Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam takie pytanko do użytkowników m54 bądź dokładnie do 2.5 motoru o tuż u mnie jak sie włączy klimatyzacje słychać wyraźniejszą prace silnika szczególnie w zakresie od 2 tyś do 4 tyś obrotów, narastają wraz z wciśnięciem gazu czy u was jest to samo? Wiem zdaje sobie sprawe że w każdym aucie jak sie włączy klime silnik pracuje głośniej, ale tutaj jest to znacznie głośniej tylko nie wiem czy to normalne czy szukać czy coś nie siadło

dzięki z góry za odp

Opublikowano
u mnie przy włączeniu klimy jest takie lekkie wachnięcie ale żadnych głosniejszych dzwięków z silnika , może to kompresor daje znać , dobrze posłuchaj skąd te odgłosy
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano
Może kompresor, może wentylator klimy, a może któreś z łożysk urządzeń które pracują przy napiętych paskach przez koło pasowe.
Opublikowano
prawdopodobnie łożysko kompresora klimatyzacji albo jego sprzęgło, bardzo częsta usterka, może rzęzić albo się zacierać dając większy opór na napęd pasowy.
Opublikowano

Jedz na serwis klimy, pewnie masz malo czynnika z olejem.

Pamietam jak kupilem 3 lata temu auto to tez klima glosno chodzila w zakresie 2-3tys obr.

Po uzupełnieniu wszystko sie wyciszyło.

Ogolnie stwierdzam, ze rocznie ubywa mi srednio 100g czynnika, czyli jest szczelnie :)

Opublikowano
ale w tym roku już robiłem klimę, tz była nabijana itd, muszę chyba rzeczywiście przejechać sie do serwisu klimatyzacji, ale teraz sie zastanawiam czy to nie łożysko czasem na kompresorze gdyż auto pochodzi z ciepłej itali i raczej oszczędzane tam nie było