Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.mam problem ze spalaniem w mojej e90 330i,wymienilem filter powietrza na k&n i wzroslo mi spalanie na trasie 0.5 do litra a w miescie nawet do 2 litrow.czy mozliwe ze filtr powietrza zmienil proporcje dawki paliwa??czy to moze inny problem i zbiegl sie w tym samym czasie co wymiana filtra???dodaje ze wymienilem wklad na k&n ,nic nie modyfikowalem.dzieki
Opublikowano
Specem nie jestem, ale filtry K&N mają większą wydajność więc to całkiem możliwe, że skład mieszanki się zmienił. Czy auto jest na tyle "inteligentne", że mierzy ilość podawanego powietrza? Czy jest tak, że do danej obliczonej przepustowości na oryginalnych częściach jest pisany program i tyle? jeśli druga opcja to skład powinien się zmienić. Nie odczuwasz różnicy w zachowaniu auta, osiągach, przyspieszeniu? Skoro już ten filtr założyłeś to możesz i tak śmignąć na hamownię i zrobić re-map ;) bo po coś go zakładałeś chyba, a nie dlatego że fajnie wygląda? :D
Opublikowano

W sumie tez nie jestem specem, ale wg mnie to zapchany/stary filtr paliwa spowoduje zwiekszenie spalania - zaznaczam, ze jest to tylko moja opinia i nie jestem jej dokonca pewien :D

Byc moze twoj nowy filtr ma inna charakerystyke przeplywu i daje ciutke za malo powietrza.

Jest jeszcze jedno. Moze po protu cos nie do konca zalozyles poprawnie, cos jest niedopiete, albo jest krzywo. Generalnie polecam sprawdzic jeszcze raz obudowe filtra i wszystkie spinki, wezyki, przewody itd.

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
wszystko sprawdzone i jest git ,osiagi nie zmienily sie ,nie odczulem zmiany ,kupilem go bo myslalem ze zwiekszy osiagi a zmniejszy spalanie tak jak jest opisany przez firme k&n,szkoda ze wyrzucilem do smieci orginalny ,chyba kupie orginal i sprawdze czy faktycznie spalanie wroci do poczatkowego .dzieki
Opublikowano
Jak w moto zmieniałem na K&N'y to musiałem zrobić jeszcze kit gaźnikowy - większe dysze, inne iglice. Moto było zbyt doładowane przez zwiększony przepływ powietrza. Oczywiście wiązało się to ze zwiększeniem mocy i momentu, ale spalanie po całym zabiegu się nie zmieniło. Z doświadczenia wiem, że jak jest podawane zbyt dużo powietrza to moto pali więcej. Jeśli autko samo nie reguluje dopływu powietrza (a wątpię, żeby tak było, bo niby w jaki sposób), to wina będzie leżała w zmianie proporcji mieszanki.
Opublikowano
Witam ,nie wydaje mi sie zeby bylo lepiej ,kolega zmienil filtr ,auto zaczelo wydobywac piekny dzwiek i nie zdajac sobie sprawy zaczol krecic wyżej, ja też mam K&N tylko w 2.5 roznicy nie ma, 12l jak bylo tak jest :D
Opublikowano
jezeli chodzi o dzwiek to nie bylo roznicy,bylem max zaskoczony bo mialem e36 328 i jak wymienilem filter bylo slychac roznice ,auto buczalo przy dodawaniu gazu a w mojej e90 nawet bez filtra nie slychac jak zaciaga powietrze,czy to normalne w tym modelu?????
Opublikowano
jezeli chodzi o dzwiek to nie bylo roznicy,bylem max zaskoczony bo mialem e36 328 i jak wymienilem filter bylo slychac roznice ,auto buczalo przy dodawaniu gazu a w mojej e90 nawet bez filtra nie slychac jak zaciaga powietrze,czy to normalne w tym modelu?????

Na filmikach w internecie slychac roznice po wymianie na k&n

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam,po wymianie filtra na orginalny spalanie powoli wraca do normy,nie odczulem gwaltownego spadku ale po prawie dwoch tygodniach jazdy w miescie spalanie spadlo o 0.5litra wiec mam nadzieje ze wroci do poczatkowego :) ale by jeszcze jeden problem ktory sprawil ze spalanie wzroslo poniewaz w tym samym czasie chalasowal mi zawor w jednej z koncowek wydechu i odpielem go ,zrobilem test z zaworem dzialajacym i nie dzialajacym i przy jezdzie do 3tys obrotow ta sama trasa z dzialajacym zaworem spalanie bylo mniejsze o prawie litr :shock: wiec musze cos z nim zrobic by nie chalasowal bo brzeczy gdy puszczam gaz lub dodaje z niskich obrotow na wysokim biegu, jak ktos mial podobny problem z chalasujacym zaworem prosze o pomoc co zrobic.dzieki dardzo