cool2:

Taki uklad nazywam dragrecing :wink: tyl szeroki to wyrywa z mijsca :wink: niepotrzebne wtedy hamulce :lol: :lol:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
Podczepię się pod temat.

E46 330xd

Pytanie, czy jak zostawię z przodu felgi o szerokości 7 cali z gumami 205/50 17, a na tył dam felgi o szerokości 8 cali i założę takie same gumy 205/50 17 to będzie ok?

Podejrzewam, że opony na szerszych felgach inaczej się ułożą, będzie inna średnica kół i to nie będzie dobre dla napędu xd, ale może się mylę.

Druga opcja. Zostawić przód j.w. a na tył dać gumy 225/45 17 również na feldze 8 (różnica ok 2mm średnicy koła).

Wiem, że najlepiej jakby wszystkie koła były takie same, ale zniszczyłem jedną felgę i nie mogę nigdzie dostać w takim wzorze o szerokości 7, znalazłem identyczne 2 szt. tylko szerokość 8 cali.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Osobiscie wole 2 opcje , ale do 4 napedowki wole wszystkie takie same- " rownomiernie ciagna " :cool2:

Post wyzej :wink: i tez roznica felg przod / tyl 2 cale ,bo rancik :norty:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786