Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 541
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Fakt 3.7 to już hardcore. Najniżej 318d udało mi się zejść do 4.8. Natomiast nasz dzieciowóz VW Touran 1.9TDI 105KM przy 80km/h w nocy na tempomacie zszedł lekko poniżej 4L. Fakt zdarzyło mi się to raz. Średnio 318d w Poznaniu spala ok 8-8.5, w trasie od 6-7.

Nie ma co narzekać moja 330i jeżdżąc teraz na krótkich odcinkach pokazuje 20.8 :mad2:

Opublikowano

3,7 to może i palił chwilowo albo przez kilkanaście km ale jakbyś zrobił trase w ciągu dnia 350km zaliczając po drodze taki lublin czy chocby wyjazd z warszawy (okolo 10 świateł) to wynik poniżej 6,0l dla 330d w automacie to juz przesada, chyba że przyklejony za tirem ale co to za przyjemność.

Z resztą i tak spalanie rewelacyjne a jak ktoś chce zeby palila mu 5-6l to bierze 320d, a jak chce przyjemnie pobrykać to 330d+ chip ze średnią 7-8l w automacie jest wg mnie extra kompromisem miedzy dynamiką a ekonomia :D ważne że nie bierze 10-13l jak 330i :D

Opublikowano

Kolego przejrzyj się na filmie, to jest z trasy ok 700 km, w te i z powrotem z przejazdem przez Gdynię, w tym trzy zimne starty. Spalanie chwilowe jest poniżej 3. Nie wiem czemu się tak dziwujecie. Spalanie w trasie poniżej 4l/100 dla silników 2,0 podaje producent w danych technicych. Dla 330d 245KM bmw podaje 4,8 w trasie.http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=180279

Dla 320dED 3,6/100 http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=217547

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Nie no, jak się dziadkuje to nawet Mka potrafi niedużo spalić. Moja E90 jeśli pojadę zgodnie z przepisami zabudowany/poza zabudowanym, zwykła krajówka spali około 4,4-4,5. Co do wspomnianej octavii to miałem PDka 105ps i bez problemu jadąc spokojnie to 4,5 się robi, w te wakacje jechałem 400 km podobną i z całej trasy spokojnej miałem 4,3. Btw M47 udało mi się na odcinku kilkunastu km zrobić 3.7, ale była to noc + na prawdę wyrównana jazda
Opublikowano
Nie no, jak się dziadkuje to nawet Mka potrafi niedużo spalić. Moja E90 jeśli pojadę zgodnie z przepisami zabudowany/poza zabudowanym, zwykła krajówka spali około 4,4-4,5. Co do wspomnianej octavii to miałem PDka 105ps i bez problemu jadąc spokojnie to 4,5 się robi, w te wakacje jechałem 400 km podobną i z całej trasy spokojnej miałem 4,3. Btw M47 udało mi się na odcinku kilkunastu km zrobić 3.7, ale była to noc + na prawdę wyrównana jazda

105 KM to już pompowtryski a 90 km które miałem w octavi to starsza konstrukcja co ciekawe paliła średnio z kilku tysięcy km 5.4 l, następne auto bora 150 km arl, paliła też 5.4l a osiągi bez porównania nawet do e90, wracając do tematu mam na 100% coś padnięte skoro nawet silnikiem M47 robicie takie spalanie

Opublikowano
Tak, 90PS w octavii to AGR na pompie, 105 to ostatnie wydanie pompognoju. Rzeczywiście polecam ogarnięcie samochodu, bo spalania masz na prawdę wysokie. U mnie wysokie są w mieście - na ciepłym przy normalnej jeździe 7, przy dynamicznej 8, zimnym raczej rzadko się w mieście pojawiam, rekord to chyba coś koło 12-13 - odpalony zimny + stanie w korku :wink:
Opublikowano
Tak, 90PS w octavii to AGR na pompie, 105 to ostatnie wydanie pompognoju. Rzeczywiście polecam ogarnięcie samochodu, bo spalania masz na prawdę wysokie. U mnie wysokie są w mieście - na ciepłym przy normalnej jeździe 7, przy dynamicznej 8, zimnym raczej rzadko się w mieście pojawiam, rekord to chyba coś koło 12-13 - odpalony zimny + stanie w korku :wink:

tak tylko co tu sprawdzać, na kompie nie wiele wychodzi w zasadzie nie ma błędów, termostaty dwa nowe....

Opublikowano
Ja mam średnie spalanie 6,6l/100km z kilku tysięcy km, w tym większość z uwalonymi termostatami. Gdy działały ok, to miałem ok 6,1-6,3. Średnia prędkość to 46km/h, z tego 60% miasto (Warszawa i korki) i 40% trasa (autostrdy i ekspresówki).

-------------------

Artur

Opublikowano

Auto: e91 320d 184km automatic kombi 2.0 tdi

Opony: 205/55 R16 zimowe

Dystans: 956km

Rodzaj trasy: 76% autostrada predkosc 100-180km/h i 24% miasto średnio zatłoczone

Średnie spalanie wyliczone: 5,9l/100km

predkosc srednia z BC 70kmh

paliwo: najtańsze ON

temp zewnatrz: 0 stopni

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Spalanie w trasie poniżej 4l/100 dla silników 2,0 podaje producent w danych technicych. Dla 330d 245KM bmw podaje 4,8 w trasie.http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=180279

Dla 320dED 3,6/100 http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=217547

a wiesz wogole skad oni takie dane maja? otoz sa to auta testowe bez zadnych elektrycznych, szyb bez szyberdachu, bez klimy itd.jednym slowem auto ktorego bys niekupil innym slowem golasy, i one pokonuja trase na jakims torze w optymalnych warunkach. stad te dane od producenta a kowalski kupuje wypasione auto i dziwi sie czemu pali 2 litry wiecej...
Opublikowano
Nie kupił to bym auta z szyber dachem. Klima jest w standardzie tak samo jak elektryczne szyby, wiec musi być w aucie testowym. Oczywiście klima podczas testów jest wylaczona, radio tez Zreszta po co te dyskusje. Pokazałem powyzej ze da sie osiągnąć w trasie dane podawane przez producenta. Jak dotąd udawało mi sie to w każdym aucie.

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

wygląda na to że ktoś tu jest doktorem nauk fizycznych i zna warunki poruszania się bez strat energii w tunelu aerodynamicznym za ukraińskim tirem, to tak żartobliwie a na poważnie nie ma u mnie prędkości i przełożenia na którym ekonomizer pokazywałby mniej jak 5 litrów, do tego dochodzi ruszanie , zwalnianie, zimny start i inne dobrodziejstwa, więc nie wiem jak możliwe jest uzyskanie średniej poniżej 5l/100, nie wspomnę o 4 i niżej,

nie mówię że to nie możliwe tylko że nie wiem jak można tego dokonać :) dla porównania BMW X1 silnik 1.8(x-drive) średnia z kilkunastu tyś km, raczej obrzeża miast, miasta i ok 30% trasa, średnie spalanie na zegarach 9.4l/100 młode auto użytkowane przez kilku kierowców w tym każdy tankuje za swoje, nie ma opcji że za darmo to cisną ile się da:)

Opublikowano
wygląda na to że ktoś tu jest doktorem nauk fizycznych i zna warunki poruszania się bez strat energii w tunelu aerodynamicznym za ukraińskim tirem, to tak żartobliwie a na poważnie nie ma u mnie prędkości i przełożenia na którym ekonomizer pokazywałby mniej jak 5 litrów, do tego dochodzi ruszanie , zwalnianie, zimny start i inne dobrodziejstwa, więc nie wiem jak możliwe jest uzyskanie średniej poniżej 5l/100, nie wspomnę o 4 i niżej,

nie mówię że to nie możliwe tylko że nie wiem jak można tego dokonać :) dla porównania BMW X1 silnik 1.8(x-drive) średnia z kilkunastu tyś km, raczej obrzeża miast, miasta i ok 30% trasa, średnie spalanie na zegarach 9.4l/100 młode auto użytkowane przez kilku kierowców w tym każdy tankuje za swoje, nie ma opcji że za darmo to cisną ile się da:)

To rzeczywiście trochę Ci dużo pali, mi ekonomizer bez problemu pokazuje 4 litry przy stałej jeździe, 85 na piątce to właśnie te okolice, 5 to mam na płaskim na 6 biegu przy ~115.

Opublikowano

Auto: E90 320D (201tys km) manual

Opony: 205/55 R16

Dystans: 1100km

Rodzaj trasy: Niemcy - Polska 90% autostrad

Średnia (i utrzymywana) prędkość: 85 km/h

Średnie spalanie wyliczone: 4,8l/100km

ON niemieckie 40 litrów i reszta zwykły ON w PL.

1 osoba bez bagaży.

Opublikowano

Panowie, czytam, czytam i nie wieże czemu ten wątek ma służyć ( mnie pali 3litry!! ,mnie pali 4!! a mnie pali 5!!) przecież ogólnie wiadomo że 1.8d i 2.0d na pewno mniej palą niż 3.0B , Ja kupuję auto dla radości posiadania i uciechy z jazdy :D , sprawa spalania jest rzeczą drugorzędną :shock:

Mnie e81 120d pali 6+ , a e91 335i 14+ i nic na to nie poradzę , chciałem takie auta i takie mam :cool2:

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano

Na przykład temu, że porównując sobie swoje średnie spalanie z autami innych użytkowników możesz się dowiedzieć, że Tobie pali dużo za dużo i możesz mieć zepsute termostaty lub inne awarie.

Jak coś mi jest zbędne to tego nie komentuje bo może dla innych być to cenna wiedza, nie mówiąc już, że forum jest od dzielenia się swoimi uwagami na temat użytkowania auta.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
Na przykład temu, że porównując sobie swoje średnie spalanie z autami innych użytkowników możesz się dowiedzieć, że Tobie pali dużo za dużo i możesz mieć zepsute termostaty lub inne awarie.

Jak coś mi jest zbędne to tego nie komentuje bo może dla innych być to cenna wiedza, nie mówiąc już, że forum jest od dzielenia się swoimi uwagami na temat użytkowania auta.

Porównanie średniego spalania z wynikami innych użytkowników nie jest wymierne , każdy jezdzi inaczej ,nie ma takich samych warunków atmosferycznych , więc różnice 1l mogą pojawić się w każdej chwili. Temperaturę proponuję profilaktycznie sprawdzać co parę tygodni i będziemy mieli monitorowane termostaty. Zgadzam się że forum jest do dzielenia się uwagami na temat użytkowania auta :cool2:

Ps. E81 e120d automat na ori wtryskach paliło po mieście 7+ , po zamontowaniu wtrysków od 123d pali 6+, może to będzie cenna uwaga co do spalania :D

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano
Ja od siebie mogę powiedzieć, że to cenna informacja dla osób kupujących auto. Bo może i rzeczywiście, ten litr więcej budżetu nie zrujnuje, ale może się okazać, że coraz bliżej mi do jakieś innej wersji silnikowej, bo dana wersja dużo pali i nie jest tego warta, po drugie można sobie oszacować zasięg samochodu, dla mnie to na przykład bardzo ważna rzecz, że mogę szybko pojechać do Warszawy i z powrotem bez tankowania, ponieważ czasem w pracy używam auta prywatnego i na prawdę, mając ponad 300 km do domu ostatnią rzeczą którą chce mi się robić jest stanie na zatłoczonej stacji w piątek wieczorem. Oczywiście, jeśli spali litr więcej to tak jak mówisz - będzie mnie jeszcze stać, chociaż szanuję swoje pieniądze, bo ciężko na nie pracuję i lubię po prostu wydawać mniej - może jestem "żydem" czy dusigroszem, nazywaj to jak chcesz, dla mnie oszczędność to całkiem dobra cecha (w granicy rozsądku).
Opublikowano
Panowie, czytam, czytam i nie wieże czemu ten wątek ma służyć ( mnie pali 3litry!! ,mnie pali 4!! a mnie pali 5!!) przecież ogólnie wiadomo że 1.8d i 2.0d na pewno mniej palą niż 3.0B , Ja kupuję auto dla radości posiadania i uciechy z jazdy :D , sprawa spalania jest rzeczą drugorzędną :shock:

Mnie e81 120d pali 6+ , a e91 335i 14+ i nic na to nie poradzę , chciałem takie auta i takie mam :cool2:

Wbrew pozorom spalanie to dość ważna rzecz. Nie tylko w kwestii ekonomii, ale utrzymania auta. Bardzo często jedynym objawem niektórych usterek jest podwyższone spalanie.

Opublikowano
Panowie to ja napisze co zauważyłem u siebie w aucie : spalanie w mieście w KRK miałem 11,12 litrów, po wymianie uszczelniaczy oraz katalizatora spalanie mi spadło na tej samej trasie co zawsze jeżdżę na 9.8 i 10 litra. Styl jazdy zawsze taki sam-- korki i światła zawsze takie same, wychodzi na to ,że jak dbasz tak masz :cool2:
Opublikowano
Auto: E90 320D (201tys km) manual

Opony: 205/55 R16

Dystans: 1100km

Rodzaj trasy: Niemcy - Polska 90% autostrad

Średnia (i utrzymywana) prędkość: 85 km/h

Średnie spalanie wyliczone: 4,8l/100km

ON niemieckie 40 litrów i reszta zwykły ON w PL.

1 osoba bez bagaży.

4,8l to troche sporo jak na ten silnik i jazde autostradową, e46 320D w trasie mi paliło 4,5l i to jezdżąc 100-120

jak kolega jechał przez 1100km z predkoscią 85km/h na tempomacie to grubo ,mnie by uśpiła taka jazda :)

chyba że z ładną pasażerką na siedzeniu obok to zmienia postać rzeczy :D

Opublikowano
W e46 komp dość mocno przekłamywał. Z resztą w E90 pre-lci też się to zdarza, ja musiałem zrobić korekcję o ~1,2 żeby spalanie pokrywało się z rzeczywistym :cool2: