Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
odgrzeje spalania mojego E91 325xi 2007 automat po wymianie katow, calego dolu, ustawieniu sond, kasowaniu adapatacji

spalanie srednie : 11,3 na 10000 km wedlug kompa.

spalanie na trasie przy 100 : 8,8 litrow

spalania na trasie przy 120 : 9,3 litrow

spalanie na trasie przy 130 : 9,8 litrow

spalanie na trasie przy 140 : 10,8 litrow

Srednio o 2 litry mniej niz wczesniej

spalanie w miescie : 15,6 litrow.

brak zauwazalnej roznicy w spalaniu (nie wiem dlaczego)

paliwo referencyjne : Shell V-power 95 oct.

Napisz Rivasi proszę czy są to wartości na najwyższym biegu? Może to głupie pytanie, ale wiem z doświadczenia, że mogę jechać w podobnym komforcie zarówno na 5 jak i na 6 biegu (mam manual). Zwłaszcza przy prędkościach relatywnie nie wysokich, o których piszesz czyli np 90-100km/h. I mam wrażenie, że wcale na 6 nie pali mniej niż na 5..., zwłaszcza w okolicach rzeczonych 100km/h.

Moje auto z podobnym silnikiem (328xi) ostatnio w trasie Warszawa-Gdańsk, ze stałą prędkością 110-120km/h spaliło poniżej 8l. Komputer pokazał 7,8. Widzę, że mam średnio o 0,5-1 litr mniej przy prędkościach, o których piszesz.

Co ciekawe, przy prędkościach w okolicach 180-200km/h auto pali jak w mieście czyli 12-13l.

Miasto u mnie 12,3. Letnią porą. Teraz pół litra więcej. Generalnie nie przekraczam 13l. I tu się zgodzę, że w mieście spalanie jest raczej stałe bez względu na styl jazdy. A jeśli nawet są różnice przy bardzo ostrej jeździe to nie są one duże.

• Odpowiedzi 541
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Akurat co do biegu 5 lub 6 to fakt. Tak samo jest w przypadku mojego 2.0d. Nie zawsze bardziej ekonomiczne jest trzymanie samochodu na niskich obrotach tak jak w przypadku 6 biegu i prędkości 100km/h. Ja traktuję 6-ke jako bieg typowo "autostradowy".
Opublikowano

Napisz Rivasi proszę czy są to wartości na najwyższym biegu? Może to głupie pytanie, ale wiem z doświadczenia, że mogę jechać w podobnym komforcie zarówno na 5 jak i na 6 biegu (mam manual). Zwłaszcza przy prędkościach relatywnie nie wysokich, o których piszesz czyli np 90-100km/h. I mam wrażenie, że wcale na 6 nie pali mniej niż na 5..., zwłaszcza w okolicach rzeczonych 100km/h.

Moje auto z podobnym silnikiem (328xi) ostatnio w trasie Warszawa-Gdańsk, ze stałą prędkością 110-120km/h spaliło poniżej 8l. Komputer pokazał 7,8. Widzę, że mam średnio o 0,5-1 litr mniej przy prędkościach, o których piszesz.

Co ciekawe, przy prędkościach w okolicach 180-200km/h auto pali jak w mieście czyli 12-13l.

Miasto u mnie 12,3. Letnią porą. Teraz pół litra więcej. Generalnie nie przekraczam 13l. I tu się zgodzę, że w mieście spalanie jest raczej stałe bez względu na styl jazdy. A jeśli nawet są różnice przy bardzo ostrej jeździe to nie są one duże.

hmm sadzac po wynikach to raczej simlnik N53 a nie jak u mnie N52 ? ja jezdze w automacie i na aktywnym tempomacie a wiec trudno mowic o biegu ... ptrzy 200 km/h pale 15,5 /100 czyli tez jak w miescie...

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

hmm sadzac po wynikach to raczej simlnik N53 a nie jak u mnie N52 ? ja jezdze w automacie i na aktywnym tempomacie a wiec trudno mowic o biegu ... ptrzy 200 km/h pale 15,5 /100 czyli tez jak w miescie...

Mam N52.

A o automat pytałem, bo zastanawiałem się (a nie mam praktyki) czy w okolicach 100km/h i jakimś zwykłym trybie pracy skrzyni zawsze zapięty jest możliwie najwyższy bieg czy może nie...

Czy np najwyższy przy spokojnej jeździe czujesz/widzisz że skrzynia wrzuca np przy 110-120km/h. Pytanie ile tych biegów jest do dyspozycji:) Tak jak pisałem, nie miałem styczności z automatem w e90/91 więc sorry za być może głupie pytania...

Opublikowano
to na 325xi nawet z manualem masz super wynik szczegolnie w miescie.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Czytałem kiedyś opinie na temat spalania silnika N52 w wersji 328i US i użytkownicy pisali, że mimo wyższej mocy (i pojemności) w porównaniu z N52B25 silnik jest mniej paliwożerny. Coś jest na rzeczy. Przyspieszenie 328i jest porównywalne z 330i (mimo niższej mocy). Wychodzina to, że to złoty środek (minusem dla niektórych jest to, że to US).

A co do biegu zapiętego w automacie w stosunku do prędkości, musiałbyś podać obroty/km/h, wtedy sprawa byłaby jaśniejsza. Przy 100 km/h w normalnym trybie pracy skrzyni automatycznej podejrzewam, że włączony jest 5. bieg (przy poruszaniu się z jednostajną prędkością, np. tempomat).

Opublikowano
hmm ciekawe faktycznie. Jak chodzi o przyspieszenie to 328i jest tak porownywalne z 330i jak 328i z 325i (0,6 sec w obu przypadkach roznicy). Nizsze spalanie 328i mowisz o egzemplarzach w usa czy importowane do europy ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Nizsze spalanie 328i mowisz o egzemplarzach w usa czy importowane do europy ?

W obu przypadkach to ten sam model, 328i szły na Stany, czyli jak znajdą się w Europie to będę musiały pokonać drogę powrotną :wink:

W US szły tylko n52 ze względu na gorszej jakości paliwo, spalanie u nich i na naszej 95 będzie podobne.

Opublikowano
ja wiem ze to ten sam woz tylko jezeli mowisz o niskim spalaniu w USA 328i to sie to bierze prawdopodbnie z powodow nie zaleznych od silnika. Dlatego pytam czy mowimy o egzemplarzach jezdzacych w europie czy w usa jak chodzio niskie spalanie. Jezeli to USA to mala roznica w spalaniu pomiedzy 325i i 328i i 330i nie lezy w mechanice tylko w przepisach krajowych.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
... mala roznica w spalaniu pomiedzy 325i i 328i i 330i nie lezy w mechanice tylko w przepisach krajowych.

Hmm, nie do końca rozumiem... :wink: Dlaczego e9x 328i ma palić w Europie więcej niż ten sam egzemplarz w Stanach? Inny klimat? :wink: (pomijając jakość paliwa). Tam wszystkie silniki, o których mowa, to N52B30 (różnią się paroma elementami pod maską no i w związku z tym mocą jednostki).

328i (N52B30) US pali porównywalnie albo ciut mniej niż 325i EUR (N52B25).

A samochody jeżdżące w Stanach do najoszczędniejszych nie należą (może powoli się to zmienia), ale e9x pochodzą z lat, kiedy nie było restrykcyjnych wymagań odnośnie spalania, także nie wiem czy to miało wpływ na paliwożerność N52 na rynek US.

Opublikowano
maks predkosci w wiekszosci USA to 96 km/h i raczej nikt sie nie wychyla. Przy tej szybkosci spalanie jest bardzo rownomierne miedzy tymi jednostkami.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
to mamy teoretycznie srednio 8,4 litru dla 325i, 8,7 litrow dla 328i i 8,7 l dla 330i (258 koni). Myslalem ze mowiles o jakis danych w praktyce zaobserwowane.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Praktyka:

328xi US (automat, napęd na cztery, zima). Średnie spalanie około 10,5 l/100 km.

http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/670276.html

325i EUR mój przypadek (manual, napęd na tył, późne lato i wczesna jesień):

średnie spalanie z 10 tys. km to 11,6 l/100 km

trasa Ostrów, Warszawa, Ostrów 800 km spalanie średnie 10,6 l/100 km (większość autostrada)

trasa Ostrów, Drezno, Ostrów, 900 km, spalanie średnie 10,5 l/ 100km (większość ekspresówka, autostrada)

trasa Ostrów, Berlin, Ostrów 1000 km, spalanie średnie 10,8 l/ 100 km (większość autostrada).

Czyli gdybym dołożył sobie X-a i automat to miałbym średnio o litr więcej, czyli 12,6/100 km, czyli spalałbym na każde 100 km o 2 litry więcej niż 328xi przy niższej o 16 KM mocy.

Opublikowano
porownujesz srednie spalanie producenta do twojego spalania realnego, porownujmy dane porownywalne. Producent mowi ze w twoim 325i srednie spalanie 8,4 a 328i bez x bez automatu to 8,7 litrow.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Jakie średnie spalanie producenta do mojego spalania? Przecież dałem link do spalania realnego niejakiego użytkownika makkes2409 :?: :!:

Porównałem realne spalanie 328xi z moim realnym spalaniem. Ty porównałeś dane spalania z tabelki producenta.

Opublikowano
tak ^przepraszam zmeczony jestem tyle ze ten link nie jest srednie spalanie tylko dlugie odcnki autostradowe w niemczech. Zobacz jakie dystanse gosc pokonuje dziennie i pokazuje tylko wybrane dane co 5/6 dni jak robi taki dlugi odcinek na autostradzie. porownaj jego spalanie autostradowe do mojego 325xi w automacie w polskiej trasie. Porownywalne a nawet niektore dni mniejsze a ja mam 300 tysiecy kilometrowna na liczniku. Przy trasie polska francja jak jechalem na wakacje mialem jakies 10,6 litrow/1000 po 2000 kilometrow gdzie tez mialem wiekszosc autostrady i troche miasta. Jezeli jest roznica to symboliczna moim zdaniem.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
tak ^przepraszam zmeczony jestem tyle ze ten link nie jest srednie spalanie tylko dlugie odcnki autostradowe w niemczech...

Rivasi, ja też podałem swoje spalanie z odcinków autostradowych... :mrgreen: :wink:

Opublikowano

wyzeruj adaptacje sond, jak to nie da efektu to popatrz na termostat/pompebo faktycznie powinienes miec 1litr mniej bo teraz to masz srednie jak ja z xdrivem i automatem. Teraz wez pod uwage ze jezdze naprawde umiarkowanie co jednak robi roznice. Moze po prostu masz ostrzejszy styl jazdy od goscia (i ode mnie).

abstrahujac od przypadkowych srednich, i danych nieznajomych osob ktore moge ale nie musza bycprawdziwe dlaczego uwarzasz ze 328i powinno miec nizsze spalanie ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

No wg mnie 328i powinno mieć wyższe spalanie, ma 0,5 litra pojemności więcej i 16 kucy więcej. Jak dla mnie 328i to jakiś fenomen.

Styl jazdy jak to po autostradzie, oscyluję w okolicach 140km/h :wink: Nie jestem agresywnym kierowcą, od czasu do czasu zrobię przygazówkę, ale raczej rzadko.

Opublikowano
miales wymienione sondy albo pompe chlodnicza lub termostat lub tlumik/katalizatory ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Wszystko ori tak jak zjechał z taśmy, tłumik a właściwie wydech w planach. Nie żebym się jakoś specjalnie skarżył na spalanie, nie mam ani nie miałem zastrzeżeń.
Opublikowano
Ty strasznie duzo w niemczech jezdzisz jak na warszawiaka. :idea:

Moja La Bunia

DO E9x :