Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chce doposażyć moje e46 2002r w czujnik zmierzchu-deszczu niestety nie mogę znaleźć podłączenia kabli z czujnika wychodzą cztery:

brązowy z czarnym -wiem gdzie

brązowy z zielonym -nie wiem

fioletowy z białym - nie wiem

k-bus -wiem

jakby ktoś mógł podpowiedzieć gdzie wpiąć te dwa przewody będę wdzięczny. pomijam fakt do programowania ncs bo z tym dałem se rade przełacznik z opcją auto też już w aucie

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam! Mógłby ktoś dać odpowiedz gdzie podłączyć te kable? WDS mi nie działa, a drugi link wygasł. Będę wdzięczny za pomoc.
Opublikowano

Podbijam.

Na skutek wyprawy do Chorwacji szyba jest do wymiany i chętnie doposażyłbym swoje e46 w automatyczne światła - może ktoś jeszcze coś podpowiedzieć, najlepiej z własnego doświadczenia?

Czy typ czujnika deszczu-światła od e39 to ten sam co e46?

Czy trzeba zmienić całe lusterko czy tylko założyć inną obudowę?

Opublikowano

Poszukałem, poczytałem, doczytałem. Potrzebujesz czujnika RLS (sensor zmierzchu/deszczu). Były tez takie w e39. Kupując szybę razem z czujnikiem oszczędzasz sobie czas na montaż jak i pieniądze. Do czujnika potrzebujesz wiązkę z kostka którą podłączasz następująco:

AIC pin 1 (KLR power)...DO... bezpiecznika nr. 30

AIC pin 2 (ground)...DO... pinu 10 w kostce x253 (środkowa, 54pin)

AIC pin 3 (k-bus)...DO... kostki nad bezpiecznikami x10116 (ew. do 9pinu w kostce x253)

AIC pin 4 (wiper motor signal)...DO.. 45 pinu w kostce x253

Potem musisz zakodować w NCS i zaadaptować w INPA.

Jutro się biorę za kodowanie. (jeszcze nie wiem co tam dokładnie zmienić na activ :) Żeby Ci czujnik zmierzchu działał potrzebujesz jeszcze przełącznika świateł z opcja AUTO. Mówię tu o e46 po lifcie. Nie wiem jak wygląda to w przed liftach.

Masz link z schematem podłączenia w e39

viewtopic.php?f=72&t=196288

Schemat modułu GM5

http://www.bmwgm5.com/GM5_Connections.htm

Zerknij sobie jeszcze do WDSu jak to jest podłączone w oryginale.

Opublikowano

Czy przełącznik muszę wymienić cały i kodować VIN, czy wystarczy przełożyć front z przełącznikiem do swojego modułu, nie mam PASoft więc przełożenie samego frontu by ułatwiło sprawę.

Czy mówiąc szybę z sensorem, masz na myśli używkę?

Opublikowano

Tak, używkę. Ja wyrwałem szybę z czujnikiem za 150zl. Szyba oryginalna, w idealnym niemal stanie.

Prawdopodobnie trzeba zakodować, ale nie dam sobie reki uciąć. Ja osobiście nie mam tego przełącznika wiec nie zagłębiałem się jeszcze w tym temacie.

edit:

żeby sensor działał trzeba w NCSie w module GM5 zmienić opcje

SENSOR_REGEN

z "nicht_activ" na "activ"

i czujnik deszczu działa. Zmierzchu nie działa bez przełącznika.