Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W moim samochodzie przy zmianie biegow z 1 na 2 czuc czasem i slychac walniecie jakby cos przez wal szlo. Mechanik stwierdzil jakis looz krzyzaka na wale i powiedzial zeby oddac wal do wywazenia i regeneracji. Moje pytanie czy mechanik ma racje czy to walniecie moze byc spowodowane czyms innym.
Opublikowano
Tuleje juz zrobione. Niestety to chyba nie byla ich wina bo niby wibracje takie jak byly wczesniej nie wystepuja, ale to walniecie zostalo wiec padlo na wal.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem to co ty,tylko nieregenerowalem walu bo gosci zaspiewal mi 1000zl,kupilem uzywke na allegro za 160zl+100zl wymiana.
Opublikowano
No mi zaspiewal w firmie zajmujacej sie regeneracja 360 zl z demontazem i montazem, wymiana tego krzyzaka i wywazeniem.
Opublikowano

a jak wyobrażasz sobie bez dorabianego krzyżaka , skoro nie można go kupić jako część zamienną ...

ja miałem dorabiany krzyżak w e32 750 i bardzo dobrze się to spisywało ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeciez pisze o dorabianym krzyzaku,wiem doskonale ze samego sie niekupi,przerabialem temat w zeszlym roku i wiem doskonale co pisze,tylko nurtuje mnie jak bedzie sie spisywal taki dorabiany krzyzak i tyle w temcie.
Opublikowano
Dlatego oddam ten wal i zobaczymy. W sumie z allegro uzywki tez sie boje kupic bo nie wiadomo na jaki stan trafie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlatego oddam ten wal i zobaczymy. W sumie z allegro uzywki tez sie boje kupic bo nie wiadomo na jaki stan trafie.

Masz racje ja trafilem super.Umnie w okolicy za regeneracje 2krzyzakow spiewal mi 1000zl wiec zaryzykowalem i kupilem z alegro.

Opublikowano
Ja oddam i zobaczymy bylem u dwoch roznych mechanikow i oboje ruszajac walem stwierdzili ze to ten krzyzak powoduje to stukniecie wiec mam nadzieje ze po zrobieniu tego walniecie zniknie.
Opublikowano
Zastanawia mnie skąd się biorą pomysły z możliwym "wykorbieniem" czy wyosiowaniem (jak kto woli) wału napędowego... :roll: Pierwszą kwestią jest diagnoza i wymiana kompletu podpór wału, bo to ich deformacja powoduje silne wibracje i dodatkowo do sprawdzenia stan łącznika wału i jego charakter tłumienia - zgniotu. Znowu tutaj jest kolejna kwestia, ponieważ za deformacje podpór odpowiedzialne są poduszki silnika i skrzynki biegów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Yoshi uwierz ze wal potrafi narobic sporo klopotow tzn Wibracje, walenie w podloge ,szum,zle wbijanie 1 i 2 biegu.Wymienilem wszystko co bylo na org. Bmw tzn podpory,lacznik,tuleje itp.Dopiero wymiana walu rozwiazalaa moje klopoty.
Opublikowano
jacek nie odbieraj mojego wcześniejszego postu jako ataku :wink: po prostu nie spotkałem się nigdy z usterką wału napędowego. Głównie przyczyną były zużyte podpory, po których wymianie zawsze wszelkie objawy ustępowały. Jedynie w poważną awarią wału spotkałem się w modyfikowanym do driftu E36 M3 Turbo... moment obrotowy z wału zrobił świderek. Przegub również jakoś specjalnie się nie zużywa. Łożyskowanie igiełkowe jest stabilne i doskonale radzi sobie z szybkimi zmianami położenia sworzni. Wniosek z mojego punktu widzenia następujący: diagnoza podpór, poduszek silnika i skrzyni, łącznik wału, zawieszenie wózka dyferencjału. Pozdr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Yoshi wszystko jest ok,umnie padly krzyzaki i to 2,tak jak pisalem wczesniej wymienilem wszystko co sie dalo,dopiero wymiana walu zalatwila sprawe.Uwierz ze taka czesc jak wal napedowy tez sie moze zepsu i pozostaje albo dorobienie nowych krzyzakow lub kupno uzywanej org. czesc.
Opublikowano
U mnie zostala wymieniona podpora walu, oraz tuleje tylnego mostu, sprawdzone mocowanie mostu i wszystko jest ok, lacznik elastyczny walu takze. Mechanik, ktory nie wiedzial o wczesniejszych naprawach zlapal za wal i stwierdzil ze to luz na krzyzaku powoduje to walniecie przy zmianie z 1 na 2.
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 lata później...
Opublikowano
Panowie e46 328 kombi tuleje z tyłu wymienione podpora nowa dyfer sprawdzony wciskam sprzęgło wrzucam jeden i jest uderzenie tak samo jest też jak wrzucam dwa i jak depne mocnej to czuć wibracje to może być ten krzyżak przy skrzyni biegów? Bo już mam dość! :-(