Skocz do zawartości

Nie równa praca na benzynie, szarpie podczas jazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam mały problem z m30b30 mianowicie, kupiłem ją od gościa, który sam się przyznał że jeździł czały czas na gazie :duh:

Faktycznie samochód nie równo pracuje na benzynie ( przy pracy na benzynie śmierdzi benzyną) a podczas jazdy szarpie na LPG lata zdrowo.

Na początek sprawdziałem czy dolot jest szczelny, okazało się , że jest. Wymienione świece, kable mają prawidłowy "prąd", czujnik biegy jałowgo również prawidłowy opór.

Mam trzy przyczyny i proszę was o wytypowanie.

Typuje walnięty przepływiomierze - najprawdopodobniej miał wystrzał brakuje kilka nitów. Zalepiłem narazie silikonem wszystkie nieszczelności ale praca auta się nie zmieniła wydaje się, że klapka się zacina. Czujnik temp. powietrza w przepływomierzy sprawdzony prawidłowy opór. Przepływomierz pójdzie na wymianę jeśli uda mi się zdiagnozować że ten walnięty.

Nie podoba mi się czujnik temp. silnika - niechodzi o ten wskazujacy temp. Zrobiłem błąd, że nie sprawdziłem oporu zimnego czujnika (lało) zrobie to jak przestanie padać. Natomiast auto chwile pochodziło nagrzało się. Temp spadła a opór bardzo wolno się zwiększał pytanie czy to prawidłowy objaw czy jeśli wskazówka pokaże niebieskie pole to opór powinien mieć mniej więcej wartości podane w książce sam naprawiam.

Obstawiam też sondę lampda, ale to sprawdzenie i ewentualnie wymieniana na końcu po wyeliminowaniu powyższych przyczyn.

Czekam wasze odpowiedzi koledzy.

Opublikowano
a Silniczek krokowy sprawdzałeś? ja mam ten sam silnik ale manual i właśnie krokowiec mam do bani nie równo na benzynie pracuje i strasznie obroty niskie natomiast na gazie cicho nie słychac jej. Impulsator na kablu od 6 cilindra odpowiada tez za równą pracę silnika. Próbowałeś wyregulowac opór klapki przeplływomierza? też może pomóc
Opublikowano
a Silniczek krokowy sprawdzałeś? ja mam ten sam silnik ale manual i właśnie krokowiec mam do bani nie równo na benzynie pracuje i strasznie obroty niskie natomiast na gazie cicho nie słychac jej. Impulsator na kablu od 6 cilindra odpowiada tez za równą pracę silnika. Próbowałeś wyregulowac opór klapki przeplływomierza? też może pomóc

Hmmmm silniczka krokowego nie sprawdzałem, również nie regulaowałęm klapki przepływomierza.

Generalnie spray powoli zaczynają się wyjaśniać. Otóż wczoraj zostawiłem auto na 6h żeby wystygło, W między czasie spadł deszcz zaczął wiać wiatr więc i powietrze było chłodniejsze co dało 100% pewność, ze auto było wystudzone. Okazało się, że czujnik temp. silnika miał opór 1.8 Ohma natomiast według wszystkich instrukcji oraz książki sam naprawiam powinien mieć od 2.3 - 2.8. Niby nie tak mała różnica. Dla pewności sprawdziałem u brata, który ma też R6 ale 2.0litrowe. I on miał prawidłowy opór.

Zapomniałem dodać, że regulowałem zawory bo nie miały odpowiedniego luzu i to też nie dało rezultatu.

W tygodniu sprawdze krokowiec bo dziś niedziela i nie wypada, Żałuje, że nie spisałem nr przepływomierza :duh: bo jest wsadzony od 325 - nie wiem czy to też nie jest winą nierównej pracy.

Opublikowano
od 2,5 przepływomierz jest inny też kombinowałem z nim i nie pykło bo mniejszy jest węższy dolot i musiałem kupic drugi koszt 350zl :roll: silniki 3.0 i 3.5 maja takie same przepływomierza modele z serii 5 i nasze 7
Opublikowano
od 2,5 przepływomierz jest inny też kombinowałem z nim i nie pykło bo mniejszy jest węższy dolot i musiałem kupic drugi koszt 350zl :roll: silniki 3.0 i 3.5 maja takie same przepływomierza modele z serii 5 i nasze 7

Dzięki za odpowiedź.

Powiedz czy 350 to za nówke czy używany ?:D

Bo wydaje mi się, że to ceny używki. Trochę się boje, że używka będzie po binladenie.

Opublikowano
uzywka! nowe to pewnie w granicach 1000-1500zł jak oczywiscie dostaniesz nowy :lol:

Nowego nie kupie :D

Opublikowano

Pewnie że nowy odpada pod względem kupna:D

Przy zakupie kierowałem się tym aby przepływomierz był z samej benzyny nie widzący gazu