Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników bardzo serdecznie.

W związku, iż jest to mój pierwszy post w dodatku w akcie desperacji proszę o pomoc oraz jeśli coś robię źlę o bycie życzliwym w miarę możliwości ;-)

Od kilku miesięcy przyłączyłem się do grona posiadaczy bmw, co zreszą było moim marzeniem.

Udało mi się nabyć e46 compact w całkiem przyzwoitym stanie (2002r. 320d w common rail) . Jedyna rzecz która trapiła mnie od początku to sprzęgło, które łapało przy końcu, jednak nie ślizgało się.

Wczorajszego wieczorka zmierzalem do strefy kibica, jednak na skrzyzowaniu, podczas hamowania silnikiem coś chrupnęło i szarpnęło pomimo, że już miałem na luzie.

Wszystko było ok, po przejechaniu 20km nie mogłem wrzucić zupełnie żadnego biegu! kilka razy zgasiłem i zapaliłem auto i było wszystko ok na jakis czas. Rano wyjęzdzając z parkingu znów słychać było jakieś cykanie w momencie puszczania sprzęgła i smród spalenizny.

Niestety jestem laikiem jeśli chodzi o układ napędowy i nie chce wróżyć z fusów co mogło się stać. Bardzo proszę o wsze podpowiedzi.

Z góry ślicznie dziękuję i życzę przyjemnej niedzieli.

----

Mateusz

Opublikowano
mechanik wyciagnie skrzynie, obejrzy sprzęgło którego już pewnie nie ma, siegniesz do sakiewki i kupisz nowe sprzegło i pewnie nowy dwumas i auto będzie sprawne :) wydatek nie mały bo sprzegło + dwumas to z 1700zł plus robocizna :)
szukam
Opublikowano
niezbyt ciekawie to sie zapowiada z tego co mowicie. We wtorek postaram sie podjechać do znajomego do warsztatu, bede mógl więcej powiedzieć. Mimo wszystko jeśli mieliscie podobną sytuację proszę jeszcze o ewentualne odpowiedzi w celu zaspokojenia ciekawosci a raczej uspokojenia... Swoja droga co moglo byc przyczyną ? dodam, że o autko dbam bardziej niż o swoją kobietę. Jest wycyckane i obchodzę się z nim jak z jajkiem. Z góry dzieki
Opublikowano

Wczorajszego wieczorka zmierzalem do strefy kibica, jednak na skrzyzowaniu, podczas hamowania silnikiem coś chrupnęło i szarpnęło pomimo, że już miałem na luzie.

a to dziwne :D hamujesz silnikiem na luzie??

Opublikowano
źle złożylem zdanie, sorka. Mam nawyk hamowania silnikiem... zatrzymałem autko do zera i wrzucilem na luz. Pusciłem nogę ze sprzęgła i auto szarpnęło do przodu pomimo iz bylo na luzie..
Opublikowano
Skończyło się kasowanie luzu i chrupnęła sprężyna docisku (słoneczko). Sprzęgło do wymiany. Dwumas nie koniecznie.

"Skończyło się" w sensie chrupnęło...tak? Tu mi wygląda na amatorską wymianę tarczy sprzęgła bez "regeneracji" docisku. W BMW sprzęgło nigdy wysoko nie bierze.

Na pocieszenie co do dwumasy. W moim wloskim dieslu pojawiła się identyczna awaria. Przygotowany na wymianę dwumasy wyjąłem skrzynię. Okazało się że fabryczny dwumas jest w idealnym stanie. Przebieg 220 tys , a chrupnęło słoneczko docisku.