Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, możliwe,że w przyszłym tygodniu kupię 645i, patrzę na dwa egzemplarze, jeden ma zwykłą skrzynie automatyczną (ta bmw podoba mi się bardziej i jest tańsza),a druga ma skrzynie SMG (średnio podoba mi się środek i jest droższa), jeżeli większość jeżdżę po mieście, lepiej wziąć zwykły automat? Słyszałem,że przy normalnej jeździe i w korkach SMG strasznie szarpie, jednak w trybie sport działa o niebo lepiej od automatu, to prawda? Zadowoleni jesteście z tego zwykłego automatu? Nie muli za bardzo?
Opublikowano

Mam tradycyjny automat w swojej i jest spoko. Ale też przy zakupie była jedna z SMG i nawet z lepszym wyposażeniem, ale bez historii i często sobie myślę czy aby na pewno dobrze wybrałem, bo fajnie by było żeby skrzynia robiła przegazówki przy redukcji + łopatki przy kierownicy... Ale w sumie nie znam przypadłości SMG i być może nie byłby to dobry wybór.

W każdym razie chyba najlepszym wyjściem jest przejechać się po mieście tym SMG i zobaczyć na własne oczy jak się jeździ (no i opisz wrażenia potem, bo też jestem ciekawy).

Opublikowano
Ja też mam automat z opcją sport.Po naciśnięciu guzika auto dostaje kopa w dupę i reaguje natychmiast.Natomiast w pozycji normal jeździ b.kulturalnie i bezproblemowo.Opcję sport wykorzystuję tylko do bardziej agresywnej jazdy na drogach jednopasowych.Do manuala chyba nigdy nie wrócę.
Opublikowano
ja też mam automat, smg nie jeżdziłęm, roll ma rację, tryb jazdy sport jest agresywny, dynamiczny ale i na zwykłej mamy świetną zabawę
Opublikowano

Witam kolegów

Przez 4 lata ujeżdżałem szóstkę z SMG, miałem też okazję jeździć zwykłym automatem. Tak jak pisaliście, SMG w stosunku do zwykłego automatu jest bardziej agresywna- szczególnie w trybie sport. Nie jest może najszybsza ale daje dużo frajdy, no i te przegazówki przy redukcji - są przepiękne. Przez 4 lata użytkowania wmieniłem jedynie pompę wysokiego ciśnienia (klasyczna przypadłość w SMG), koszt 1100 zł, tak więc dramatu nie ma. Sprzęgło jest klasyczne tzn suche ale ponieważ to nie my naciskamy na pedał sprzęgła z tego co wiem jest długowieczne, ja w każdym razie ze sprzęgłem nie miałem problemów. Tak więc jeśli ktoś szuka jeszcze więcej zabawy to radzę wybrać SMG. Aha - w korkach nie zauważyłem jakiś szarpnięć na które skarżą się użytkownicy skrzyni DCT.

Pozdrawiam