Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

mam nadzieje ze nie zostane wysmiany przez Was ale chociaz mamy początek lata zaczałem się rozglądac za oponami i felgami na zime

wybór padł na ETA BETA Jofiel Black Matt 9x19 , maja odpowiedni wyglad ET i zwyczajnie mi sie podobają.

chce do nich załozyć VREDESTEIN WINTRAC 4XTREME 255/55R19 111V i tu mały ZONK albo koleś z serwisu u Fusa w Warszawie opowiada bajki.

Po pierwsze mówil o jakis gwiazdkach i oponach autoryzowanych przez BMW bo w innym razie kłopoty z gwarancja i ubezpieczeniem auta (pokazywał mi na oponach salonowych aut gwiazdki swiadczące o tym że dany model ma homologacje BMW- co Wy na to ?

i druga istotniejsza dla mnie kwestia to rozmiar. Firmowo do 19 cali BMW zakłada 50 a ja chce kupic trochę wyższy bieżnik i oczywiscie nie zakładac RF na zime i Pan z serwisu naopowiadał mi ze komputer systemy etc beda wariowały jak załoze 255/55 a nie 255/50 co Wy na to

Jesli ktos się na tym zna prosze o informacje czy serwis ma racje czy zwyczajnie to jakaś rzeźba w g... z tym rozmiarem ?

i czy jesli założe 255/55 to bedą kłopoty i przekłamania etc

dzięki

Opublikowano

Bmw może zalecać montowanie takich a nie innych opon ze względu na konfigurację auta.

Opony RFT zaleca dlatego że pewnie nie masz zestawu naprawczego, ani koła dojazdowego.

Kolejną rzeczą jest nośność opony(nie prędkośc max) nie wszyskie rozmiary opon odpowidają wymaganiom BMW.

Też zastanawiałem się nad verdsteinami (bardzo łady bieżnik), ale ze wzgledu że nie są RFT nie założyłem ich.

Co do prowadzenia auta to zależy jakie masz zawieszenie sportowe, adaptacyjne czy zwykłe wtedy opony moga mieć znaczenie.

BMW wskazuje takie, a nie inne opony, ale nie jest to jakaś wyrocznia - każdy producent coś zaleca.

Opublikowano
...albo koleś z serwisu u Fusa w Warszawie opowiada bajki.

Koleś z Fusa ma rację w obydwu kwestiach.

Czyli - gwiazdka musi (powinna dla Twojego dobra) być, wysokość opony przy 19 calach obwodu musi być 50, możesz ew. zrezygnować z RunFlatów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jesli zalozysz inny profil niz producent samochodu zaleca, to predkosc i licznik kilometrow beda przeklamywaly. kiedys czytalem, ze nietore samochody mozna przeprogramowac na nowe wymiary opony - nie wiem jak z BMW

co do gwiazdek na oponie to nie wiem - jesli nie ma tego w warunkach gwarancji / uzytkowania (raczej stawiam, ze nie ma, ale moge sie mylic), to koles z Fusa opowiada bajki

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Jeśli założysz inny profil opon (wyższą albo niższą średnicę koła) to komputer będzie wariował i auto będzie jeździć w trybie awaryjnym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawdzales czy tak ci sie wydaje?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Ja sie doczepie do tematu i zapytam co z szerokoscia? Bo ja mam na 4 kolach ten sam rozmiar, ale w serwisie ogumienia przekonuja mnie ze z tylu winny byc 285/45 ?
Opublikowano

Był już gdzieś temat opon zimowych...

Ja RF dawno wyrzuciłem - na naszych drogach to porażka, letnie 20' nie wytrzymały nawet jednego sezonu.

Mając doświadczenie z RF konfigurując X6 zamówiłem koło zapasowe.

Opublikowano

(...)chce do nich załozyć VREDESTEIN WINTRAC 4XTREME 255/55R19 111V

Zimę 2011/12 przejeździłem na tych oponach, tylko, że na 18". Zima nie była straszna, ale jak do tej pory wszystko było oki. Nie miałem żadnych uślizgów, komfort, hamowanie - bez zastrzeżeń. 2 Kolegów z Forum też je wybrało, pisali, że są zadowoleni.

Nowszym modelem są Vredestein Wintrac Nextreme SUV. Musisz tylko sprawdzić, czy dany rozmiar jest dostępny.

Po pierwsze mówil o jakis gwiazdkach i oponach autoryzowanych przez BMW bo w innym kłopoty z gwarancja i ubezpieczeniem auta (pokazywał mi na oponach salonowych aut gwiazdki swiadczące o tym że dany model ma homologacje BMW- co Wy na to ?

Jeśli masz taki zapis w gwarancji, czy u Ubezpieczyciela, to tego musisz się trzymać, jeśli nie, to koleś opowiada Ci bzdury... Było już o tym na Forum, poszukaj, chyba w X5 (E70).

A tak w ogóle, to może w takiej sprawie warto byłoby napisać do BMW Polska, niech Oni odniosą do Twoich pytań, rozterek...

Ja swego czasu otrzymałem od nich zupełnie inną odpowiedź, niż te, które były mi udzielane przez niektórych "salonowych" fachowców (nie generalizuję, bo niektórzy widać, że lubią swoją pracę i starają się wykonywać ją rzetelnie).

pozdr.,
Opublikowano
Ja sie doczepie do tematu i zapytam co z szerokoscia? Bo ja mam na 4 kolach ten sam rozmiar, ale w serwisie ogumienia przekonuja mnie ze z tylu winny byc 285/45 ?

Kupowałem oryginalne 19" BMW na lato. Kupiłem 4 felgi, w tym samym rozmiarze, mimo, że "komplet" składał się pierwotnie z 2 innych na przód i 2 innych na tył.

W ASO, nie robili z tym problemów, zalecali "komplet" ale tylko ze względów estetycznych "(...) bo te szerokie z tyłu są super (...)" :wink:

Z resztą z tego co pamiętam, to w ofercie BMW są również komplety 19" o jednakowych rozmiarach na przód i tył...

pozdr.,
Opublikowano

Koło z oponą 255/50//19 ma praktycznie taką samą średnicę jak 285/45/19:

737,6 mm <-> 739,1 mm

Różnica 1,5 mm = 0,2 % = tolerowane/niezauważane przez komputer

A szerokie z tyłu wyglądają ładniej...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Szerokie z tyłu wyglądają brzydko macznik.

Masz takie więc je chwalisz (i Twoje prawo). Ale pewnie nie widziałeś szerszych z tyłu więc nie wiesz że "szersze z tyłu wyglądają duuuuzo lepiej".